El turisme de creuers es fixa en Poblet: l’interès per visitar el Monestir, un valor a l'alça

L’arribada de centenars de creueristes del Port de Tarragona, un antídot contra la baixada de visitants al monestir cistercenc durant els darrers anys
Poblet acostuma a acollir turisme procedent dels creuers un cop per setmana. | Júlia Giribets

 

Dimarts al matí. La calma que es respira a primera hora al Monestir de Poblet es veu interrompuda amb l’arribada dels primers visitants. A més, el bon temps acompanya. L’aparcament comença a omplir-se i la quietud i el silenci ‘celestial’ propi del Monestir es transforma en un petit bullici.

D’entre tots els visitants que van arribant de forma esgraonada, fa acte de presència un autobús procedent del Port de Tarragona. No és estrany. És, de fet, una de les rutes turístiques més sol·licitades pels visitants que arriben en aquests gegants marins al territori. Transporta passatgers d’un dels creuers que ha atracat poques hores abans al moll tarragoní i que han escollit passar el dia a Poblet.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

La imatge és curiosa. Encara no han acabat de baixar les escales de l’autobús, però tots ells tenen les càmeres –o mòbils- a punt per a no perdre detall, ja que saben que han d’anar per feina. L’excursió a Poblet és una mena de visita ‘exprés’ que acostuma a tenir una durada d’una hora, aproximadament. «El hàndicap dels creueristes és que han d’estar al vaixell aviat, per tant, fan una visita relativament ràpida», explica el director del Centre de Recepció del Monestir de Poblet, Lluís-Marcel Espasa.

Nous temps per la promoció de Poblet: les visites generals baixen, el turisme de creuers puja

És una realitat que l’interès per visitar indrets com Poblet comença a créixer entre el turisme de creuers procedent del Port de Tarragona, tal com també confirmen des de l'operadora Intercruises. «Els nostres visitants volen descobrir nous destins atractius, diferents, fora d'allò que saben que trobaran a les grans capitals», subratlla a aquest mitjà el president de l'Autoritat Portuària, Josep Maria Cruset.

Tot i que la crescuda és encara molt tímida i suposa una petita part del total, s’ha copsat un augment d’aquests visitants al Monestir en detriment de les visites en general, que tendeixen a baixar en els darrers anys. «El 30% dels visitants ja arriben a terra amb excursions tancades: a PortAventura, a Poblet, la ruta romana, la vinícola, a les platges de la Costa Daurada...», detalla l'Alejandro Prieto, d'Intercruises. Poblet és un dels punts que desperten més interès, una de les excursions de més èxit.

L'interès per visitar el Monestir, comença a créixer entre el turisme de creuers. | Júlia Giribets

Segons dades facilitades pel Monestir, l’any 2017 van visitar Poblet 1.019 persones procedents de creuers, mentre que l’any 2018 aquesta xifra va augmentar lleugerament fins a arribar a les 1.174 visites. La progressió és petita, però és ascendent. «El turisme de creuers va ‘in crescendo’, hi ha bones previsions», explica Espasa.

El turisme de creuers es posiciona com a probable taula de salvació del Monestir de Poblet de cara als pròxims anys

Si la xifra segueix en augment, a la llarga els creuers podrien ser una taula de salvació per contrarestar la pèrdua de visitants en general que està tenint el Monestir darrerament. Les dades indiquen que l’any 2017 van visitar Poblet 100.022 persones, mentre que l’any 2018 ho van fer 92.359. En el que portem de 2019 —fins al mes d’agost—, han passat pel Monestir 61.578 persones.

L'aposta del Port de Tarragona pel turisme de creuers és un valor a l'alça encara molt lluny de tocar sostre. Fa cinc anys, el 2014, va ser la porta d'entrada de tres creuers i gairebé 2.000 visitants. Després dels 'boom' dels cursos 2017 i 2018, el calendari d'aquest any preveu l'arribada de fins a 65 creuers i vora els 110.000 passatgers al territori. «Tenim per davant una gran responsabilitat a l'altura d'un territori magnífic i una destinació magnífica que han de saber lluir», opina Cruset.

«És Patrimoni de la Humanitat!»: l'atractiu històric i arquitectònic de Poblet sorprèn els visitants novells

Les motivacions que porten als visitants procedents de creuers a triar aquesta destinació per fer l’excursió del dia poden ser diverses. Preguntem a en Bruno, un dels turistes que hi ha aquest dia a Poblet. «És Patrimoni de la Humanitat!», respon meravellat pel conjunt monumental. El fet que el Monestir i el seu entorn tinguin aquest valor afegit i la seva proximitat amb Tarragona és el factor diferencial que decanta la balança en alguns casos.   

Un grup de visitants al Monestir de Poblet. | Júlia Giribets

El perfil del turista que arriba d’un creuer acostuma a ser «italià, alemany i americà, sobretot», afirma el director del Centre de Recepció. Venen en grups de 20 o 40 persones, «depèn del creuer», un cop per setmana o cada quinze dies, fins que la temporada creuerística abaixi el teló a principis del mes de novembre. De fet, aquesta passada setmana ha estat la més potent de l'any pel que fa a l’arribada de creuers al Port de Tarragonaamb la rebuda de més de 10.000 visitants en només set dies.

Tarragona disposarà d'una nova terminal per acollir grans creuers a partir de l'any 2021

Tot apunta que l'oferta de creuers a Tarragona esclatarà definitivament a mitjans de l'any 2021 amb la posada en funcionament de la nova terminal al Moll de Balears, més gran que l'actual i amb el repte d'iniciar una nova etapa més ambiciosa a les instal·lacions de l'Autoritat Portuària. «Per a nosaltres és una molt bona notícia perquè vol dir que ens vindrà més gent», afirma Espasa. Tot i això «valorem més la qualitat que la quantitat», aclareix.

Poblet es considera preparat per assumir el repte i confirmar el salt endavant. Ha augmentat la seva oferta i ha pujat al tren de les noves tecnologies aquest estiu amb la posada en marxa del nou centre de visitants, que disposa de diversos elements interactius que donen un valor afegit a la visita i també s’ha ampliat el Museu. L'objectiu, treure el màxim profit al nou repte turístic que arriba per mar al Camp de Tarragona. El turisme de creuers s'ha fixat amb bons ulls en Poblet, i el monestir està disposat a aprofitar les cartes que té a la mà.

Un grup de turistes visita el Monestir de Poblet. | Júlia Giribets

"❗ATENCIÓ: Ja es coneix qui serà el vidrier d'honor del 6è Vitrum de Vimbodí i Poblet" "Montblanc reconeix els mèrits dels seus esportistes i homenatja la gent gran"