GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Els Mossos celebren el Dia de les Esquadres reivindicant la seva professionalitat i servei a les persones

El conseller d’Interior, Miquel Buch, presideix l’acte de celebració del Dia de les Esquadres de Tarragona
Miquel Buch, durant el parlament en l'acte de celebració del Dia de les Esquadres de la Regió Policial Camp de Tarragona | TarragonaDigital

 

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha encoratjat els Mossos d’Esquadra a fer cas omís de les «crítiques injustes» que tenen la intenció de «desprestigiar» el cos i a superar-ho amb la professionalitat que sempre ha demostrat la policia catalana. Segons Buch, aquests «atacs» forma part d’una «voluntat caduca». «S’agafa més aviat a un mentider que a un coix», ha afirmat durant l’acte de celebració del Dia de les Esquadres de la Regió Policial del Camp de Tarragona, aquest dimarts a Vila-seca. Buch ha lloat la tasca del cos policial davant de moments «complicats i difícils», com els atemptats del 17 d’agost del 2017, així com en tasques quotidianes del dia a dia. També ha advertit que apareixeran més «adversitats» i «reptes» a superar i que el cos creixerà amb la incorporació de 2.000 agents en els pròxims tres anys.

 

Buch ha destacat que venen «bones perspectives» per al cos i que les noves promocions permetran donar resposta a la manca d’efectius dels últims anys. També ha fet esment de la nova llei de la policia catalana, posant èmfasi en la importància de la cooperació amb altres cossos. Finalment, ha anunciat una nova sala que es posarà en marxa a l’edifici 112 a Reus.

 

Moment del Dia de les Esquadres al Centre de Convencións de Port Aventura | ACN

 

Davallada del 37% en accidents mortals 

Per la seva banda, l’intendent Ramon Chacón, cap de la Regió Policial del Camp de Tarragona, ha destacat que el territori ha registrat el millor balanç delinqüencial de tot Catalunya i que s’han assolit els objectius de reduir els accidents mortals —en un 37%— i els robatoris amb força a l’interior de domicilis —un 9%—, un delicte que ha tendit a l’alça en els darrers anys a les comarques tarragonines i que, segons Chacón, costa d’aturar i causa gran sensació d'inseguretat

 

L’intendent ha destacat l’assoliment d’aquests dos objectius, malgrat que el cos policial s’hagi vist immers en una «tempesta perfecta», referint-se al moment actual. Segons ha dit Chacón, els Mossos d'Esquadra es deuen als principis de «legalitat», «proporcionalitat» i, sobretot, als de «neutralitat» i «imparcialitat política». Sense aquests principis, s’és «una policia condemnada al fracàs», ha manifestat. «Hem estat fiscalitzats, però això ens ha enfortit», ha conclòs. 

 

Es lliuren 223 felicitacions 

En el decurs de la commemoració, celebrada al centre de convencions de Port Aventura, s’han lliurat 223 felicitacions a membres del cos, policies locals i ciutadans. En concret, 169 han estat per a mossos, 3 per a servei a l’administració i 51 externes; 9 medalles de bronze amb distintiu blau per a trajectòria i actuacions policials dels Mossos d’Esquadra i també una medalla de bronze amb distintiu blau a títol pòstum. També s’han lliurat onze medalles més externes, de les quals vuit són per l’atemptat de Cambrils, una placa commemorativa i sis mètopes.

 

Diversos membres dels Mossos d'Esquadra durant l'acte celebrat a Port Aventura | ACN

 

L'APUNT: Les reivindicacions necessàries

 

L'acte de celebració del Dia de les Esquadres d'aquest migdia ha estat, com és habitual, elegant, sobri i emotiu. I humà, profundament humà. En un moment, que ja s'allarga massa, en què la policia catalana segueix qüestionada i s'utilitza amb certa irresponsabilitat per part dels polítics, actes com el d'avui serveixen per fer valer la sensatesa i la professionalitat que sempre han demostrat els Mossos d'Esquadra i que les dades corroboren: el balanç 2018 al Camp de Tarragona deixa un 37% menys de víctimes d'accidents mortals i un 9% menys de delictes amb violència a domicilis. Picar pedra i no perdre de vista els objectius té els seus fruits.  

 

En una cerimònia àgil i ben pautada, hi ha hagut temps per tot. S'ha reconegut gairebé 170 Mossos – un d'ells, a títol pòstum, especialment emotiu - membres d'altres cossos policials i administratius, així com reconeixements a ciutadans exemplars per la seva col·laboració amb els cossos policials; també s'ha projectat un vídeo commemoratiu del 300 aniversari del Cos de Mossos d'Esquadra, que es commemora la setmana vinent. 

  

Entre els parlaments, alguns missatges que s'han repetit molt: La vocació de servei a les persones, la necessitat de tenir objectius clars, el respecte al principi de legalitat i la necessària neutralitat política.

  

Missatges segurament evidents però que, desgraciadament, encara convé anar repetint de tant en tant per tots els que segueixen caient en la temptació de posar els nostres policies a la palestra i distorsionar-los a l'hora de fer la feina per la qual senten passió i demostren dia a dia autèntica vocació.

 

Frederic Recasens, director de TarragonaDigital