Vimbodí i Poblet s'engalana per a una nova vinguda de la Mare de Déu dels Torrents

Entre els dies 7, 8 i 9 de setembre d'enguany els carrers del municipi es transformaran i s'ompliran de llum, de color i de fantasia
Des de fa mesos, els veïns dels diversos carrers s'agrupen als baixos de les cases per confeccionar els ornaments dels espais | Albert Oliva

 

Cada 5 anys, els anys acabats en 4 i en 9, Vimbodí i Poblet celebra les Festes Quinquennals en honor a la Mare de Déu dels Torrents. Entre els dies 7, 8 i 9 de setembre, els carrers del municipi es transformen i s'omplen de llum, de color i de fantasia. Les lluminàries i els guarniments de paper donen la vistositat i l'espectacularitat a l'espai de la festa, amb l'única finalitat d'acollir i rebre amb la solemnitat més gran la Mare de Déu en la seva vinguda extraordinària al poble.

 

Les flors són un dels motius més comuns de l’ornamentació. Es compten en milers, de multitud de colors i de formes diferents. Els balcons també s'omplen de domassos, de vànoves i cobrellits de ganxet, ornaments de llums, bombetes i l'anagrama de Maria. De nit, els carrers tenen una bona il·luminació que fa ressaltar tot el guarniment i el poble queda vestit de festa en tota la seva esplendor. Fins i tot, diverses cases, mesos abans, han pintat i endreçat les seves façanes.

 

Consulta aquí el programa d'actes de les Festes Quinquennals de Vimbodí 2009!

 

Des del 1944, amb la celebració de les primeres Quinquennals, les decoracions dels carrers han evolucionat. Molts veïns asseguren que en l'actualitat els motius són cada cop més vistosos i espectaculars, i el nivell d'autoexigència és alt. En aquest sentit, el perfeccionament i la sofisticació han augmentat. Si en dècades anteriors les flors i les plantes naturals, les esparregueres i els verdets eren la base de les ornamentacions, amb el pas dels anys aquests elements més a l'abast han anat donant pas a les flors de paper, al plàstic i als materials artificials adquirits en grans magatzems.

Antigament, les decoracions i les enramades es feien amb elements i flors naturals | Cedida

 

Alhora, des de fa uns anys, en molts carrers les flors de paper han estat substituïdes, a poc a poc, per roba, paper plastificat o la nova goma Eva. La despesa creixent i la pluja de la tardor han estat dos dels factors més importants de cara a l'evolució i al canvi de materials a l'hora de confeccionar els elements decoratius. També s'utilitzen materials ben diversos com fustetes, plomes, cartrons, fulles seques, vidre i tot tipus d'elements reciclats i reaprofitats, entre d’altres.

 

Incògnita fins al dia del muntatge

Un dels trets característics de les ornamentacions de cada carrer és la discreció i el secretisme dels veïns quant als motius i temàtiques decoratives de cada espai. La Montserrat, del primer tram del carrer Major de Vimbodí i Poblet, apunta que si bé la base de la decoració són les flors i els elements vegetals, cada carrer porta amb molta opacitat la manufactura dels elements decoratius, per tal de preservar l'originalitat i l'efecte sorpresa de l'engalanament. «Les propostes de decoració són fetes pels mateixos veïns, i entre nosaltres triem la millor, tenint en compte l’estètica, la dificultat, el cost i les possibilitats», apunta la vimbodienca. Així, doncs, el resultat final es farà esperar i només es podrà veure a partir del divendres 6 de setembre a la tarda, amb el muntatge de cada carrer.

 

Cada 5 anys, el denominador comú entre el veïnat és l'esforç per a l'originalitat i la bellesa del carrer. Durant mesos, els veïns de cada barri s'apleguen a les botigues i a les entrades de les cases i treballen conjuntament. S'acorden els motius, els materials i n'assumeixen el cost. Aquesta sinergia crea vincles amb el veïnat a nivell intergeneracional i el resultat final és un motiu de satisfacció, ja que l’esforç de mesos és recompensat per l’admiració dels visitants. 

En alguns casos, les estructures o elements decoratius d'altres Quinquennals s'aprofiten i es reconverteixen en noves decoracions | Albert Oliva

 

Fa dies que el Josep Maria i el Francesc treballen, amb mitja dotzena de veïnes més, en un corral del carrer Cervantes. Asseguren que fa un any van fer la primera reunió amb el veïnat per començar a parlar de la decoració del seu carrer, i que durant les últimes setmanes s'ha treballat gairebé a diari per tal de tenir a punt tots els elements que configuren l'escenografia d'enguany. «Moltes persones intervenen en el procés decoratiu, ja sigui fent flors, pintant, fent la instal·lació elèctrica o en el mateix dia del muntatge al carrer, i cadascú aporta els seus coneixements i treballa en allò que millor sap fer», expliquen.

 

Tres carrers més enllà, en l'anomenat popularment barri del Totxo, hi ha tres veïnes que comenten l'evolució de les festes al llarg dels anys mentre treballen en la decoració del seu espai en un magatzem. La Maria recorda encara les primeres Quinquennals de 1944, quan la Santa Imatge va arribar a l'estació després de la seva restauració. «Van ser unes festes molt emotives i sentides, però la decoració dels carrers no tenia res a veure amb l'actual, a causa de la situació de la postguerra i perquè es van dur a terme durant el mes de febrer», diu.

Les hores de feina, en la majoria de casos, no es poden comptar | Albert Oliva

 

Aquesta veïna té clar que el relleu ara està assegurat, ja que les Quinquennals i la mateixa Mare de Déu suposen, per a Vimbodí i Poblet, un pal de paller important en la vida social i cultural del poble. «La gent més gran, per problemes de salut o físics, potser no es pot implicar tant en el muntatge dels carrers, però darrere hi ha gent de mitjana edat i nens que pugen amb força il·lusió i empenta. Fins i tot, el jovent surt al carrer durant les hores del muntatge i es crea un ambient de germanor únic», explica.

 

Menjadors i cases repletes d'elements decoratius

Avui, 75 anys després de les primeres festes, Vimbodí es troba a les portes d'unes noves Quinquennals. Els menjadors i les entrades de les cases resten ja replets d'elements decoratius de tots els colors, mides i motius. Milers de bombetes esperen ser penjades en els propers dies de cap a cap dels carrers. Il·luminaran l'esforç i la tenacitat dels vimbodiencs que, al llarg de tot un any, han treballat de valent per als tres dies més importants del lustre. El poble viurà, aquest setembre, un esclat de color i de llum que inundarà cada racó, com un reflex viu de la devoció que es professa a Maria dels Torrents. Tot això, però, esdevindrà efímer i desapareixerà quan el dia 9 a la tarda la patrona torni a la seva ermita, on roman tot l'any. Tocarà esperar 5 anys més per tornar a conèixer la màgia en forma de flor de paper.

 

Les entrades i magatzems de les cases guarden els ornaments que al llarg de l'any s'han anat confeccionant, a l'espera del muntatge del carrer | Albert Oliva

 

Potser també t'interessa: