Sarral recorda el dia del referèndum

Com a commemoració, el municipi ha inaugurat el carrer 1 d'octubre i ha organitzat un vermut popular
Sarral va ser el poble de la Conca de Barberà que més va patir per les fortes actuacions policials | B.H.
 
 

Durant la jornada del referèndum de l'1-O, Sarral va ser el poble de la Conca de Barberà que més va patir per les fortes actuacions policials. Tothom recorda l'impacte que va causar a Sarral veure com una quarantena de Guàrdies Civils va irrompre al poble per endur-se les urnes. L'actuació policial va deixar una dotzena de ferits a causa dels cops i les empentes. Les urnes, però, van ser amagades i no se les van poder endur, «al final vam poder votar», recorda l'alcalde.

Josep Amill Canela ha aprofitat el seu parlament per recordar la jornada de l'1 d'octubre de fa un any | B.H.
 

 

Per aquest motiu, ara que fa un any del referèndum, Sarral ha realitzat un acte comarcal en record dels successos durant aquella jornada. L'acte ha començat al voltant de les 12.30 hores amb un parlament de Josep Amill Canela, alcalde del municipi. «Estem aquí per commemorar aquesta efemèride que va passar ara farà un any [...] Veiem que ve la Guàrdia Civil i, és clar, això fa que et tremolin una mica les cames [...] Però tothom va intentar que no ens traguessin les urnes i que poguéssim votar [...] i vam poder votar». Aquestes han sigut les primeres paraules d'Amill, qui aviat ha deixat els fets del passat per parlar del camí a seguir: «ahir potser no vam donar la imatge que havíem de donar, perquè semblava que nosaltres ens baralléssim, i nosaltres no ens hem de barallar hem d'estar units [...] la sang potser ens bull, el cor el tenim calent, però hem de tenir el cap clar».

Imatge de la nova placa per al carrer 1 d'octubre | B.H.
 

 

Com a homenatge a tots aquells que van fer possible el vot durant l'1-O, Sarral ha decidit canviar el nom del carrer Patufet pel de carrer 1 d'octubre. Després del parlament de l'alcalde s'ha descobert la placa amb el nom del carrer i la inscripció «Aquí vam votar, aquí vam guanyar». Tot seguit, s'ha llegit un manifest escrit per l'ocasió i s'ha cantat l'himne «Els segadors». A l'acabar l'himne, el públic assistent ha aixecat, a l'uníson, pancartes amb el lema «Fem la república catalana».

 

Aquesta ha sigut una jornada emotiva per a molts que encara s'esgarrifen al recordar el caos de fa un any, però també s'emocionen en pensar en la unitat de poble que aquell dia va fer front a les forces policials. Així doncs, Sarral se suma a la llista de municipis catalans que, sigui amb una plaça, sigui amb un carrer, han dedicat un espai públic per al record d'un dia tan especial per a Catalunya.

 

En acabar l'himne, el públic assistent ha aixecat, a l'uníson, pancartes amb el lema «Fem la república catalana» | B.H.