Els Avis i Àvies per la Llibertat de Cambrils compleixen un any i mig de reivindicacions

Com fan des del febrer de 2018, aquest dimecres, 14 d'agost, unes 150 persones s'han manifestat al voltant del mercat de marxants
La manifestació d'aquest dimecres, 14 d'agost, ha aplegat unes 150 persones. | Ivan Alcalá

 

No han fallat cap dimecres des de fa un any i mig. Plogui, faci fred o un sol xafogós com el d'avui, 14 d'agost. Els Avis i Àvies per la Llibertat de Cambrils han commemorat 18 mesos de reivindicacions sense interrupcions i ho han fet amb una manifestació que, com sempre, ha sortit des de la plaça de la Vila i ha recorregut un tram del passeig d'Albert coincidint amb el mercat de marxants.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Tot i ser al mes d'agost i a les portes d'un festiu, la concentració d'aquest dimecres ha estat una de les més multitudinàries, amb unes 150 persones que s'han sumat a la reivindicació per demanar la llibertat dels polítics i líders independentistes empresonats arran de l'1 d'Octubre. «Hi ha gent que ve a estiuejar a Cambrils i que són de Lleida o del País Basc, però que deixen la tovallola per estar aquí», explica un dels portaveus dels Avis i Àvies cambrilencs, Manel Palacios.

Un dels portaveus dels Avis i Àvies per la Llibertat de Cambrils, Manel Palacios, amb l'altaveu. | Ivan Alcalá

Intenten robar-los el material

Després d'unes setmanes en què s'han produït enfrontaments amb alguns grups d'unionistes que intentaven boicotejar la manifestació, Palacios celebra que avui hagin pogut completar el seu recorregut sense cap incident. Tot i això, explica que dos homes els han increpat abans de l'inici de la concentració quan treien les pancartes i les banderes d'un magatzem pròxim a la plaça de la Vila on les guarden. Els dos individus els han intentat prendre el material, tot i que finalment ho han pogut evitar.

«Al llarg d'aquest temps, hem patit assetjaments més grans, però no ens arronsem. Ens queixem perquè no es tracta de manifestacions esporàdiques, sinó organitzades expressament per anar a la nostra contra», lamenta el portaveu dels Avis i Àvies per la Llibertat de Cambrils.

Un moment de la manifestació, a la plaça de la Vila. | Ivan Alcalá

 

Manel Palacios recorda que la primera sortida que van fer va ser el 14 de febrer del 2018, després de diversos desplaçaments per donar suport als Avis i Àvies per la Llibertat de Reus. «Vam pensar que era una bona idea llençar aquesta iniciativa també aquí a Cambrils i aprofitar aquesta caixa de ressonància que suposa el mercat dels dimecres, amb gent de tota Europa, per fer arribar la nostra denúncia. Teníem dubtes sobre si funcionaria de forma continuada, però ens vam reunir un bon grup i ho vam engegar», explica.

El cant de 'L'estaca' marca l'inici de la manifestació i comença a cridar l'atenció dels turistes i passejants que observen amb curiositat la marea groga dels Avis i Àvies per la Llibertat. Pancartes escrites en anglès, alemany, francès, italià o rus, amb peticions de democràcia i llibertat, acompanyen el recorregut juntament amb els cartells de les cares dels polítics i líders independentistes que estan a la presó. Un any i mig després d'iniciar les seves manifestacions, els Avis i Àvies cambrilencs adverteixen, «seguirem cada dimecres fins que no arribi l'absolució».

Concentració dels Avis i Àvies per la Llibertat de Cambrils, a la plaça de la Vila. | Ivan Alcalá

 

700 signatures per una plaça de l'1 d'Octubre

D'altra banda, els Àvis i Àvies per la Llibertat de Cambrils ja fa un temps que estan recollint signatures per tal que l'Ajuntament bategi amb el nom de l'1 d'Octubre la coneguda com a plaça de les Remendadores, al barri del port. Fins al moment, unes 700 persones ja han rubricat el seu suport a la iniciativa.

"🔴SURREALISTA: Li roben la moto a Cambrils i ho descobreix a les xarxes socials" "❗TENSIÓ A CAMBRILS: Un gos ataca brutalment un altre en un bar"