Imatge de l'estació de Cambrils on passarà el tren-tramvia.

Cambrils mou fitxa i encarrega un estudi per definir el futur de l'antic traçat ferroviari

L'Ajuntament treu a licitació la redacció d'una proposta d'eix cívic per quan desmantellin les antigues vies

Fa molts anys que Salou va projectar l'Eix Cívic, una gran avinguda que s'urbanitzarà sobre les antigues vies de tren entre PortAventura i el límit amb Cambrils. Mont-roig del Camp i l'Hospitalet de l'Infant aposten per una via verda un cop s'executi el desmantellament. Ara bé, què passarà amb l'antic traçat ferroviari al seu pas per Cambrils? Aquest era un dels grans dubtes pel futur 'post-desmantellament' i ara l'Ajuntament ha començat a posar el fil a l'agulla amb l'encàrrec d'un estudi.

Un estudi per definir el futur de l'espai alliberat i defensar la postura de l'Ajuntament

La setmana passada, el consistori va treure a licitació la redacció d'una proposta urbanística d'eix cívic per començar a definir la transformació de l'espai que quedarà alliberat amb el desmantellament de l'antiga via de la costa, sense cap ús des de fa ja dos mesos.

La intenció és disposar d'un estudi previ que faci una diagnosi de la situació actual i elabori una proposta d'ordenació i integració d'aquest espai dins del teixit urbà. Aquest document servirà per defensar la posició de l'Ajuntament davant la resta d'administracions a l'hora de definir el desmantellament de la infraestructura o la implantació del tren-tram.

Solució als 13 encreuaments que estan dividits actualment per la via de tren

Un informe dels serveis tècnics d'Urbanisme, redactat l'abril del 2018, planteja els diferents elements a estudiar per tal d'eliminar la barrera de la via i aconseguir la continuïtat de la trama urbana donant compliment al planejament vigent. En total, són 13 els encreuaments acotats entre la via del tren i altres vies urbanes que ara s'hauran de resoldre.

El punt més significatiu de tot el traçat és la riera d'Alforja, un dels eixos vertebradors del nucli urbà. En aquest punt, la via del tren es troba en una cota elevada, però la intenció amb l'eliminació dels trens pel centre sempre ha estat eliminar els pilars actuals. En aquest sentit, la proposta urbanística haurà de definir un nou enllaç que salvi la riera entre les avingudes de la Salle i Països Catalans a la mateixa cota. Així mateix, la desaparició de la via modificarà tot l'entorn de l'antiga estació d'Adif, amb l'objectiu d'obrir el barri de l'Estació cap al mar.

Gran part de la resta d'encreuaments, mitja dotzena, estan situats al nucli de Vilafortuny. En alguns casos, separen el nucli urbà d'àrees encara pendents de desenvolupar, però en altres casos, la via divideix enllaços importants. És el cas del pont de l'avinguda de Vilafortuny —punt crític en episodis d'inundacions—, o la connexió entre els barris de Cambrils Badia i Molí de la Torre, actualment units per un pont per a vianants i un altre de pas de vehicles.

El repte, resoldre les connexions dividides pel traçat ferroviari des de Llevant fins a Ponent

Així mateix, l'estudi haurà de resoldre altres punts de pas amb una afluència important de vehicles i vianants, com ara el carrer Camí de Sant Joan o el carrer Molí d'Avall, que actualment tenen continuïtat amb túnels. A la zona de Ponent, la redacció de l'informe també haurà de donar solució als diferents ponts d'accés que salven la via per accedir des de l'antiga N-340 als barris de la Llosa o el Dorado Platja.

L'anunci de licitació es va publicar amb data de 18 de març, tot i que la crisi del coronavirus manté totes les contractacions en 'stand by'. L'actual emergència sanitària ha obligat a suspendre tots els terminis en les tramitacions amb les administracions públiques. Un cop se superi la situació actual, l'objectiu és contractar els serveis per tenir una proposta sobre la taula en tres mesos. El cost previst és de 18.000 euros.


Comentaris