GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Acomiaden una altra treballadora dels hotels de PortAventura «sense fonament»

Des dels sindicats asseguren que l'empresa busca fer agafar por a les companyes que reivindiquen millors condicions

El personal de neteja de l'empresa Claro Sol de PortAventura fa mesos que es mobilitza. | ACN

 

El Comitè d'Empresa de Claro Sol, que presta el servei de neteja i bugaderia als hotels de PortAventura, denuncia un nou acomiadament «sense fonament» d'una treballadora. Si ara fa un mes, consideraven que l'acomiadament d'una de les companyes més veteranes servia «d'amenaça» per a la resta, la situació s'ha tornat a repetir. La situació es viu paral·lelament a les protestes de les treballadores dels sindicats que han dut a terme diverses mobilitzacions en els darrers mesos. La darrera, una marxa lenta de vehicles, que va transcórrer entre Vila-seca i Salou el divendres 3 d'agost, i que va passar per davant de les instal·lacions del parc.

 

Acomiadaments per fer por a la resta de la plantilla

Aquest nou acomiadament va tenir lloc divendres i va afectar a una cambrera de pisos fixa-discontínua que portava onze anys treballant al centre. Des del Comitè d'Empresa —format pels sindicats UGT i CCOO— assenyalen que aquesta persona no tenia cap taca al seu expedient i que pertanyia al col·lectiu que tenia millors condicions laborals i salarials. Paco López, secretari general d'UGT a PortAventura, assenyala que les acusacions de les dues treballadores són «infundades».

 

En el cas de l'acomiadada divendres es va justificar un robatori però López assegura que és una dona «molt honrada» i es mostra segur que això no va passar. En l'altre acomiadament, la justificació de l'acomiadament va ser perquè no la tenien localitzada a l'hora del seu torn. López assegura que les han agafat de cap de turc i que els acomiadaments s'han produït per tal de fer agafar por a la resta de companyes i que deixin de reivindicar les millores salarials i laborals que estan demanant en els darrers temps.

 

Les treballadores denunciaran acomiadament improcedent

Des dels sindicats, a més, critiquen que l'empresa no ha respectat en cap dels dos acomiadaments, l'article 36 del conveni de PortAventura, malgrat que l'inspector de treball els va indicar que ho havien de fer. Aquesta clàusula és un dret que generalment només tenen els delegats sindicals però que a PortAventura tenen tots els treballadors. Implica que qualsevol assalariat, davant d'una acusació molt greu —com les que han rebut les dues treballadores acomiadades— s'ha d'obrir un expedient contradictori. Gràcies a aquest mecanisme, les persones afectades haurien de tenir cinc dies per fer els aclariments pertinents i defensar-se davant de l'acusació.

 

En un principi, aquesta formalitat legal serveix per donar garanties als treballadors abans de ser acomiadats o sancionats. En aquests casos, però, les dues treballadores no han tingut aquesta opció i se'ls ha comunicat l'acomiadament disciplinari directament, sense haver pogut fer ús d'aquest dret. Els propers passos de les treballadores seran fer la denúncia per acomiadament improcedent. López confia en què la guanyaran quan hi hagi el judici però veu molt difícil que les readmetin. I és que l'empresa, tot i perdre el judici, pot escollir entre indemnitzar-les o readmetre-les. I López es mostra convençut que les indemnitzaria, tot i que prefereix, igual que les afectades, una readmissió.

 

Els sindicats se seguiran organitzant

Des dels sindicats, es mostren preocupats per la situació de les dues treballadores ja que, en els dos casos, el sou era la base econòmica de la seva família, de manera que «queden en una situació de desemparament econòmic i precarietat». Per aquests motius, i davant de la situació de drets perduts, de cobrar menys del que s'havia acordat o de la pèrdua de dies de descans, també informen que seguiran organitzant-se.