Torna el Festival RUSC de Poesia al Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí

En la seva vuitena edició consecutiva, el festival vol ser més obert, diferent i especial que mai
Edició anterior del recital de poesia del RUSC al Jardí del Museu de la Vida Rural. | RUSC
 

Per vuitè any consecutiu, i tot i la pandèmia de la Covid-19, el RUSC, el Festival de Poesia de l'Espluga de Francolí, torna al Museu de la Vida Rural. Enguany ho farà entre els dies 24 de juliol i 1 d'agost, amb una edició que es vol fer «més oberta que mai» i tant especial com diferent.

«Especial i diferent» —i oberta— no només per la situació sanitària, sinó perquè es vol filtrar la poesia per tots els racons, «com un perfum sanador», i perquè aquesta se l'ha fet créixer i ramificar-se en diversos camins. Uns camins que ompliran el museu durant els nou dies d'activitats, amb poemes per a grans i petits, amb música i vers, amb tallers per a joves i exposicions, entre altres.

I com sempre, tots aquests actes giraran entorn del recital, l'acte principal del Festival, que es realitza cada any el dijous de Festa Major, i que enguany es podrà seguir en directe per les xarxes. Aquesta vuitena edició serà el dia 30 de juliol a les vuit de la tarda, amb un acte amb zona de menjar i de beguda i que seguirà tots els protocols i normes de seguretat, amb aforament limitat i reserva prèvia. En ell, es reuniran una tria de poetes d'arreu del territori amb trajectòries molt diferenciades.

Poetes novells, consagrats i l'actuació de Gemma Humet

I és que aquest esdeveniment servirà perquè joves poetes emergents però també d'altres més consagrats comparteixin escenari al jardí del museu. Així, en aquest vuitè RUSC prendran part poetes com Jordi Carulla-Ruiz, Dolors Miquel, Laia Carbonell, Francesc Gómez, el jove Pol Guasch o també la cantant Gemma Humet, que portarà a l'Espluga la seva nova gira 'Petit univers'.

Gemma Hummet arribarà amb la seva nova gira a l'Espluga de Francolí | Cedida
 

Altres actes i propostes molt originals

A més del recital se celebraran moltes altres activitats variades, algunes d'elles també tradicionals, però d'altres molt originals. És el cas de l'acte que se celebrarà el dissabte dia 25 de juliol, l'A mem si llegim', un taller creat per difondre la literatura en català a través dels típics mems de les xarxes socials en què els mateixos joves podran crear-se el seu propi mem literari.

D'altra banda, hi haurà, com sol succeir cada any, espai per a les presentacions. En aquest sentit, Jordi Llavina presentarà 'El magraner' el divendres dia 24 de juliol. Una setmana després, es podrà fer una visita comentada a l'exposició 'El meu tatuatge és la terra', de Josep Guinovart, a càrrec de Maria Guinovart, la comissària de l'exposició i filla de l'artista.

El dissabte 1 d'agost, el dia del tancament del Festival de Poesia, serà una jornada dedicada als espectacles. Al matí, serà el moment de l'infantil, 'El Rusquet', del qual es faran dues sessions. Enguany anirà a càrrec de la companyia Genovesa, narratives teatrals, que portarà l'espectacle 'Piscina poesia'.

Enric Casasses tornarà al RUSC amb l'espectacle 'Orbiten' | RUSC
 

Per acabar, a dos quarts de vuit del vespre, Enric Casasses retornarà al RUSC amb 'Orbiten', un viatge creatiu i profund per la seva obra. En aquest nou treball s’endinsa, una vegada més, en l’antiquíssima pràctica de fusionar mètrica i melodia, ja que són vint recitacions poètiques banyades de pop electritzant de la mà de Don Simon i Telefunken.

"Urgent: En llibertat amb càrrecs el detingut durant la visita dels reis a Poblet" "Els Reis d'Espanya visiten el Monestir de Poblet"