L'exposició pòstuma de Joaquim Cabezas està oberta des del 18 de juliol.

La Torre del Port de Cambrils acull una exposició antològica pòstuma del fotògraf Joaquim Cabezas

La mostra itinerant, inaugurada a l'Arxiu Històric de Tarragona abans de la mort del fotògraf, ha passat per espais de Valls i Reus

L'emblemàtica Torre del Port de Cambrils acull durant des de mitjans de juliol fins al 13 de setembre, l'exposició fotogràfica 'Joaquim Cabezas. Viure la fotografia'. La mostra, estrenada originalment a l'Arxiu Històric de Tarragona abans de la mort del fotògraf el març de l'any passat, fa un repàs antològic de la seva obra alhora que dóna a conèixer les importants aportacions de l'artista en el camp de la fotografia i la seva activitat col·leccionista i divulgativa.

La varietat de tècniques i aspectes que es poden veure, així com el fet que moltes de les fotografies estan fetes al territori, fan molt amena l’exposició. El sentit de l’humor i la curiositat d’aquest fotògraf i artista, nascut a la Ciutat comtal però resident i integrat a Tarragona des dels anys setanta, es palpa en moltes de les seves obres, començant per l’autoretrat que presenta i presideix l’exposició, visualment molt estètica. Això fa que es tracti d'una exposició adreçada al públic general i no només a l'especialitzat.

L'horari de visita serà l'habitual de la històrica torre de guaita, datada del segle XVII. Així, fins al diumenge 30 d'agost, estarà oberta de dimarts a dissabte d'onze del matí a dues del migdia i de sis de la tarda a nou del vespre. Els diumenges i els dies festius, l'horari serà tan sols el de matí. A partir de l’1 de setembre s’iniciarà l’horari reduït d’hivern, que és tan sols els caps de setmana: els dissabtes de matí i de tarda i els diumenges només al matí. Els dos primers caps de setmana de setembre hi haurà portes obertes en el marc de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí. Amb motiu de la Covid-19, l’aforament de la torre s’ha reduït a deu persones.
 

L'exposició pòstuma de Joaquim Cabezas està oberta des del 18 de juliol.
L'exposició pòstuma de Joaquim Cabezas està oberta des del 18 de juliol. | Cedida

L'exposició, itinerant, es va inaugurar mesos abans de la seva mort

Joaquim Cabezas Rectoret, nat el 1935 i d’ofici gravador, és conegut pel seu treball com a fotògraf creatiu i va ser el president durant molts anys de l’Agrupació Fotogràfica de Tarragona. Va ser reconegut amb la distinció d’Excel·lència de la Federació Internacional d’Art Fotogràfic, a més de ser soci d’honor de la Federació Catalana de Fotografia i ser nomenat fill adoptiu de Tarragona mesos després del seu traspàs.

Joaquim Cabezas va morir l'any 2019, pocs mesos després que s'inaugurés a l'exposició a Tarragona amb el suport tècnic i financer dels Serveis Territorials de Cultura. El comissariat va anar a càrrec de Montserrat Caballero Bassedas, museòloga dels Serveis Territorials, i a més, va formar part del Festival Internacional de Fotografia de Tarragona SCAN en la seva edició de 2018. Fins al moment, l'exposició ha itinerat a l’Institut d’Estudis Vallencs i al Centre de Lectura de Reus.


Comentaris