El CSN classifica en nivell zero l'incident de la nuclear de Vandellòs al juliol

El govern espanyol ha contestat a les preguntes fetes pels diputats d'En Comú Podem al Congrés sobre l'incident nuclear
El govern espanyol ha contestat a En Comú Podem sobre l'incident de Vandellòs II | TarragonaDigital.com

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha classificat preliminarment com «nivell zero» en l'Escala Internacional de Successos Nuclears (INES) l'incident que va succeir el passat mes de juliol a la central nuclear de Vandellòs II. Així ho ha fet saber el govern espanyol als diputats d'En Comú Podem al Congrés, quan han estat preguntats pel tema, després de qüestionar el termini de notificació per part del CSN.

 

L'incident de la central nuclear de Vandellòs classificat de nivell zero

El passat 2 de juliol, el reactor de la central nuclear de Vandellòs II, va sofrir una pèrdua de refrigerant. Aquest fet, ha estat classificat en nivell zero pel CSN dins l'INES. En aquest sentit, significa que «no ha existit, en cap moment, cap risc per les persones o el medi ambient». 

 

Arran d'aquests fets, els diputats d'En Comú Podem al Congrés dels Diputats, Fèlix Alonso i Josep Vendrell, han preguntat al govern pel fet, ja que van qüestionar el termini de notificació per part del CSN i el compliment dels protocols de seguretat. 

 

Els comuns assenyalen que es va produir una fuga del refrigerant de la central nuclear de Vandellòs II en una de les bombes principals del sistema de refrigeració. Un cop fetes les comprovacions pertinents, es va detectar que en una vàlvula afectada, en la qual hi havia «un valor de pressió fora del rang admissible». Els diputats catalans han fet un escrit on expliquen que no consta cap informació que acrediti que el titular de la nuclear ho notifiques al CSN abans d'un termini de 24 hores. A més, apunten que aquest incident se suma a altres que ja s'havien produït al març.

 

El govern espanyol ha donat una resposta a la formació lila on conclouen que, d'acord amb la informació subministrada pel CSN, els successos notificats per les nuclears espanyoles i classificats en l'escala de l'INES «venen disminuint en els últims anys, el que indica una operació fiable en les centrals nuclears».