Imatge de la Segona Passejada per la República celebrada a Salou el diumenge 18 d'agost del 2019.

Fort dispositiu policial a Salou per les manifestacions independentista i unionista

Les dues convocatòries han confluït a la Font Lluminosa amb un cordó d'agents i vehicles policials que ha separat els manifestants i ha evitat que es produís cap incident

Salou. Diumenge, 18 d'agost. Un dels caps de setmana de major ocupació turística de tot l'any. El passeig de Jaume I ple a vessar. Aquest ha estat l'escenari escollit per celebrar per segon any la Passejada per la República, convocada per entitats independentistes de Salou, Cambrils i Vila-seca. Com ja va passar l'any passat, la manifestació ha tingut resposta del bàndol unionista, aquest cop amb una concentració convocada per VOX. Un fort dispositiu policial amb mig centenar d'agents de Mossos, incloent-hi cinc furgons dels ARRO, i Policia Local ha separat en tot moment les dues concentracions i ha evitat que es produís cap incident, més enllà d'algun moment de tensió amb intercanvis de crits entre alguns manifestants.

Mig miler de persones ha assistit a la Passejada per la República, que ha sortit a les 19.00 hores des de l'Espigó del Moll acompanyada des d'un inici per un grup d'unionistes amb banderes espanyoles que s'han situat al capdavant de la manifestació. En el camí, centenars de turistes observaven amb sorpresa l'avenç de la manifestació i retrataven l'estampa com un record més de les seves vacances. A l'altre extrem del passeig de Jaume I, a la Font Lluminosa, els esperaven unes 150 persones que han assistit a la crida de VOX i la seva Concentració Constitucionalista.

Imatge de la segona Passejada per la República celebrada a Salou el diumenge 18 d'agost del 2019.
Dos turistes es fan un 'selfie' durant la manifestació independentista a Salou. | Ivan Alcalá

 

La manifestació ha transcorregut sense cap incident i amb un cordó d'agents dels Mossos escortant en tot moment la capçalera de la manifestació independentista. Mentrestant, la Policia Local de Salou s'ha encarregat del dispositiu de trànsit per evitar incidències entre vehicles i vianants en un dia de gran afluència al passeig.

En arribar a la Font Lluminosa, on els manifestants unionistes esperaven els independentistes, ha estat quan s'ha intensificat la presència policial. Els Mossos han plantat tres furgons dels ARRO i una vintena d'agents entre les dues manifestacions. Més enllà de la guerra de consignes i alguns intercanvis dialèctics entre manifestants, no s'han produït incidents que hagin requerit la intervenció policial.

  

Imatge de la segona Passejada per la República celebrada a Salou el diumenge 18 d'agost del 2019.
Al voltant de mig miler de persones han recorregut el passeig de Jaume I en la segona Passejada per la República a Salou. | Ivan Alcalá

 

La Passejada per la República ha acabat amb la lectura d'un manifest on han defensat aquesta convocatòria «per reafirmar-nos d'una manera cívica amb els objectius d'un moviment independentista pacífic, transversal i fonamentat en els principis democràtics».  «No volem viure en un Estat hereu del franquisme on no hi ha separació de poders, on la catalanofòbia s'utilitza com a cortina de fum de la podridura d'un sistema polític caducat», han expressat.

Al mateix temps, han denunciat «la brutal acció policial del Referèndum» i «el judici farsa dels presos i preses polítics al Tribunal Suprem», tot exigint la seva llibertat. També han deixat un missatge per ERC i Junts i han reclamat «generositat i voluntat d'entesa entre les forces polítiques independentistes per saber aprofitar aquest moviment democràtic únic que no ha desaparegut mai». Un cop ha finalitzat la lectura del manifest, els assistents independentistes han anat deixant a poc a poc el passeig de Salou.

L'eurodiputat de VOX Jorge Buxadé encapçala la concentració unionista

«En el seu manifest, les organitzacions separatistes, amb la seva habitual violència, es dediquen a insultar la dignitat d'Espanya, de l'Estat i de les seves institucions acusant Espanya de ser un Estat que no respecta la separació de poders i llençant acusacions contra la nostra policia i la nostra Guàrdia Civil», ha reblat l'eurodiputat de VOX Jorge Buxadé, que ha encapçalat la concentració «per la neutralitat política, per la defensa dels drets i les llibertats de tots i per fer-li front a les mentides del separatisme».

Imatge de la segona Passejada per la República celebrada a Salou el diumenge 18 d'agost del 2019.
L'eurodiputat de VOX, Jorge Buxadé, atenent als mitjans a la Font Lluminosa de Salou. | Ivan Alcalá

 

«Tant de dir que els carrers són seus, han aconseguit que els carrers de Catalunya acabin sent dels mena, immigrants il·legals que estan atacant, robant i violentant la llibertat, la seguretat i la vida dels ciutadans catalans», ha continuat l'eurodiputat, que ha acabat afirmant que «estem orgullosos de sentir-nos de Catalunya, espanyols, de la Guàrdia Civil, de la Policia Nacional i dels nostres jutges que han perseguit els colpistes».