GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Cinc tortugues salvades 'in extremis' a la platja de Cambrils

Membres de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina han procedit a l'obertura d'un dels nius trobats, per tal de seguir descobrint dades sobre la troballa
Imatge de l'obertura d'un des niu de tortuga, a la platja de Vilafortuny (Cambrils) | AGENTS RURALS

 

Aquest dilluns al matí, s´han pogut desplaçar fins a la platja de Vilafortuny, a Cambrils, membres i personal de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, per tal de poder seguir amb la investigació sobre la troballa d'ahir diumenge, procedint a l'obertura del niu de tortuga careta (el seu nom científic és Caretta caretta). 

 

En primera instància, es va poder observar que feia dies que els exemplars estaven intentant sortir del niu. Aquest fet va fer suposar als experts, erròniament, que la majoria de cries havien arribat a l'aigua amb èxit, a causa de l'estat físic dels animals. En un primer moment es va decidir acabar amb el procediment, obrint el niu de forma definitiva i acabant de valorar la posta.

 

Imatge dels exemplars trobats a la platja de Vilafortuny (Cambrils) | AGENTS RURALS

 

El 80% de les cries ha sobreviscut al naixement

L'obertura del niu realitzada aquest dilluns al matí, ha permès als experts extreure dades concloents. Un dels factors que ha pogut dificultar el correcte desenvolupament del naixement de les cries ha estat que la sorra es troba molt compactada, a causa dels treballs de manteniment de la platja, per part dels tractors, durant aquesta temporada de bany aquest estiu.

A més, els agents han pogut observar al niu que cinc exemplars es trobaven atrapats dins, fet que no els permetia sortir i arribar a l'aigua. Dos exemplars no han sobreviscut al fenomen i també s'han trobat 20 ous que no han fet eclosió. Per altra banda s'ha pogut confirmar que 85 ous estaven desclosos, i es dóna per fet que aquest exemplars van poder arribar al mar amb èxit. 

En total, segons el balanç que aporta l'Agència: 112 ous de tortuga van ser posats al niu, el 80% dels quals van descloure de forma exitosa, arribant a les aigües de la platja de Cambrils.

 

Imatge dels ous de tortuga desclosos | AGENTS RURALS

 

Un fenomen cada vegada més freqüent a les costes catalanes

Aquesta troballa es va fer de forma casual, per una dona que es trobava passejant per la platja de Vilafortuny. El que cada cop és menys insòlit és el fet de trobar nius de tortuga a les nostres costes. Concretament, amb el d'ahir es tracta del tercer niu de tortuga careta trobat a les platges catalanes aquest any.

Segons els experts,  aquest fenomen de colonització anirà a més durant els pròxims anys. Han volgut recordar que és necessari que les manipulacions dels nius siguin realitzades per experts professionals en la matèria per tal de no comprometre la supervivència dels exemplars que es troben dins dels ous.