Cambrils engega un projecte per desenvolupar accions de restauració marina

Cambrils i la URV, braç a braç per protegir i recuperar les praderies de posidònia

Els investigadors de la universitat fan proves amb nous materials biodegradables per facilitar que aquestes plantes marines s'expandeixin

L’entesa entre l’Ajuntament de Cambrils i la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV) ha permès tirar endavant un projecte per desenvolupar diverses accions de restauració de fauna invertebrada marina i posidònia davant de la platja cambrilenca del Cavet. Ara, els investigadors de la universitat tarragonina estan fent proves amb biòtops construïts amb materials biodegradables, que s’han col·locat al fons marí de la platja per tal de facilitar el creixement de la posidònia. L’estructura, alhora, ha de servir de refugi per a diferents espècies de fauna.

El regidor de Medi Ambient de Cambrils, Lluís Abella, ha explicat que és important «unir esforços» per protegir aquestes praderies «pel seu alt valor natural i ecològic, així com pels beneficis que aporten en el manteniment de la sorra de les platges i la qualitat de l’aigua de bany». Amb això, el Pla d’Acció Municipal incorpora ara accions per al seguiment i la millora de la praderia de posidònia ubicada davant de la costa de Cambrils i lligades als Objectius de Desenvolupament Sostenible aprovats per les Nacions Unides.

Aquestes plantes marines, precisament, juguen un paper clau en els cicles biològics de la mar, proporcionant espai per a la reproducció de diverses espècies i, alhora, són una eina demostradament útil per combatre el canvi climàtic, amb una gran capacitat per fixar diòxid de carboni atmosfèric. Així, els prats de posidònia de la nostra costa són ecosistemes comparables als esculls de corall dels mars tropicals i produeixen més oxigen per superfície que els boscos tropicals.

La posidònia, en regressió durant els últims anys

Jaume Folch, investigador de la URV i membre del grup de recerca TECNATOX, també ha explicat que, tot i que en algunes zones es conserva una «relativa riquesa biològica», en altres llocs de la costa de Tarragona «les praderies de posidònia han vist una regressió molt important en els darrers anys». Concretament, els factors que provoquen el deteriorament del fons marí són la contaminació, l’excés de freqüentació, l’abocament de materials exògens com les sorres per recuperar platges després de les tempestes o l’ancoratge de les embarcacions d’esbarjo.

Després d’aquesta acció, i amb els resultats de l’estudi dels biòtops instal·lats a les platges del municipi, el consistori preveu que se’n puguin col·locar més a diferents punts de la costa de la ciutat. A més, apunten des de l’Ajuntament de Cambrils, en el proper concurs d’abalisament de platges també s’inclourà la utilització d’aquesta mena de materials.