Roda de premsa de la FEHT

El sector turístic de Tarragona viu «el pitjor any de la seva història»

Les pernoctacions han caigut un 74% en comparació a l'any passat

La Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de  Tarragona ha presentat, aquest dijous, 24 de setembre, el  balanç de l'estiu de la  pandèmia. 'Spoiler': no ha anat bé, gens bé. El sector turístic de Tarragona ha deixat de facturar uns 4.500 milions d'euros a causa de la COVID-19. La presidenta de la FEHT, Berta Cabré, l'ha definit com «el pitjor any de la història del turisme a la demarcació». 

El reguitzell de males notícies no ha acabat aquí: Les pernoctacions han  caigut un 74% en comparació a l’any passat; de gener a agost s'han registrat 4 milions de pernoctacions, les mateixes que es es van registrar només al mes d'agost del 2019; i un 45% dels hotels de Salou, Cambrils i la Pineda, on hi ha el principal gruix de places hoteleres, no han arribat a obrir en tot l’any, és a dir, acumularan 18 mesos sense ingressos

Cabré ha continuat oferint xifres per entendre el malson que viuen: S'han dut a terme 4.134.939 pernoctacions, en comparació a les més de 16 milions de 2019; el mercat internacional, que sovint fregava el 50% del volum de visitants al territori, ha caigut dràsticament fins al 18%; i les estades que s'han dut a terme, reservades d'ultimíssima hora, han sigut més curtes, de 3,30 nits. 

 

Mesures urgents per a la supervivència del sector

Més enllà de presentar unes dades «dramàtiques», la federació ha fet un clam per a la supervivència del sector. Ha retret que els ajuntaments facin ulls clucs a aquesta situació. «És un mal any per a tothom, les administracions han de fer un esforç i també hi han de perdre diners, no pot ser que pensin que no va amb ells», ha etzibat Xavier Guardià, vicepresident de la FEHT. «Se’ns està acabant la paciència de veure que les administracions es prenguin tan gràcilment un problema tan greu, si aquest sector se’n va en orris, passa per damunt de moltíssima part de la societat i l’economia»,  ha avisat.

Des de la FEHT s'han sumat a les peticions fetes per la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració i la patronal en l'àmbit estatal (CEHAT). També han reclamat un  pla de xoc  per abordar la  recuperació del turisme. «Els treballadors i les empreses necessitem  ajuda real  i necessitem aguantar per quan els mercats es recuperin i seguir a la ‘pole position’; si no sobrevivim, no hi haurà activitat; un segon any com aquest és impossible que el sector pugui aguantar», ha conclòs Cabré, recordant que el sector genera el 25,7% del PIB.