Arriba una nova edició de Vitrum amb el vidre de Vimbodí i l’alabastre de Sarral

L’artesania sarralenca celebra 100 anys del seu primer taller d’alabastre modern i ha estat convidada la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet
El vidre de Vimbodí i l'alabastre de Sarral a Vitrum | Cedida
 

Durant el cap de setmana del 6 i 7 d’octubre es durà a terme la V Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, Vitrum, amb un conjunt d’activitats centrades al voltant dels vidriers que treballen aquest material de forma tradicional. Aquest any l’artesania de l’alabastre de Sarral estarà convidada a mostrar el seu art, com a celebració dels 100 anys del seu primer taller d’alabastre modern.

Vimbodí i Poblet i Sarral sempre han destacat a la Conca de Barberà per ser dos municipis que han fet de la seva artesania local, el primer amb el vidre i el segon amb l’alabastre, la seva carta de presentació i d’ambdues artesanies es podrà gaudir a la cinquena edició de Vitrum.

L’alabastre de Sarral tindrà un espai dedicat a aquesta artesania dins de la festa de Vitrum, on es realitzaran unes demostracions a càrrec del mestre artesà, Isidre Magre, que està al capdavant del Museu de l’Alabastre. A més, el públic es podrà endinsar en la història d’aquesta activitat tan arrelada gràcies a l’historiador de l’art Damià Amorós, comissari de l’Any Alabastre Sarral que acaben de concloure.

El vidre i l’alabastre han resistit el pas del temps

Gràcies a l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet i al de Sarral, juntament amb la col·laboració de l’entitat privada del museu de l’Alabastre, es podrà gaudir de la presència sarralenca en aquesta festa del vidre. 

Segons explica la regidora de Turisme de l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet, Rosa Albes: «El nostre vidre i l’alabastre sarralenc comparteixen molts trets en comú: totes dues artesanies han resistit el pas del temps i en l’actualitat es reivindiquen com a part indissociable de les respectives cultures locals». 

Per una altra banda, també afegeix que la incorporació de l’alabastre ajudarà a «diversificar i engrandir encara més una festa que atorga un lloc preeminent a l’artesania». És per això que l’organització de Vitrum té present que en pròximes edicions es convidin altres manifestacions artístiques.

El taller d'alabastre modern de Sarral fa 100 anys | Cedida
 

Més actuacions musicals i altres novetats

Juntament amb l’alabastre, la V Festa del Vidre Artesà també incorporarà més novetats com l’augment de les actuacions musicals. I, com cada any, no faltaran les demostracions en directe de vidre bufat a càrrec de destacats mestres vidriers que vénen de diferents indrets del país i dels tradicionals tallers i jocs infantils, l’esmorzar popular i el mercat d’artesania

A més a més, l’escultor barceloní Ivan López crearà en directe una peça gegant de gel: un ‘matrimoni’, el tradicional setrill de doble compartiment, que es lliurarà a l’actriu Sílvia Bel, Vidriera d’honor del V Vitrum.

Per una altra banda, en aquesta edició també hi haurà els contacontes, els menús temàtics en diversos restaurants, una exposició relacionada amb el vidre i el tradicional concurs de beure amb porró. També es duran a terme visites a la col·lecció de vidre antic i demostracions vidrieres al taller del Museu i Forn del Vidre, que ha patit un remodelat i té una nova botiga i un espai on observar les exhibicions del mestre vidrier.

"Equilibris impossibles, foc, aigua i molta diversió a l'Eternal Running de Santa Coloma" "L'Ajuntament de Montblanc tanca 2017 amb un superàvit de més de 400.000 €"