Cambrils cancel·la la Nit del Foc i la Trobada de Gegants

Entitats i ajuntament han pres la decisió al tractar-se de dos dels actes més multitudinaris de la Festa Major
La Nit del Foc és un dels actes més destacats de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí | Cedida
 

Finalment, es cancel·la la Nit del Foc i la Trobada de Gegants de Cambrils. La decisió, presa per l’associació Colla Gegantera Tota l’Endenga i l’Ajuntament de Cambrils, s'ha pres davant la situació actual de la pandèmia del coronavirus, de cara a evitar possibles riscos de rebrot de la malaltia.

Entitat i Ajuntament han acordat, d'aquesta manera, suspendre la 29a Nit del Foc i la 15a Trobada de Gegants, que s'havien de celebrar a principis de setembre. El que són dues de les activitats més emblemàtiques i que aglutinen més públic, dins els actes de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, hauran d'esperar a l'any que ve per poder-se dur a terme.

El programa de la Festa Major es presentarà a mitjans d'agost, i des del consistori ja s'ha avançat que comptarà amb molts canvis respecte a edicions anteriors, com és el cas d'aquests dos actes, que no se celebraran.

La decisió s'ha pres per evitar riscos de rebrot de la Covid-19, tal com han explicat els organitzadors, argumentant que «són actes que agrupen moltes persones i és molt difícil garantir que es compleixin les distàncies i altres mesures preventives».

La Nit del Foc, un dels actes més multitudinaris

La Nit del Foc és una festa organitzada per Tota l’Endenga i l’Ajuntament de Cambrils amb la col·laboració del Ball de Diables Els Cagarrieres, i any rere any s'ha anat consolidant com un dels actes més emblemàtics i que més rebombori generen, dels actes de la Festa Major, entre els veïns i els visitants del municipi.

La festa, que se celebra des de fa 28 anys, té lloc el primer dissabte de setembre i omple els carrers de Cambrils de foc i espurna amb els diables, les bèsties de foc i la pólvora com a protagonistes. Els actes comencen a la tarda, amb el correfoc infantil on hi participen la Farnaqueta de Cambrils, els Diables Cagarrieres, els timbalers Els Nyanyos i altres colles infantils convidades.

Quan es pon el sol i la foscor omple els carrers, els timbalers Cop de Cap, el Marquès de los Vélez i el Cabo Quiñones, El Lluert, La Farnaca, els Diables Cagarrieres i la Galera de Cambrils, així com altres deu colles convidades més, es concentren a la plaça de la Vila per iniciar el correfoc.

El recorregut comença a la plaça i recorre el nucli antic fins a la plaça del Setge, on es realitza l’encesa final i l’espectacle pirotècnic. La festa acaba amb un concert al Parc del Pinaret. 

La Trobada de Gegants se celebrarà durant dos anys seguits

L'altre acte cancel·lat, la Trobada de Gegants, enguany celebrava la seva 15a edició, s'ajornarà fins a l'any que ve. La trobada és biennal, però donada l'excepcionalitat de la situació s'ha decidit traslladar-la el 2021, mantenint també l'edició del 2022, de manera que se celebrarà durant dos anys seguits.

La trobada agrupa cada any una quinzena de colles geganteres d'arreu de Catalunya, que inicien els actes amb una plantada a la plaça de la vila, punt de partida de la cercavila, que recorre el barri antic de la vila. 

D'aquesta cercavila, els encarregats de tancar la comitiva és la colla Gegantera Tota l’Endenga de Cambrils amb els gegants Pere, Camí, Ermengol, Magdalena i Marquès de los Vélez i el gegantó Cabo Quiñones; els 16 nanos i el seu grup de grallers i timbalers.

Finalment, hi ha una ballada conjunta de totes les colles a la plaça del Setge. El final de festa és un sopar amb totes les entitats participants que aplega, habitualment, unes 500 persones al pavelló esportiu.

"L'emblemàtica plaça de Mont-roig que torna a ser accessible" "La nova pàgina de pagament online de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant"