El TSJC obliga a repetir el judici contra l'acusat de matar una noia durant un joc sexual a Salou

El ministeri públic considerava que hi havia contradiccions en l'acta de votació del veredicte per part del jurat popular.
El TSJC fa repetir el judici contra l’acusat de matar una noia en un pis de Salou | TarragonaDigital.com

 

L'Audiència de Tarragona haurà de tornar a repetir el judici contra Claudio Augusto Santana, l'home que va ser condemnat a tres anys i mig de presó per haver mort una noia de 28 anys que exercia la prostitució en un pis de Salou l'agost del 2016. Tant la defensa com la fiscalia van presentar recursos d'apel·lació davant el TSJC. Per un costat, el ministeri públic considerava que hi havia contradiccions i defectes en la redacció de les preguntes que va havia de respondre el jurat popular.

 

A més, el representant de l'acusat demanava una pena de presó inferior als dos anys. Cal destacar que el 26 de juliol el TSJC va estimar parcialment el recurs del ministeri públic. Així doncs, la sentència de l'Audiència de Tarragona queda anul·lada i les actuacions retornen a l'òrgan provincial perquè torni a repetir la vista amb un nou jurat. El judici es va dur a terme entre el novembre i desembre de l'any passat. No obstant això, la resolució no és ferma i, per tant, encara es pot recórrer per cassació davant el Tribunal Suprem. 

 

L'home va asfixiar la víctima durant un joc sexual

Els fets van succeir la matinada del 23 d'agost del 2016, quan l'home va asfixiar la víctima mentre aquesta estava d'esquenes i amb les mans lligades en el marc d'un joc sexual. El jurat va considerar que l'acusat no volia matar-la. Tanmateix, durant el judici oral no es va provar que la víctima acceptés realitzar la hipoxifília, una pràctica per obtenir plaer sexual durant l'ofegament. 

 

Finalment el veredicte dictava que a causa del consum de cocaïna i alcohol, l'acusat presentava efectes que alteraven la seva percepció davant de situació de risc. El mateix dia dels fets, el condemnat es va dirigir a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Salou, on va reconèixer haver mantingut relacions i va explicar que en despertar-se es va trobar a la noia morta. També va reconèixer haver estat el responsable de la seva mort. 

 

Amb tot això, Santana va ser condemnat a tres anys i mig de presó per un delicte d'homicidi imprudent amb el pretext d'afectació alcohòlica i tòxica i el de confessió. A més, se li va imposar una ordre d'allunyament respecte a la mare de la noia, la prohibició de residir al seu poble durant vuit anys i les indemnitzacions de 50.000 euros per a la progenitora i de 15.000 per a la seva germana. 

 

El veredicte presentava defectes i contradiccions

La fiscalia considerava que s'havia produït un trencament de les normes i les garanties processals i infraccions legals. Destacava que hi havia certes contradiccions en l'acta de votació del veredicte per part del jurat popular. A més, segons la fiscalia, hi havia alguns defectes en la redacció del qüestionari que es lliura al jurat, fet que podria anul·lar la sentència. Així doncs, la Sala Civil i Penal del TSJC ha acceptat tots aquests arguments i suspèn el procediment. 

 

El jurat popular havia de decidir si quan l'acusat va estrènyer el coll de la noia sabia o no que podia matar-la, i si tenia la intenció o no de posar fi a la seva vida. Finalment, es va acordar que Santana era conscient del risc que podia ocasionar-li la mort, però que no la volia matar. D'altra banda, la sentència recull que no es va incloure cap pregunta relacionada amb el risc de la hipoxifília ni les mesures que podia haver pres l'acusat per evitar la mort de la noia. 

 

El TSJC troba contradictori que el jurat dicti que el condemnat era conscient del risc que podia ocasionar-li la mort, però que no la volia matar, amb el fet que la víctima volgués abandonar el domicili a partir d'una hora determinada i que la pràctica no fos consentida. El passat 28 de juny, l'Audiència de Tarragona va allargar la presó provisional fins al màxim de la meitat de la seva condemna. El termini finalitzarà aquest 29 d'octubre. 

Més notícies de la categoria Costa Daurada