Exterior de l'edifici de l'Ajuntament de Cambrils

El cas del conserge municipal condemnat per abús sexual arriba al plenari municipal de Cambrils

L'oposició, (PSC,PP, Ciutadans i el regidor no adscrit) presentaran una bateria de preguntes

Aquest dimarts, 30 de juny, a partir de dos quarts d'onze del matí, se celebra el plenari ordinari de l'Ajuntament de Cambrils. Un ple que arriba amb una sorpresa de darrera hora. Encara no fa una setmana, el dijous 25 de juny, l'alcaldessa cambrilenca, la republicana Camí Mendoza, es manifestava, al seu perfil de Facebook, rotundament en contra de «l'agressió sexual masclista de la nit de Sant Joan».

La denúncia de Mendoza se li girava en contra quan un usuari de Facebook, identificat com a Enrique Arce, li retreia «el 'postureig'» perquè «ets la persona menys indicada per a presumir d'acció contra la violència sexual. Des de fa cinc anys dones llargues i ocultes un cas greu que tens dins del mateix consistori, amb sentència penal condemnatòria». La dura acusació d'Arce, amb contundent rèplica de la batlle republicana, anava acompanyada d'un vídeo que ha corregut pels telèfons mòbils de molts cambrilencs i cambrilenques. 

 
 

Condemnem fermament l'agressió sexual masclista de la nit de Sant Joan. Un acte menyspreable que ha tacat l'excel·lent...

Publicada por Camí Mendoza en Jueves, 25 de junio de 2020

Quin és l'origen d'aquest dur debat a les xarxes socials que es traslladarà al plenari cambrilenc aquest dimarts?

Condemnat l'any 2019

El 25 de juliol de l'any 2019, la secció quarta de l'Audiència Provincial de Tarragona emetia, en primera instància, la sentència 310/2019 en què es jutjava un conserge municipal de Cambrils, per un presumpte delicte d'abús sexual. Els fets que es valoraven es remetien al mes de novembre l'any 2015, any en què, l'acusat, va realitzar tocaments a una menor de 12 anys que es trobava en un Centre Cívic del municipi, preparant uns exàmens. 

La sentència, no ferma, considerava provat que el conserge va realitzar tocaments a la noia i, per tant, se l'havia de condemnar «com a autor d'un delicte d'abús sexual, a dos anys de presó; cinc anys de llibertat vigilada i inhabilitació especial, durant cinc anys, per a qualsevol professió, o ofici, que impliqui el contacte directe amb menors d'edat». Fonts municipals consultades apunten que el conserge condemnat ha continuat treballant, després de la sentència, per a l'Ajuntament de Cambrils. En concret, asseguren que ha estat treballant «a la Torre del Llimó, al 'coworking', on hi ha hagut negocis com acadèmies per a nens i nenes en edat escolar».

Així mateix, aquestes fonts apunten que no seria el primer cas d'aquest tipus en què s'ha vist involucrat el conserge condemnat per tocaments a una menor.

Les preguntes de l'oposició

En aquest escenari, i «dins de l'àmbit del respecte als drets fonamentals de qualsevol persona», els grups municipals del PSC, el PP, Ciutadans i el regidor no adscrit, Joan Maria Artigau, presentaran un total de sis preguntes a l'equip de govern, «en exercici de la nostra tasca de fiscalització exercida amb responsabilitat»,sobre la situació d'aquest treballador municipal.

Les tres formacions polítiques, i el regidor Artigau, consideren que estan davant d'una «alarma social» i, per tant, volen que l'equip de govern es posicioni, entre altres, sobre «en el cas que la sentència fos ferma, i atenent a la resolució d'aquesta, com es pensa actuar des del consistori per tal de fer efectiva la pena d’inhabilitació per a exercir qualsevol ofici que comporti contacte regular i directe amb menors d’edat per un període de cinc anys?».

També volen que l'alcaldessa Camí Mendoza aclareixi si «s’han celebrat en l’àmbit de l’espai públic on desenvolupa la seva activitat el treballador en qüestió activitats on hi hagin participat menors, especialment des del moment de la publicació de la sentència?».


Comentaris