Adif restableix la circulaci贸 a la l铆nia ferrovi脿ria convencional entre Lleida i l'Espluga de Francol铆

Els treballs han consistit en refer i reparar les infraestructures i instal路lacions malmeses pel temporal DANA
Els treballs finalitzaran un mes abans de la data prevista | ACN

Adif restablir脿 a partir del 14 d'abril la circulaci贸 ferrovi脿ria a la l铆nia d'ample convencional Lleida-Valls/Tarragona-Barcelona, una vegada enllestides les diferents actuacions que ha executat per a la reposici贸 de les infraestructures i instal路lacions que es van veure greument afectades pels efectes del temporal DANA dels dies 22 i 23 de l'octubre passat. Adif ha destinat 28,3 milions d'euros a aquestes obres amb l'objectiu de poder normalitzar en el menor temps possible el tr脿nsit ferroviari en aquesta l铆nia. D'aquesta manera, la circulaci贸 quedar脿 restablerta un mes abans del previst inicialment per l'ens gestor. Cal recordar que, Renfe ofereix el servei en autob煤s en el trajecte entre Lleida i l'Espluga de Francol铆, i viceversa.

Unes 180 persones, entre t猫cnics de les diferents 脿rees d'Adif i operaris de les empreses contractades, han estat treballant de manera simult脿nia en els diferents punts afectats de la l铆nia fent servir m茅s d'una vuitantena de m脿quines (retroexcavadores, extravials, buld貌zers, motoanivelladores, camions d'obra i d煤mpers, a m茅s de maquin脿ria espec铆fica per al muntatge de via i instal路lacions, entre altres). D'aquesta manera, es podran restablir les connexions ferrovi脿ries per als viatgers entre Lleida i Barcelona per Valls i Tarragona a trav茅s de les l铆nies R13 i R14 de Rodalies i per als tr脿nsits de mercaderies.

70 incid猫ncies a la l铆nia, 15 de les quals amb danys greus o molt greus

El temporal d'octubre va afectar el tram de 41,5 quil貌metres compr猫s entre les estacions de Puigverd-Artesa i l'Espluga de Francol铆, provocant la desaparici贸 total de la plataforma en diversos punts, afeccions a obres de drenatge, arrossegaments de balast i via, caiguda de pals de caten脿ria, trencament de cables de senyalitzaci贸 i telecomunicacions, a m茅s de la desaparici贸 de senyals i altres equips, entre altres destrosses que van afectar tots els sistemes ferroviaris. Adif va detectar 70 incid猫ncies a la l铆nia, de les quals 15 van ser catalogades amb nivell de danys alt o molt alt.

Un dels principals objectius d'Adif durant els treballs per a la restituci贸 de la via, ha estat la millora de la capacitat de les obres de drenatge transversal, amb la construcci贸 de noves estructures capaces de desaiguar cabals per a avingudes excepcionals amb un per铆ode de retorn de 500 anys, molt per sobre de la capacitat del drenatge original de la l铆nia. L'objectiu ha estat reduir de manera considerable la probabilitat que la plataforma sofreixi danys de gravetat en cas d'episodis similars.

Per a aix貌, l'ens gestor d'infraestructures ferrovi脿ries han executat un total de 14 noves obres de drenatge transversal, materialitzades amb 1.126 ml de marc prefabricat de formig贸 amb una secci贸 interior que oscil路la entre els 2 i els 4 metres d'ample i entre 1,5 i 2,5 m d'al莽ada. Tamb茅 s'han dut a terme esculleres de protecci贸 en els talussos de la plataforma, per al quals s'han destinat 267.500 tones de pedra d'escullera i s'han realitzat 180.000 m3 d'excavacions, terraplenant un volum de 102.000 m3 i dipositant un total de 9.500 m3 de formig贸, principalment en els refor莽os d'escullera.

Aix铆 mateix, s'ha procedit l'aixecament de la via i de la caten脿ria en un tram de 2,6 quil貌metres i s'han reposat en total 5.200 metres de carril, 22.000 metres de fil de contacte de la caten脿ria, 45 pals del sistema d'electrificaci贸, 4.334 travesses i 11.950 m3 de balast. Pel que fa al sistema de senyalitzaci贸 i comunicacions, s'han instal路lat 3.925 ml de cable de 2.200 volts, 16.000 ml de fibra 貌ptica i 6.300 ml de canaletes. A m茅s, s'han dut a terme les operacions t猫cniques necess脿ries a la via (anivellament, perfilat i alineaci贸) mitjan莽ant maquin脿ria especialitzada per tal de garantir els correctes par脿metres geom猫trics de la via i s'han realitzat circulacions de prova pr猫vies a la seva posada en servei.

Obres a la l铆nia Lleida-Manresa-Barcelona

D'altra banda, Adif continua treballant en les obres de reparaci贸 de la infraestructura i instal路lacions ferrovi脿ries de la l铆nia Lleida-Manresa, que tamb茅 es van veure afectades pel mateix temporal. En concret, 'els gestor est脿 actuant en diferents punts dels 80 quil貌metres de la l铆nia entre el Pla de Vilanoveta, a Lleida, i Calaf. Aquests treballs es desenvolupen fonamentalment en via, trinxeres i sistemes d'energia, i tenen un pressupost estimat superior als 17,4 milions d'euros (IVA incl貌s).

"鈥糀TENCI脫: Enderroquen d'urg猫ncia un important edifici patrimonial de l'Espluga" "鈥糆s descobreix una valuosa obra d鈥檃rt del segle d鈥檕r espanyol al Monestir de Poblet"