Les boles de plàstic de la Pineda haurien arribat per l'abocament d'un vaixell

L'Agència Catalana de l'Aigua ha iniciat la investigació a instàncies de la denúncia del grup Vila-seca en Comú
Milions d'esferes de plàstic que van aparèixer a la platja de la Pineda | Cedida

 

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) determina que l'aparició de milers de boles de plàstic a la platja de la Pineda té a veure amb l'abocament d'un vaixell. Així ho creu l'organisme després d'investigar els fets que van tenir lloc a finals del mes de gener. El grup Vila-seca en Comú va denunciar públicament que havien arribat milers de boletes a la platja. S'anomenen 'nurdles', estan fetes de polietilè i són molt perjudicials pels animals marins, que habitualment les ingereixen sense adonar-se'n i, al cap d'hores, acaben morint. 

 

 

L'ACA esbrina perquè arriben boles de plàstic a la Pineda

L'ACA ha determinat que l'origen de les boles de plàstic que van arribar a la Pineda es troba en un vaixell. «El fet que no hagi plogut en els darrers dies, conjuntament amb la distribució horitzontal i vertical del plàstic, fa presumir que l'origen podria haver estat un abocament des d'algun vaixell, en el mar», han expressat des de l'organisme. 

 

Ara, estan valorant si és adient informar a l'organisme competent en navegació marítima perquè pugui dur a terme les actuacions oportunes. Els tècnics de l'ACA van inspeccionar el terreny el passat 29 de gener, dies després que arribessin les boles a l'arena. Ells mateixos van poder comprovar que a la sorra hi havia una gran quantitat d'esferes, que ocupaven tota la superfície vertical de la platja. 

 

Vila-seca en Comú va denunciar l'aparició de milions d'esferes de polietilè a La Pineda | Cedida

 

Vila-seca en Comú demana seguir amb la investigació

El grup polític Vila-seca en Comú va denunciar públicament els fets i va demanar ajuda a l'ACA perquè investigués el cas. Ara, agraeixen la implicació de l'agència per la tasca desenvolupada. Tot i això, exigeixen que s'informi l'organisme competent en navegació marítima per iniciar les investigacions pertinents. «Aquest desastre mediambiental no pot quedar impune», afegeixen des de la formació.