Imatge virtual del Celler Noucentista de Vila-seca després de la restauració.

Sense acord per tirar endavant la restauració del Celler de Vila-seca a 24 hores de la votació

Aquest divendres s'aprova el finançament de 8,7 milions d'euros. Cs i els Comuns no s'han mogut del no, mentre que Decidim manté la incògnita. L'equip de govern necessita almenys una abstenció per adjudicar les obres

Aquest divendres 25 d'octubre és el dia clau pel futur de la restauració del Celler Noucentista de Vila-seca. El govern municipal de Vila-seca Segura-Junts i el PSC presenta al plenari una modificació de crèdit de 7,1 milions d'euros que han de servir per pagar les obres que estan a punt d'adjudicar-se. Després de les jornades informatives per a la ciutadania celebrades aquest cap de setmana, l'alcalde, Pere Segura, es mostrava optimista amb la votació d'aquest divendres. Tot i això, a hores d'ara no té assegurada l'aprovació de la modificació de crèdit.

Ciutadans i Vila-seca en Comú votaran que no, però Decidim manté la incògnita

Amb un govern de només deu regidors, Segura necessita almenys una abstenció perquè l'oposició no tombi abans d'hora el projecte estrella del mandat. Ciutadans i Vila-seca en Comú es mantenen ferms en el no al projecte amb els termes actuals i tot fa indicar que només Decidim Vila-seca es plantejaria una abstenció per no bloquejar la restauració del Celler. La formació independentista ja es va abstenir en aquest mateix punt en la Comissió d'Hisenda celebrada aquest dilluns. Tot i això, el partit desvincula aquesta abstenció al sentit de vot que exerciran els seus tres regidors en el plenari de demà.

Les principals crítiques que ha aixecat el projecte de restauració del Celler entre els partits de l'oposició es basen en el pressupost de l'obra, que comptarà amb un cost global de 8,7 milions. D'aquests, 2 arribaran amb una subvenció dels fons Feder. «Quan ens vam presentar al Feder i es va aprovar per ple en l'anterior mandat, ho fèiem per 4 milions d'euros, ja que l'import màxim subvencionable era de 2 milions. En tot moment es va explicar i tothom sabia que el projecte costaria més», assegura la primera tinent d'alcalde i regidora de Cultura, Manuela Moya.

Imatge virtual de com quedarà el Celler Noucentista de Vila-seca per la seva façana posterior.
Imatge virtual de com quedarà el Celler Noucentista de Vila-seca per la seva façana posterior. | Cedida

Ramírez (Cs): «És tècnicament impossible complir els terminis de la subvenció»

A través d'un comunicat, el portaveu del grup municipal de Ciutadans a Vila-seca, Joan Anton Ramírez, acusa directament a l'equip de govern de posar en perill la subvenció dels fons Feder, per «la falta de concreció de la redacció del projecte i la interpretació dels terminis que fa l'equip de govern». En aquest sentit, Ramírez creu que tenir executat el 70% de l'obra en un any és «un termini tècnicament impossible i que no es pot prorrogar». La formació taronja, molt crítica amb la restauració plantejada pel govern, ja va presentar un recurs el passat mes d'agost contra el plenari on es va aprovar la contractació de les obres.

Per la seva part, des del govern asseguren que és viable complir amb els terminis fixats i especifiquen que el 70% que s'ha de justificar davant d'Europa en un any es refereix als 4 milions que es van demanar en primer terme i no al conjunt de la inversió. Una vegada s'acrediti aquesta part, el consistori ja contempla demanar una pròrroga tal com marquen les bases del Feder. «Quan estàs superant tràmits i interposen recursos, això atura la tramitació. Tots podríem ajudar molt a no perdre temps molt valuós en l'execució d'un projecte que és decisiu per la nostra ciutat», apunta la regidora Moya.

«Superat el tràmit de divendres, es farà l'adjudicació i l'inici d'obres serà imminent», assegura la primera tinent d'alcalde, que detalla que «una part del que hem d'executar per rebre els fons és obra, però també hem de fer i acreditar un pla cultural, la part museística, un pla de comunicació i participació i la contractació de personal». En aquest sentit, al llarg del 2020 l'Ajuntament haurà d'incorporar un nou tècnic cultural a la plantilla que serà l'encarregat del Celler.

Manuela Moya: «Si només féssim la restauració del Celler i el deixéssim tancat, ja ens costaria 6 milions d'euros»

Manuela Moya defensa que «aquest projecte emociona al conjunt de la població». Sobre el cost de 8,7 milions d'euros, la regidora justifica que «a Vila-seca no tenim molt de patrimoni, però la nostra responsabilitat és preservar el que tenim. Si només féssim la restauració del Celler per evitar que es perdi i després es deixés tancat, ja ens costaria 6 milions d'euros. Els altres 2 que ens venen d'Europa ens permeten donar-li tota aquesta utilitat». El termini d'execució de les obres de restauració, segons el contracte d'adjudicació, és de 18 mesos.

Per la seva banda, Cs considera que el cost de l'obra és «desorbitat» i que «absorbirà la major part del pressupost de Vila-seca dels propers anys». El portaveu del principal partit de l'oposició alerta, a més, que «el cost seguirà incrementant-se, fins als 10 o 12 milions, per les característiques de l'edifici que s'ha de restaurar». Per tot plegat, Ramírez apel·la a la responsabilitat de la resta de forces del plenari «per aturar un projecte faraònic que planteja molts dubtes» i demana «buscar un futur consensuat per aquest monument emblemàtic del municipi».

Sobre aquesta qüestió, Moya afirma que «l'execució del projecte del Celler no compromet en cap moment cap de les actuacions que fem a l'Ajuntament ni les inversions futures que es necessiten en altres àmbits. No ho tiraríem endavant ara mateix si això ens comprometés actuacions com els equipaments esportius que tenim en marxa, el transport municipal, la despesa en benestar social o l'increment d'agents a la Policia Local. Tenim prou estalvis».  

Imatge virtual de com serà l'interior del Celler Noucentista de Vila-seca.
Imatge virtual de com serà l'interior del Celler Noucentista de Vila-seca. | Cedida

Un equipament multifuncional amb un espai museístic singular

La restauració del Celler de Vila-seca convertirà aquest edifici noucentista, obra de l'arquitecte Pere Domènech i Roura, en un nou equipament cultural polivalent. La restauració s'ha plantejat de tal forma que l'espai pugui acollir actes de diferents tipus, des d'obres de teatre o concerts, fins a actes socials, festius o conferències. Així, la nau principal del celler es transformarà amb un sistema de butaques retràctils amb una capacitat màxima per a 517 persones assegudes o fins a 945 persones dretes quan estiguin recollides.

Així mateix, en paral·lel a la restauració arquitectònica es desenvoluparà el projecte de museïtzació, que farà servir la tecnologia de realitat virtual i vídeo mapping per tal d'explicar la història del Celler i lel procés d'elaboració del vi.


Comentaris