Afers Interns va concloure que la investigació sobre els policies de Vila-seca era insuficient

La defensa de Morón insinua que els caps de la regió el volien destituir perquè competia amb ells per ser comissari
El sotsinspector de la Divisió d'Afers Interns, durant la sessió del judici a l'Audiència de Tarragona aquest dimecres 11 de desembre. | ACN

La Divisió d'Afers Interns dels Mossos d'Esquadra va concloure que la investigació sobre els policies locals de Vila-seca que presumptament van agredir un home era insuficient. El sostsinpector que va elaborar la informació reservada contra Morón i Cunillera ha declarat que els va sorprendre que s'obviessin informacions clau en l'atestat que es va traslladar al jutjat. Segons ell, que es fes una instrucció «molt minsa» i que s'aportessin «tan poques diligències» al jutjat va precipitar l'arxivament del cas.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

A més, aquest dimecres l'advocat de Morón ha insinuat que els màxims responsables de la regió —el cap Jaume Giné i el sotscap Rafel Comes— el volien destituir perquè estaven enemistats i competia amb ells per ser comissari, un rang que finalment només va assolir Comes.

No van fer constar les declaracions d'un responsable de seguretat de Pachá ni un confident anònim

El sotsinspector d'Afers Interns ha relatat que van detectar que Cunillera no havia plasmat algunes diligències o referències rellevants a l'atestat que va presentar al jutjat. Ha posat d'exemple les manifestacions del responsable de seguretat de la discoteca Pachá, el qual havia dit a la caporal apartada de la investigació que la víctima havia sortit de la discoteca sense cap lesió i que el darrer cop que l'havia vist se n'anava en el cotxe patrulla de la Policia Local.

A Afers Interns també els va sorprendre que no constessin a l'atestat les informacions proporcionades pel confident anònim —també agent de la policia de Vila-seca—, sobre la implicació dels policies en l'agressió. «Hagués vist que la minuta dels agents de la Policia Local explica una història completament diferent a la del responsable de seguretat de la discoteca i a la informació de l'informador», ha resumit el sotsinspector. A més, també ha qüestionat que no es transcrivís la trucada que van fer els presumptes agressors des del telèfon de la víctima.

Les defenses, però, sostenen que, quan el sergent Cunillera va redactar l'atestat per lliurar-lo al jutjat, la caporal no havia registrat la conversa al llibre de telefonemes de la policia i, per tant, no disposava d'aquesta informació. A més, Cunillera es va queixar que li havia «rebentat» la investigació perquè, sense que ell ho sabés, s'havia demanat als agents sospitosos que lliuressin una minuta sobre l'actuació d'aquella nit. Per tant, sosté la defensa, se'ls havia posat en alerta que algú investigava els fets.

El tribunal retreu a la defensa que plantegi una «teoria de la conspiració»

Durant la vista han estat recurrents les preguntes a diversos testimonis sobre les presumptes intencions de l'aleshores cap de la regió, l'intendent Jaume Giné, de «destituir» l'intendent Morón. Un dels que ha afirmat que li constaven moviments en aquesta línia ha estat l'actual cap de l'ABP del Tarragonès, l'inspector Ramon Franquès, que ha declarat com a testimoni a proposta de la defensa. Un responsable del sindicat SICME també ha revelat que Morón li havia traslladat que tenia mala relació amb Giné i que es plantejava denunciar-lo per assetjament.

L'actual director dels serveis territorials d'Interior i intendent dels Mossos en excedència, Joan Carles de la Monja, també ha confirmat que la relació professional entre Morón i Giné «no era del tot bona» i que en l'entorn policial «es comentava» la possibilitat que se'l volia destituir. «Hi havia una mala relació i les opinions sobre Morón no eren favorables, però no sé si això responia a una campanya de desprestigi o no», ha declarat.

De la Monja també ha opinat que els tres aspirants «clars» de Tarragona per ascendir al rang de comissari eren Giné, Comes i Morón com a principals comandaments a la regió, i ha dit que uns fets que els desprestigiessin podien anar en contra dels seus interessos a l'hora d'aconseguir d'afrontar el procés selectiu, atès que és de lliure designació. En aquest punt, el president del tribunal ha advertit a la defensa que no permetrà que continuï denunciant «una teoria de la conspiració» contra els processats.

El director dels serveis territorials, que també ha declarat a proposta de la defensa de Morón, ha declarat que mai no va veure que l'intendent cometés alguna irregularitat o que intentés encobrir algun assumpte. Altres membres del cos també han respost el mateix en relació a aquesta qüestió.

El confident temia represàlies i deia que els rumors sobre l'agressió els sabia «tothom»

Per la seva banda, el confident de la caporal dels Mossos ha explicat que, com que ell també era agent de la Policia Local de Vila-seca, no volia que es fes públic el seu nom o que es pogués saber que ell havia aportat informació sobre el cas. «Temia represàlies, que m'obrissin expedients o que em fessin la vida impossible. Creia que, en una comissaria petita, si sortia jo com a iniciador d'alguna cosa em farien el buit i em causarien problemes», ha declarat a les preguntes del fiscal.

L'agent, que actualment treballa en un altre cos policial, ha dit que el tema de la presumpta agressió dels agents era «el tema de xafardeig del moment». El policia ha posat d'exemple el fet que «si estaves parlant del tema amb algú i venia un caporal ens deia que paréssim de parlar del tema». «Per què havia de ser jo qui ho denunciés a un superior si ja ho sabia tothom», ha justificat a la defensa.

A més, aquest dimecres també ha declarat el cap de la Policia Local de Salou, l'inspector José Luis Gargallo, qui ha dit que la caporal va actuar de forma «anormal» a la comissaria, atès que va intentar obtenir la gravació de la trucada dels agents implicats en la pallissa sense seguir «el canal legal», que es va mostrar «evasiva» i que no volia informar dels motius pels quals requeria el material. Finalment, Gargallo ha dit que van facilitar la gravació de la conversa als Mossos després de rebre una sol·licitud formal del cap de la comissaria.

"🏖 Vila-seca vol transformar el passeig marítim de la Pineda" "🔴 Pere Aragonès: «Ni un euro de la Generalitat anirà a l'operació de Hard Rock»"