EL CSN reclassifica com nivell 1 el succés del 6 d'abril a Vandellòs II

El Consell de Seguretat Nuclear ho ha anunciat després de fer una revisió
EL CSN reclassifica com nivell 1 el succés del 6 d'abril a la central nuclear de Vandellòs II. | TarragonaDigital

 

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha reclassificat com a nivell 1 —anomalia— en l'Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics (INES) un dels successos que es va notificar des de la central nuclear Vandellòs II durant el mes d'abril. S'ha canviat el nivell de l'incidència un cop realitzada la revisió de la informació obtinguda després de les inspeccions i avaluacions realitzades en relació a aquest succés. 

Es va detectar restes de bor en vàlvules de drenatge 

El titular de la central nuclear Vandellòs II va comunicar al CSN que, durant una inspecció visual després de la parada no programada del 4 d'abriles van detectar restes de bor en els taps de les vàlvules de drenatge dels generadors de vapor B i C, així com en el terra del primer d'aquests.

En aquest sentit, es va notificar la localització d'un lleuger degoteig en una soldadura aigües avall de la vàlvula de drenatge del generador de vapor B, que constitueix fugida de la barrera de pressió, i va portar la planta des de la condició d'espera calenta —reactor parat, però en condicions de pressió i temperatura nominals, (manera 3) a parada freda (manera 5). Es dona la circumstància que durant el desembre de 2018, el titular va identificar una fugida en la soldadura d'aigües amunt de la vàlvula de drenatge del generador de vapor B. 

Amb la finalitat de recaptar dades i esclarir l'ocorregut, el CSN va efectuar una inspecció reactiva i va mantenir diverses reunions amb el titular que han conclòs amb la reclassificació d'aquest succés com a nivell 1 en l'escala INES a causa de la reiteració de fallades consecutives per la mateixa causa. 

Un incident sense repercussió 

Tot i passar d'un nivell 0 a l'1, el succés notificat no va tenir repercussió ni dins ni fora de l'emplaçament pel qual, aplicant el manual de l'Escala INES, es classifica seguint els criteris de defensa en profunditat, que és un conjunt de nivells que combina un disseny de múltiples barreres per aconseguir l'objectiu d'eliminar o minimitzar els riscos en cas que algun d'ells falli, sense succés iniciador.

També et pot interessar:

"ATENCIÓ: Ferit en bolcar el seu camió a l'Hospitalet de l'Infant" "🔴Roben «ocells molt cotitzats» en un local de Vila-seca"