Imatge de l'estació de tren de Salou amb els mòduls prefabricats on es farà la venda de bitllets.

L'estació de Salou agonitza a l'espera del Corredor: Adif opta ara per mòduls prefabricats

Nou mesos després de clausurar l'edifici, l'administrador ferroviari impulsa una nova mesura «provisional» a poques setmanes perquè deixin de passar trens pel centre de la ciutat
Imatge d'un dels mòduls prefabricats instal·lats a l'estació de tren de Salou.
Els mòduls prefabricats ja s'han instal·lat al costat de l'edifici de passatgers de l'estació. | I. Alcalá

L'estació de tren de Salou mor a poc a poc a l'espera que arribi la variant del Corredor Mediterrani. Fa nou mesos, Adif va clausurar l'edifici de viatgers de l'estació ubicada al carrer de Carles Roig a causa de problemes estructurals. Anteriorment, l'equipament ja es va haver d'apuntalar completament per seguretat. Ara, els serveis de venda de bitllets i d'atenció al viatger es traslladaran a uns mòduls prefabricats que ja s'han instal·lat al costat de l'edifici vell.

Incògnita sobre el futur de l'edifici vell mentre continua la seva degradació

Tot i que des d'Adif afirmen que se segueix treballant en paral·lel en el projecte de rehabilitació de l'estació,l'activació de la variant del Corredor en poques setmanes hauria de deixar sense trens el centre urbà i sense ús aquest equipament, ja que el servei es traslladarà a l'actual baixador de PortAventura. És per això que des d'Adif refreden el seu interès en rehabilitar l'immoble i avancen que «amb el nou traçat canvia la cosa i tot dependrà de quin ús es vulgui donar a l'estació».

Imatge de l'estació de tren de Salou clausurada des del mes de febrer de 2019.
Adif va clausurar l'edifici de l'estació al febrer per problemes estructurals. Les esquerdes són cada cop més visibles des de l'exterior. | I. Alcalá

El passat mes de febrer, l'administrador ferroviari va anunciar que el tancament de l'edifici de viatgers era una mesura «provisional» a l'espera de dur a terme les millores necessàries per consolidar l'edifici. Durant tot aquest temps, la venda de bitllets s'ha fet exclusivament a través de dues màquines d'autovenda a tocar de les andanes, mentre les esquerdes de l'immoble s'han anat accentuant.

La instal·lació dels mòduls prefabricats era una solució provisional que Adif ja contemplava per tal de cobrir l'increment de demanda de viatgers dels mesos d'estiu, tot i que no ha arribat fins ara. Segons apunten fonts de la companyia, les noves instal·lacions es posaran en funcionament «en els pròxims dies», a l'espera de completar les connexions elèctriques i de comunicacions que garanteixin l'activitat.

Imatge de l'estació de tren de Salou amb els mòduls prefabricats on es farà la venda de bitllets.
Imatge de l'estació de tren de Salou amb els mòduls prefabricats on es farà la venda de bitllets. | I. Alcalá

Les obres de l'estació provisional de Salou-PortAventura duraran mig any

Mentrestant, Adif continua treballant en el desenvolupament de l'estació de Salou-PortAventura, que haurà de substituir l'actual infraestructura del centre de la ciutat un cop els trens comencin a passar per les vies del Corredor. Aquesta obra, que comptarà amb una inversió d'uns 15 milions d'euros, no té un calendari definit i encara s'està treballant en l'expropiació dels terrenys.

És per això que abans de construir l'estació definitiva, l'administrador ferroviari preveu la construcció d'una estació provisional a base de mòduls prefabricats. La previsió és que aquest equipament doni servei als viatgers durant un mínim de dos anys mentre durin les obres de la futura estació. Tot i que inicialment es preveu que els passatgers hagin d'agafar els trens a la nova ubicació ja a finals d'any o a principis del 2020, l'estació provisional no serà una realitat com a mínim fins a l'estiu i tot fa indicar que el baixador continuarà sense estació durant bastants mesos.

I és que el projecte del nou edifici de viatgers provisional contempla una durada de les obres de 6 mesos. En el darrer plenari, l'Ajuntament de Salou va aprovar la cessió dels terrenys necessaris per a la instal·lació dels mòduls. Aquesta cessió es farà de manera gratuïta per un període de quatre anys. L'estació provisional es farà al carrer de Joan Fuster, a tocar de l'andana actual, mentre que la definitiva es construirà a l'altra banda de les vies, a la zona d'Emprius.

Des de l'empresa pública depenent del Ministeri de Foment expliquen a TarragonaDigital que la contractació de l'edifici provisional ja està en marxa i que pròximament es licitaran els treballs per poder engegar l'estació al més aviat possible. La inversió prevista és de 435.000 euros.


Comentaris