Una estiuejant a Cambrils cedeix el pis a una parella sense llar

Porten 82 dies vivint al carrer i ara tindran un pis, almenys dos mesos, sense cost
Helena Rojas cedeix el seu pis a la parella habitatge   | Jordi Olària

 

Olga i David són una parella que fa quinze anys que viuen a Cambrils i que, els darrers tres, han tingut problemes econòmics. La situació s'ha agreujat tant que fa 82 dies que dormen al carrer després que se'ls desnonés d'un pis de la borsa d'habitatge social de l'Ajuntament de Cambrils segons han explicat aquest matí. Ara, Helena Rojas, madrilenya estiuejant a Cambrils, els ha cedit el pis durant dos mesos per tal que tinguin un lloc on viure fins que, a través de Serveis Socials, trobin una solució. Pel que fa a l'Ajuntament de Cambrils, neguen les acusacions d'haver deixat la parella desatesa, i estan recollint tota la informació del cas per donar les explicacions pertinents.

 

Les persones afectades i les que els donen suport exposen la situació | Jordi Olària

 

Més d'un any de tràngol

Segons expliquen els implicats i aquells que els donen suport, fa més d'un any que Olga i David —que, expliquen, té una malaltia en fase terminal— van acudir a Benestar Social buscant un habitatge. Des de la Taula d'Emergència Habitacional, expliquen, se'ls va oferir un domicili sense aigua ni llum i completament buit. En veure'l i tenint, encara, certa capacitat econòmica, van optar per adreçar-se a la borsa d'habitatge de Cambrils, llogar un pis municipal i rebutjar, per tant, la primera opció.

 

Aquesta decisió, afirmen, els ha suposat acabar en la seva situació actual. Els van acabar desnonant del pis de l'Ajuntament de Cambrils i, en tornar a recórrer a la Taula d'Emergència, afirmen que els van al·legar que com que havien rebutjat el primer recurs que se'ls va oferir, no podien ajudar-los. Sempre segons la versió dels afectats, això els ha deixat, els darrers 82 dies, vivint al carrer i dormint a la intempèrie. El govern cambrilenc nega aquesta cronologia dels fets.

 

Helena Rojas signa el contracte pel qual cedeix el seu pis durant dos mesos | Jordi Olària

 

La cessió d'un habitatge privat

Han passat força nits a la platja, relaten, havent dormit poc per la por al que els pogués passar i havent rebut amenaces de mort per part de vianants. Acusen, de fet, l'equip de Benestar Social de l'Ajuntament cambrilenc afirmant que «ens han tractat fatal; l'Ajuntament de Cambrils és molt corrupte i és cec».

 

Helena Rojas cedeix el seu immoble de Cambrils a la parella sense habitatge  | Jordi Olària

 

Per posar fi a aquesta situació, Helena Rojas els ha cedit, mitjançant un contracte que han signat aquest matí, l'habitatge que té a Cambrils per tal que hi visquin els pròxims dos mesos. Aquest període de temps és el que esperen que serveixi, a Benestar Social, per trobar una solució habitacional per a Olga i David. Estan pendents, alhora, d'aconseguir la renda mínima garantida que fa un any que van sol·licitar, i Olga afirma que segueix anant cada setmana a les oficines de l'INEM per trobar feina.

 

Olga signa el contracte pel qual poden disposar del domicili sense cost | Jordi Olària

 

Jorge Fernández, un mes en vaga de fam

Una de les persones que els dóna suport és Jorge Fernández, un dels impulsors de l'ocupació de l'antiga residència Montmenar, convertida en Edifici Dignitat i que es troba en vaga de fam per reclamar poder-se empadronar al municipi i protestar contra la falta de llum i aigua de l'edifici ocupat. Assegura que el govern de Cambrils està prevaricant perquè allarga els terminis dels seus tràmits burocràtics més enllà del que està regulat.

 

Jorge Fernández duu a terme una vaga de fam que fa un mes que dura | Jordi Olària

 

Manté que la Policia Local ha anat a comprovar si viu a l'Edifici Dignitat quan sabien que no hi era, i sentencia que les denúncies dels veïns de Vilafortuny contra l'ocupació de l'edifici i contra el fet que s'hi hagin instal·lat demostren que hi viu. L'Ajuntament, per la seva banda, ja va exposar quan va començar la vaga de fam, ara fa 30 dies, que no s'havien tallat els subministraments com a resposta a l'ocupació, sinó que ja no estaven en funcionament a causa del mal estat de l'edifici, tancat l'any 2012 i tapiat al cap de dos anys.

 

Jorge Fernández fa 30 dies que es troba en vaga de fam davant l'Ajuntament de Cambrils | Jordi Olària

 

Fernández assegura que, tot i que el primer permís l'autoritzava a estar a la plaça fins avui, 31 d'agost, ja ha comunicat a la Subdelegació del Govern una pròrroga fins al 31 d'octubre. Denuncia que es fa fer analítiques per controlar l'efecte de la vaga de fam sobre la seva salut, però que els les prorroguen i que els resultats arriben passada una setmana o deu dies. Amb tot, sentencia que «seguiré a la plaça; estic demanant que es compleixi la llei».