Aturen la central de Vandellòs II per una incidència

Durant el dia d'avui la planta restarà desconnectada de la xarxa elèctrica
La central nuclear de Vandellòs II, en una imatge d'arxiu | Arxiu.

 

Després de canviar l'estator del generador, ahir dilluns, la central nuclear de Vandellòs II ha efectuat una parada tècnica al migdia d'avui dimarts, 24 de juliol.

 

Desviació en el flux de neutrons

Segons ha informat la mateixa ANAV (Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II), durant una vigilància periòdica dels paràmetres de la sala de control efectuada el passat dissabte, 21 de juliol, es va detectar una desviació superior al cinc per cent en una de les indicacions del flux de neutrons de rang estès. 

 

Aquest senyal, concretament, «forma part de la instrumentació de vigilància i control, és de naturalesa passiva i no té cap acció automàtica de control ni cap funció en l'operació normal» de la planta, han explicat.

 

Amb això, la central ha aturat la seva activitat per tal d'intervenir i corregir la incidència i, alhora, es desconnectarà de la xarxa elèctrica durant el dia d'avui. 

 

La central de Vandellòs II, per la seva part, es trobava en procés d'arrencada després de la finalització, el 20 de juliol, de la vint-i-dosena recàrrega de combustible.

 

«Cap mena d'impacte», assegura l'ANAV

Segons la planta, aquest incident no ha suposat cap mena d'impacte per a la seguretat de les persones ni per al medi ambient.

 

Substitució de l'estator del generador

Precisament, ahir dilluns, 23 de juliol, la central nuclear de Vandellòs II va substituir l'estator del seu generador principal. Aquest canvi va coincidir amb la vint-i-dosena parada de recàrrega de combustible, que es va efectuar el passat divendres, 20 de juliol.

 

Durant aquesta aturada, la central va dur a terme fins a 10.000 tasques de manteniment i millora i, concretament, es van fer 44 modificacions físiques i 18 canvis de components, a conseqüència de la previsió d'antiguitat dels materials que conformen la planta.

 

Les feines, d'altra banda, es van dur a terme sota la planificació prevista i la planta es va reconnectar a la xarxa elèctrica cap a les deu de la nit de divendres passat.