Cartell de Sant Joan a l'Espluga

L'Espluga de Francolí s'il·luminarà en una proposta de revetlla de Sant Joan atípica i de caire familiar

Tres castells de focs, bengales i coques de Sant Joan per celebrar la revetlla des de casa

La revetlla de Sant Joan  de l'Espluga de Francolí  estarà marcada per les limitacions d'activitats provocades per la crisi sanitària de la Covid-19, però malgrat això, els Diables de l'Espluga, i les entitats de cultura popular i esportives, que habitualment participen dels actes i en coordinació amb l'Ajuntament, han treballat un format adaptat, que permeti donar un sentit popular i participatiu i a la celebració de la tradicional revetlla des de totes les llars del municipi, implicant en les accions a tota la ciutadania.

Així, els actes de celebració de la revetlla de Sant Joan començaran a les 18.00 h de la  tarda amb l'arribada de la Flama del Canigó  en un circuit pels carrers de l'Espluga de la mà del Club Atlètic Esplugui, que haurà recollit la Flama el mateix dia 23 al Coll d'Ares, punt fronterer amb la Catalunya Nord.

L'Espluga és, històricament, un dels punts de repartida de la Flama als Països Catalans i per aquest motiu s'ha apostat per preservar aquesta tradició. Més de 10 municipis de la  Conca de Barberà recolliran presencialment la flama en el que serà, finalment, l'únic acte de caràcter públic que es celebrarà, malgrat que no hi puguin participar les entitats de cultura popular. Tothom que hi vulgui assistir haurà de respectar les mesures de distanciament i de seguretat que s'indicaran, així com complir amb la normativa vigent.

Il·luminem l'Espluga

A les 22.00 h de la nit, s'il·luminaran els  campanars  de les dues esglésies, una proposta que també es desenvoluparà en diversos indrets del país, i que s'engloba en la campanya d'Òmnium Cultural "Enguany, encenc la flama per tu". en la que s'insta la ciutadania a encendre una espelma  als balcons de totes les cases per retre homenatge a totes les víctimes i els afectats del coronavirus, als serveis essencials, així com als presos i exiliats, i a totes les persones que treballen per mantenir vives les tradicions -com la mateixa Flama-, fins i tot en els moments més difícils

Per altra banda, una de les propostes singulars d'aquesta edició, és la iniciativa 'Il·luminem l'Espluga', que consistirà en aconseguir encendre més de 1.500 bengales  des de les llars  espluguines. Les nenes i nens de 0 a 12 anys podran passar a recollir la seva a l'Oficina de Turisme els dies i hores següents: els dies 17, 18  i 19  de 9.00 h a 13.00 h, dissabte 20 de 10.00 h a 14.00 h i de 16.00 h a 19.00 h, diumenge 21 de 10.00 h a 14.00 h, dilluns 22 i dimarts 23 de 9.00 h a 13.00 h i de 15.00 h a 18.00 h.

Les bengales també seran lliurades a forns i pastisseries, obtenint-ne una per cada compra d'una  coca  de Sant Joan.  L'objectiu és que a les onze de la nit tothom encengui les bengales per il·luminar des dels balcons i terrats la població i mantenir viva, així, la flama de la Revetlla. Una proposta dels Diables de l'Espluga i les regidories de cultura i comerç per incentivar el consum local de producte artesanal i de qualitat.

Castell de focs i manifest

Aproximadament a les 23.00 h de la nit, començaran tres castells de focs, renovant el format habitual per fer-lo visible des de tots els punts de l'Espluga. S'anima a tota la població a sortir als balcons i terrats per gaudir-ne. A continuació, es realitzarà la lectura del Manifest de la Revetlla de Sant Joan a través del sistema de veu pública, des del 107.4 de l'Espluga FM Ràdio i en format audiovisual a les xarxes socials dels Diables de l'Espluga i de l'Ajuntament. Per acabar, hi haurà música de revetlla a l'Espluga FM Ràdio.

Torna l'Espai de Cultura Popular

A partir del mateix dia, també, es podrà tornar a visitar l'Espai de Cultura Popular al número 22 del carrer Lluís Carulla. Aquesta és una proposta ja consolidada, que pretén apropar tots els elements del  seguici popular espluguí a la població. A més, en el context d'una revetlla sense actuacions de cultura popular, pren importància aquesta tasca de visibilització d'aquestes entitats implicades amb la revetlla.