ÚLTIMA HORA

Ingressa a presó el detingut per gihadisme a Reus, considerat un 'cibersoldat' de Daesh

El documental «Pactes de Silenci» explica l'estafa de la Residència Montemar

El film es va projectar per primera vegada a Cambrils ahir a la tarda al Casal de la Gent Gran
En l'estrena del documental «Pactes de Silenci», hi van acudir antigues treballadores de la Residència Montemar de Cambrils. | Oleguer Domènech.

 

El documental «Pactes de Silenci», dirigit per Toni Navarro, es va presentar a Cambrils ahir a la tarda al Casal de la Gent Gran. El film explica el cas de BB Serveis, l'empresa que gestionava, entre d'altres, la Residència d'avis Montemar de Cambrils o el centre comercial Port Halley de Vila-seca. Sobretot se centra en com la mala praxi de l'empresa va afectar els ancians usuaris del servei, els seus familiars i també els treballadors.

 

S'explica que aquesta empresa, després de la crisi de la construcció, com tantes altres, va orientar-se a oferir serveis i guanyar concursos públics. El problema comença quan BB Serveis no dona el servei que se li encomana en els concursos guanyats. El documental parla que en pocs anys, l'empresa guanya uns 90 concursos i algun dels testimonis, fins i tot dubta de la netedat de com s'aconsegueixen les adjudicacions.

 

BB Serveis no compleix les seves obligacions

Aquest volum de concursos fan que en tot l'estat, l'empresa sigui responsable de cuidar uns 100.000 avis i doni feina a més de 2.000 persones. En un principi tot funciona bé. De fet, en el cas de la Residència Montemar de Cambrils no hi ha problemes i es guanya una bona reputació entre els veïns de Cambrils. Fins al 2011, quan l'empresa comença a pagar menys del que toca als treballadors i tard. La situació cada cop s'agreuja més. L'empresa arriba a deure set mesos als treballadors i tampoc paga als proveïdors i al servei de càtering. Es calcula que els responsables de l'empresa desvien 35 milions d'euros.

 

S'explica també que cada ancià paga a la residència entre 1.500 i 3.000 euros però, en canvi, estan desatesos. Treballadores de l'empresa expliquen a la càmera que no tenen el material necessari per treballar, com bolquers, compreses, esponges, tovalloletes, gels, sabó, coberts o plats per menjar i que el servei de bugaderia estava més espatllat que en funcionament. Aquesta situació comportava que elles mateixes haguessin de rentar la roba a mà o fins i tot portar productes per a poder netejar. O fins i tot asseguren que si un avi es quedava sense roba neta li posaven la d'algú altre que en tingués de sobres.

El documental «Pactes de Silenci» explica l'afectació dels usuaris, familiars i treballadors de la Residència Montemar de Cambrils i del centre comercial Port Halley de Vila-seca. | Oleguer Domènech.

 

Testimonis asseguren que BB Serveis va produir morts

Tot això s'agreujava ja que, tot i venir de cobrar un sou molt precari, feia mesos que tampoc cobraven. Moltes asseguren que si van seguir treballant en aquesta situació va ser per vocació, per no deixar els avis desamparats. També expliquen que l'empresa no tornava les fiances quan un avi es moria o marxava de la residència, fet que estava estipulat. Com explicaven algunes de les treballadores de l'empresa, «Hem vist morir avis. Els que ho han provocat, que es podreixin a la presó». Aquesta situació es va allargar durant un any. Finalment però, la residència de Cambrils tanca a l'estiu de 2012.

 

Ganes de justícia dels afectats de BB Serveis

Alguns dels entrevistats asseguren que la mala praxi de l'empresa va suposar la mort d'alguns ancians, alguns per desatenció directa però d'altres perquè van entrar en una depressió que els va acabar d'esgotar les forces. Per aquest motiu, els afectats reclamen justícia. Òbviament que volen que se'ls retorni allò que van perdre i que els responsables de l'empresa paguin pel que van provocar; però sobretot volen evitar que es torni a repetir un altre cas igual i que si algú ho torna a fer, que ho «pagui car».

 

Les treballadores van acabar denunciant la situació, així com també ho van fer els familiars dels ancians. El cas es va anar fent gran i l'empresa va acumular centenars de denúncies i dues querelles criminals. En el documental, un dels advocats dels afectats assenyala que quedar-se els diners que les administracions públiques paguen per dur a terme un servei i els salaris dels treballadors és un delicte d'apropiació indeguda. A hores d'ara es porten sis anys de batalla judicial i en fa tres que hi ha secret de sumari. Hi ha set imputats tot i que alguns dels testimonis asseguren que els responsables estan en parador desconegut.

Desenes de persones van acudir a l'estrena del documental «Pactes de Silenci» a Cambrils. | Oleguer Domènech.

 

Port Halley, un cas similar de BB Serveis

En la mateixa línia, el documental parla del cas del centre comercial Port Halley, de Vila-seca. Com explica el documental, el procediment és el mateix, l'empresa aconsegueix la cessió de l'espai per explotar-lo però no ho acaba fent. I els impagaments als treballadors comencen al 2011 i s'allarguen fins al 2012. En aquest cas, el film mostra un cas especialment sensible.

 

Una treballadora que davant del problema de no cobrar el seu sou és amenaçada. La situació es torna dramàtica quan al seu marit li agafa un ictus, motiu pel qual l'acomiaden de la feina. La parella no es pot fer càrrec de la hipoteca i li reclamen al fill que la pagui —a més de pagar la seva—. Aquest tampoc es pot fer càrrec de la hipoteca i acaben tots perdent el seu habitatge. A més, la situació s'agreuja amb diversos càncers a la família.

 

En la presentació del documental, Roberto Martínez, portaveu dels Afectats per BB Serveis, acusava als responsables de l'empresa de «criminals» i d'haver-se gastat els diners cobrats dels concursos i les famílies en cases, cotxes, grans menjars i viatges. I el regidor de l'Assemblea de Cambrils, Ivan Sanz, assenyalava que «és miserable anar contra la gent gran, enfonsar-los i fer la vida impossible als treballadors». Per aquest motiu, assegurava que mai s'han d'externalitzar els serveis públics ja que les empreses busquen el propi benefici. A més, assenyalava l'administració per no fer el seguiment necessari.