Imatge d'una sessió plenària a l'Ajuntament de Vila-seca.

Vila-seca inclou partides al 2020 per a la municipalització dels Serveis Socials i per la FiM

L'equip de govern aprovarà uns comptes de 30,5 milions d'euros pactats amb Decidim Vila-seca i amb l'abstenció de Ciutadans i els Comuns

L'Ajuntament de Vila-seca aprovarà aquest dijous, 5 de desembre, el pressupost municipal pel 2020. Després del pacte que van escenificar ara fa un mes, l'equip de govern de Vila-seca Segura-Junts i el PSC ha acordat els comptes pel pròxim exercici amb Decidim Vila-seca. El pressupost pel 2020 manté pràcticament els números d'aquest 2019 i ascendeix fins als 30.570.000 euros.

Segons ha destacat a TarragonaDigital el regidor d'Hisenda, Xavier Farriol, aquest «és un pressupost d'inici de mandat i per tant és diferent d'anys anteriors. Està pactat i compartit amb els altres grups de l'oposició i té un consens ampli. Les prioritats són l'àmbit social, amb la creació d'uns Serveis Socials propis, però també l'àmbit de la cultura i dels esports». En la votació plenària d'aquesta tarda, els grups municipals de Ciutadans i Vila-seca en Comú s'abstindran.

Més personal i un nou local perquè l'Ajuntament assumeixi els Serveis Social aquest 2020

Sobre aquests grans eixos, Farriol ha explicat que s'està negociant un conveni amb la Generalitat de Catalunya per municipalitzar al llarg del 2020 els Serveis Socials, que actualment s'ofereixen a través del Consell Comarcal del Tarragonès. Això, detalla el regidor, implicarà la contractació de personal especialitzat, però també l'adquisició i el condicionament d'un nou local més ampli per donar cabuda a l'increment previst en el servei. 

Pel que fa a la cultura, el màxim responsable de les arques municipals fa referència a la inversió per a la remodelació del Celler Noucentista —que es desenvoluparà al llarg del 2020 i 2021 tot i que amb pressupost del 2019—, la recuperació de la Fira de Música al Carrer, que compta amb una consignació de 100.000 euros que han de servir per iniciar la tramitació per adjudicar l'organització de cara al 2021, així com la transformació del Castell en una sala d'art.

Castell de Vila-seca
El pressupost de 2020 inclou una partida de 41.000€ per instal·lar càmeres de videovigilància al Castell de Vila-seca. | Àngel Ullate

 

Impuls a la conversió de l'estadi en una ciutat esportiva i al transport urbà

En l'àmbit esportiu, la gran iniciativa que posarà en marxa el consistori a partir de 2020 és el desenvolupament d'una ciutat esportiva en l'actual Estadi Municipal. Segons avança Farriol, el pròxim exercici està previst que es faci el projecte bàsic que definirà les fases per executar aquesta transformació a partir del 2021. Una altra novetat important és que el pressupost del 2020 dedica 500.000 euros al nou transport urbà que ha d'entrar en funcionament en breu.

Totes aquestes accions formen part dels 15 punts establerts en el pacte entre l'equip de govern i Decidim Vila-sea. El portaveu de la formació municipalista, Josep Forasté, es mostra molt satisfet amb els pressupostos assolits pel 2020. «El més important d'aquest acord és que totes les accions estiguin sotmeses a consens. La pèrdua de la majoria absoluta ha obligat a canviar el tarannà de fer política a Vila-seca i permet la participació de tots els grups polítics i especialment del nostre. Això implica un canvi de tendència molt important», argumenta.

El portaveu de Decidim destaca altres accions que ha introduït el seu grup i que arribaran l'any que ve com són la contractació d'un arxiver municipal i d'un tècnic d'esports, iniciar l'elaboració d'un mapa de vulnerabilitat al municipi o l'impuls a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC) física i virtual. Més enllà dels projectes que es comencen a definir ja amb la consignació pressupostària pel 2020, Forasté fa referència a altres acords que s'han d'anar desenvolupant com és una àgora cultural per a les entitats locals o la transformació del Mercat Municipal.

Més d'1 milió d'euros destinats a inversions

En el capítol d'inversions, l'Ajuntament ha reservat 1.219.000 euros que serviran per planificar i redactar alguns dels grans projectes del mandat. D'aquesta manera, la principal partida es destinarà a l'adquisició de patrimoni, amb una despesa de 385.000 euros. Part d'aquests diners aniran a l'adquisició d'un nou local més gran per acollir els Serveis Socials un cop el consistori acabi d'assumir la seva gestió.

Així mateix, el pressupost municipal 2020 inclou 250.000 euros per al Pla de Millora del passeig Marítim de la Pineda, 154.000 per a millores al Pavelló de la Pineda, 150.000 per a l'adquisició de 'software' informàtic i 100.000 euros més per a la redacció de projectes. S'inclouen com a inversions també millores a la Piscina municipal (50.000€), un Pla de millora d'edificis municipals per a habitatge social (50.000€) l'estudi per a la construcció d'un nou Poliesportiu lleuger (25.000€) o la instal·lació de càmeres de videovigilància al Castell (41.000€).

Pere Segura i Josep Forasté.
L'alcalde de Vila-seca, Pere Segura, amb el portaveu de Decidim, Josep Forasté. | Gerard Recasens

Ciutadans s'absté però critica la manca de participació del seu grup

Des del grup municipal de Ciutadans han avançat la seva abstenció a l'aprovació dels comptes pel 2020 «per responsabilitat». «No volem bloquejar Vila-seca ni perjudicar els ciutadans», ha al·legat el seu portaveu, Joan Anton Ramírez. Tot i això, el líder de la formació taronja denuncia la manca de voluntat negociadora de l'equip de govern i lamenta que «Cs Vila-seca no ha tingut l'oportunitat de parlar dels comptes perquè ni ens han trucat ni convidat, tot i ser la força majoritària de l'oposició».

Així mateix, Ramírez ha celebrat que aquests pressupostos «recullen moltes propostes del programa electoral de Cs, com la implantació d'un servei de transport públic, la remodelació de l'estadi, la potenciació dels serveis socials, l'aposta per la seguretat i accions en àmbits com els esports i la cultura».

Vila-seca en Comú arrenca el compromís de 21 noves accions a canvi de la seva abstenció

Per la seva banda, els tres regidors de Vila-seca en Comú també s'abstindran en la votació del pressupost i, a canvi, han arrencat una sèrie de compromisos al govern municipal. Així, els Comuns reclamen treballar en igualtat de condicions respecte a la resta de forces polítiques en el desenvolupament de les grans inversions del mandat com la ciutat esportiva, la remodelació del Mercat o el Celler, així com en la recuperació de la FiM.

L'acord amb el govern inclou fins a 21 punts, entre els quals destaquen alguns de caràcter social com són suplementar les beques dels menjadors escolars, bonificar els estudis musicals en funció de la renda, augmentar el parc d'habitatges socials, millorar els plans d'ocupació, bonificar l'adquisició de plaques solars a les llars o instaurar protocols per combatre el sexisme a les festes majors. 


Comentaris