Presentació del Congrés de Pastorets de Catalunya de l’Espluga de Francolí.

Els Pastorets de l'Espluga suspenen les representacions d'enguany a causa de la pandèmia

Per la seva banda, el IV Congrés de Pastorets de Catalunya es manté pels dies 19, 20 i 21 de març de 2021

Els Pastorets de l'Espluga de Francolí han decidit suspendre les representacions d'aquest 2020, previstes pel proper Nadal. L'acord es va prendre per unanimitat el 9 de setembre, i s'ha fet públic després de comunicar-ho a la regidoria de Cultura de l'Ajuntament i a l'equip dels Pastorets. L'entitat organitzadora ha hagut d'afrontar aquesta dolorosa decisió per responsabilitat, en un moment de plena incertesa i en què els protocols per la preservació de l'activitat cultural durant la pandèmia, només per a grups estables i reduïts i amb prohibició de reunions de més de 10 persones, no són compatibles amb l'activitat habitual del teatre popular, habitualment multitudinària i oberta.

Inicialment, Tratea Teatre del Casal de l'Espluga havia plantejat una edició adaptada de la representació tradicional, seguint els criteris marcats per la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, amb limitacions d'aforament i reduint considerablement l'equip  a una vintena de persones, quan habitualment se supera el centenar de participants. Això suposava però, preparar una versió nova i reduïda de l'espectacle nadalenc, amb un esforç extra que podria ser en va davant l'evolució de la pandèmia.

La renovació del càsting, afectada

Aquest havia de ser un Nadal especial pels Pastorets de l'Espluga, que es representen només de forma biennal, cada 2 anys. Després del comiat, el 2018, dels actors que havien encarnat des de l'any 2000 els personatges de Lluquet i Rovelló, aquesta temporada s'havia previst una renovació i rejoveniment total de l'elenc d'actrius i actors, suposant un canvi generacional i total de tots els personatges.

Sota la nova direcció artística d'Ester Majós ja s'havia començat a treballar des del juny en la selecció dels nous actors i actrius i fins i tot en la interpretació d'alguns dels papers. L'organització ha vist però, que per una estrena d'aquestes característiques, la situació d'incertesa, provisionalitat i limitació constant, no és la més adient. Tot i així, els assajos es mantindran si ho permet la pandèmia treballant amb el nou equip durant el 2021, a l'espera que s'estudiïn noves dates o actes alternatius.

Propera fita, el IV Congrés

L'altre esdeveniment que segueix pendent al calendari és el IV Congrés de Pastorets de Catalunya que s'havia de celebrar a l'Espluga el 12, 13 i 14 de març de 2020, i que es va ajornar per la pandèmia al 19, 20 i 21 de març de 2021. El programa d'actes previst per la Coordinadora de Pastorets de Catalunya i els Pastorets de l'Espluga inclou nombrosos tallers formatius, ponències, actes culturals i descobertes del territori. Feia 10 anys, des del 2009, que no es convocava. El 2019 la candidatura de l'Espluga va guanyar la convocatòria per davant de les de Navarcles, Terrassa i Sant Feliu de Llobregat. L'Espluga representa Pastorets almenys des de 1887 amb diferents etapes històriques. Les últimes, del 1939 al 1962, i l'actual des de 1976. 


Comentaris