La platja de Tarragona, en una imatge d'arxiu

L'aforament a les platges de la Costa Daurada «és inferior al d'estius anteriors», segons la Creu Roja

Sis persones han perdut la vida per ofegament | El 70% de la temporada, sota banderes verdes

«Podríem dir que, fins ara, estem gaudint d'un estiu generalment tranquil a les platges de Tarragona», explica a l'altra banda del fil telefònic el Nacho Cancio, coordinador de platges de la Creu Roja a Tarragona. Cancio reconeix que les restriccions d'aforament i les mesures extraordinàries de protecció davant la Covid-19 estan sent els grans condicionants de l'estiu a les costes del territori.

La particularitat de les regles del joc, però, no s'està traduint en un estiu més dificultós o especialment tens a la sorra. «No estem registrant volums d'incidències greus superiors als de l'estiu passat, la tendència és molt similar», exposa. «El que sí estem notant és que el nombre de petites cures i assistències menors ha descendit de forma clara», exposa. Un balanç moderadament positiu d'un estiu tranquil a les platges.

Cancio (Creu Roja): «Les platges de Tarragona estan rebent menys banyistes que altres estius»

Quant als dubtes sobre els aforaments i a episodis recurrents com el tancament puntual d'algunes platges i cales a causa de l'excés de banyistes, Cancio desmunta un tòpic recorrent. «La realitat és que l'aforament de les nostres platges està sent inferior al d'estius anteriors», exposa, «malgrat que no ho sembli i ens envaeixi la percepció de platges plenes». No és cert, insisteix.

«La percepció s'accentua perquè els banyistes s'estan repartint per les platges en imposar les distàncies, i fins ara el que feien era concentrar-se en punts concrets», argumenta. «De manera que ens sembla que les platges estan més plenes que altres anys, tot i que només hem canviat la manera de distribuir-nos».

Pla obert d'un dels aspirants dins l'aigua fent una de les proves de selecció de la Creu Roja per ser socorrista.
Un dels aspirants a socorrista fent una de les proves de selecció de la Creu Roja | acn

Assenyala també un altre factor derivat del cru temporal Glòria. «La força d'aquell temporal ens ha deixat enguany unes platges amb menys superfície, amb menys sorra, fet que accentua la sensació de plenitud». El coordinador de la Creu Roja fa una valoració positiva: el resultat total és de menys banyistes que als estius anteriors.

Sis víctimes mortals per ofegament a les platges de Tarragona

La menor afluència a les platges està reduint també, tot i que de manera molt tímida, els episodis d'emergències. A dia d'avui, i segons les dades oficials de Protecció Civil, fins a sis banyistes han perdut la vida per ofegament a les platges de la Costa Daurada i de les Terres de l'Ebre. Un balanç tràgic, però inferior al de la temporada 2019, on el litoral de Tarragona va causar la mort a un total de 12 persones.

El perfil dels successos tràgics és compartit: banyistes de més de 70 anys que s'han ofegat en platges vigilades per socorristes i en situació de bandera verda, amb l'única excepció del banyista de només 35 anys que va perdre la vida el passat 4 d'agost a la platja de la Móra, a Tarragona. La mala mar no està sent causant de situacions de risc, detalla el Nacho. «De fet, el 70% de l'activitat estiuenca tarragonina s'està duent a terme sota banderes verdes», subratlla.

«La mar acompanya»: bandera verda en el 70% de la temporada

Els successos mortals d'enguany s'han confirmat a les platges de Sant Carles de la Ràpita, l'Ametlla de Mar, la Móra, les Cases d'Alcanar, el Vendrell i la Pineda, a Vila-seca. La temporada de vigilància a les platges s'allargarà en temporada alta fins a mitjans de setembre i, en molts municipis com a la capital del Tarragonès, també es mantindrà activa en caps de setmana fins a finals de mes.

Pla obert de la platja de Mont-roig del Camp i Miami Platja
La costa de Miami Platja i Mont-roig del Camp, una de les més reconegudes de Tarragona | Isma Llanes

El coordinador de la Creu Roja recorda que «hem hagut de crear protocols comuns» d'actuació per als socorristes d'acord amb les prevencions contra el coronavirus, i que cada professional va equipat amb un kit de protecció individual amb mascaretes, guants, ulleres i gel hidroalcohòlic per treballar.

«I és clar que estem seguint els nous protocols fil per randa», assevera. En un estiu del tot atípic, les platges de Tarragona s'han hagut d'adaptar i el servei de socorrisme ha hagut de fer el mateix en un temps rècord. L'objectiu, el de sempre: garantir la seguretat en tots els aspectes imaginables. Fins i tot quan el propi concepte de seguretat sembla esborrar-se per les arestes en el bell mig d'una pandèmia inèdita.


Comentaris