Coca-Cola presenta a Salou «Mares Circulares», un projecte de neteja de costes

Part dels residus recollits seran reintegrats en la cadena de valor de Coca-Cola amb l'objectiu de traçar un full de ruta cap a l'economia circular
Coca-Cola presenta a Salou «Mares Circulares», un projecte de neteja de costes | cedida

 

Coca-Cola ha presentat a Salou aquest dilluns, 16 de juliol, «Mares Circulares», el seu projecte de neteja de costes i fons marins més ambiciós fins el dia d’avui. Aquest pla inclou la recuperació d'espais naturals, la prevenció amb campanyes de sensibilització i conscienciació ciutadana, i la generació d'estudis científics i economia circular. «Mares Circulares» neix amb l'ambició d'anar més enllà d'una recollida massiva d'envasos, ja que es tracta d'una campanya que busca la sensibilització social i la creació de dades i estudis en matèria d'economia circular que puguin contribuir al desenvolupament de noves iniciatives en el futur.   

La iniciativa s'emmarca dins l'estratègia de sostenibilitat ‘Avanzamos’, que entre altres objectius, busca recollir el 100% dels envasos perquè no acabin com a residus, especialment en els oceans. També compta amb el suport del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació del govern espanyol, de l'Associació Chelonia, la Fundació Ecomar i l'Associació Vertidos Cero. A banda, també contempla la col·laboració d'organismes públics i privats com ajuntaments, com els de Cambrils, el Vendrell o Deltebre, a més del de Salou, o com ONGs i universitats.

 

La presentació del projecte s'ha celebrat aquest matí a la plaça de les Comunitats Autònomes de Salou, i ha comptat amb la participació de diverses personalitats destacades en l'àmbit, com Susana Sainz-Trapaga, Assessora a la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya; l'alcalde de Salou, Pere Granados; i Carmen Gómez-Acebo, Directora de Responsabilitat Corporativa de Coca-Cola European Partners Iberia.

 

A l'acte de presentació del projecte hi han assistit diverses personalitats. | cedida

 

«No es tracta d'una recollida puntual de residus»


Carmen Gómez-Acebo ha assenyalat que «volem que Mares Circulares sigui un projecte integral i circular. No es tracta d'una acció puntual de recollida de residus en costes i fons marins, es tracta també de sensibilitzar a la ciutadania sobre la necessitat de reciclar i gestionar correctament els residus per part de tots». Per la seva banda, Pere Granados ha destacat que «l'esperit d'aquesta campanya entronca perfectament amb la tasca que es duu a terme des de l'ajuntament de Salou, de protecció del medi ambient, de respecte a la natura i de divulgació dels valors naturals que envolten el nostre litoral i on el mar i la seva preservació fan que siguin necessàries actuacions de sensibilització continuades com la que tindrà lloc a Salou el proper diumenge, per part de Coca-Cola».

Formació i sensibilització amb nens i adults    

En l'àmbit de la sensibilització, Mares Circulares té previst formar la ciutadania sobre la importància del reciclatge i la correcta gestió dels residus a més de 5.000 joves en centres educatius i a més de 5.000 adults a través dels Ajuntaments. En alguns casos, les accions amb els nens inclouran visites a les reserves marines perquè coneguin de primera mà aquests entorns protegits i a més entenguin el problema generat pels residus en el medi marí. 

 

A més, es desenvoluparan activitats de sensibilització i conscienciació en una dotzena de les platges amb els índexs d’afluència més elevats durant l’època estival. Durant aquesta setmana, el diumenge, en concret, es realitzarà una acció de conscienciació a platja turística a Salou, la platja Llarga.

 

El projecte Mares Circulares en xifres                 

El projecte Mares Circulares, que va arrencar a finals d'aquest mes de maig, preveu col·laborar en la conservació del 100% de les reserves marines a Espanya i d'un entorn natural a Portugal. A més, es realitzaran campanyes de recollida de residus en 80 platges, la qual cosa suposa intervenir en més de 270 quilòmetres de línia de costa. Per arribar a platges de difícil accés o que no es trobin en el pla de neteja dels Ajuntaments, es comptarà amb la col·laboració de clubs esportius d'activitats nàutiques.

 

A més, es treballarà amb l'ajuda de més d'una cinquantena de vaixells pesquers, repartits en dotze ports d'Espanya i Portugal, que portaran a terra els residus que recullin durant les seves tasques de pesca i els dipositaran en contenidors habilitats. Aquesta activitat també es durà a terme en àrees d'influència de les reserves marines en col·laboració amb clubs de busseig locals. D’aquesta manera es preveuen recollir més de 250 tones de residus, de les quals es calcula que 25 tones siguin de plàstic PET, que seran reintegrades dins la cadena de valor de Coca-Cola a Espanya, amb l'objectiu de traçar un full de ruta cap a l'economia circular.