Hotels buits, terrasses tancades i platges desèrtiques: la Costa Daurada irreconeixible per Setmana Santa

La greu emergència sanitària ha trencat per complet l'inici de la temporada turística i posa contra les cordes el balanç anual al sector
La imatge de platges buides a Salou és atípica en aquesta època. | Laia Solanellas
 

«Setmana Santa és l'inici de tot, i passar del tot al res és molt bèstia». Així ho veu Xavier Guardià, portaveu de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT) i així ho mostra la realitat. És diumenge al migdia a Cambrils i cau un bat de sol que fins i tot faria que les sargantanes busquessin l'ombra. El so ambient seria el de converses animades, gots plens de vermut i rodes de patins lliscant pel passeig, però no. Ara hi ha el 'res'. L'únic que es pot escoltar són les onades desfent-se calmadament, sense ningú que les observi, a la voreta de la platja. La imatge és bucòlica, a la vegada que esfereïdora.

 INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del TarragonaDigital on comentem entre tots les notícies de Tarragona! El grup us encantarà: us informareu i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Les terrasses esperen clients a Cambrils. | Laia Solanellas
 

Els ocells campen ben tranquils per allà on volen i, de tant en tant, alguna veu llunyana arriba des d'algun balcó. Si aixequem el cap, la sensació de desert és absoluta. Ni un cotxe, ni una bici pel carril bici, terrasses muntades esperant que torni la normalitat i alguna casa habitada per persones amb sort, que pren el sol mentre deixen el temps passar. No hi ha res més a fer.

Una tanca, indefensa, intenta impedir l'accés a la platja a Salou. | Laia Solanellas
 

Seguim el circuit cap a Salou i allí la desolació és encara més accentuada. La platja de Llevant, que en un moment així estaria plena dels primers turistes agosarats que es posarien en banyador i tastarien la mar, sembla un solar buit, sense ambició. Una llanxa de la Guàrdia Civil que passa davant la costa trenca el silenci absolut que regna, però en cap racó hi ha cap indici que faci veure que és Setmana Santa. No es veu ni una ànima al passeig Jaume I, els aparadors estan tancats i barrats i els cartells de 'Es lloga' als apartaments segueixen esperant. 

Només algun taxi i algun vehicle particular passen cada molta estona per Salou. | Laia Solanellas

Un dels moments forts pel sector, desmuntat de la nit al dia

«A la Costa Daurada i a les Terres de l'Ebre la temporada turística comença per Setmana Santa, són pocs dies però és època de bonança. El problema, a més, pels establiments que no obren tot l'any i ho fan ara és que la seva temporada serà molt curta» explica Guardià. El relat de com ha anat tot és més que sabut, les conseqüències també, però això no fa que sigui menys difícil de veure-ho amb els propis ulls.

Cartells que demanen turistes inexistents penjats als apartaments de primera línia de Salou. | Laia Solanellas

Aquesta temporada de moment s'ha perdut gairebé de tot, «no només el turista d'ara, el britànic, el francès o l'alemany; també ha afectat altres mercats molt importants com el turisme escolar o el turisme esportiu», i a més de forma transversal, «el hàndicap que té aquesta situació és que implica tot el sector: des dels allotjaments, els parcs d'atraccions i oci, serveis, restauració...».

Jaume I, impertèrrit al coronavirus al centre neuràlgic del turisme de Salou. | Laia Solanellas

El pla de reactivació. Objectiu: el turista de cotxe

«El nostre problema és que no sabem quan es reactivarà la normalitat i quan començarà la temporada» continua explicant Guardià, i és que la situació és excepcional de dalt a baix i no permet a ningú planificar com sortir-ne. Tanmateix, des de la FEHT avancen que ja s'han establert contactes —virtuals— per traçar un pla: «Estem mantenint reunions amb patronats, Diputació de Tarragona, consells comarcals, etc., per començar a crear l'estratègia i estar preparats quan abaixin la bandera».  

La imatge amb botigues i establiments de restauració tancats és insòlita a Salou. | Laia Solanellas
 

De moment, a la taula sembla que hi ha unanimitat i l'objectiu serà clar: el turista de cotxe. «Es preveu que el mercat espanyol serà enguany molt important i, en definitiva, tots els mercats que no hagin d'utilitzar vols per arribar a nosaltres. Estem pensant ja molt a enfocar-nos en el mercat d'automòbil».

Els edificis d'apartament semblen ara mateix piràmides abandonades. | Laia Solanellas

Perill de saturació al sector?

No tot són males notícies però. El turisme serà el gran perjudicat quan comenci arrancar aquesta nova ordre mundial, però altres esdeveniments com els casaments, molts d'ells s'han ajornat per a més endavant. Això fa que alguns dels associats comencin a témer no poder assumir l'alta demanda que se'ls podria venir a sobre, i així ho reconeixen des de la FEHT: «Hi ha perill que se saturi el sector un cop passat tot, sobretot pels esdeveniments que ara s'han reprogramat com bodes, convencions, comunions,...»

Les platges a Cambrils, també desèrtiques. | Laia Solanellas
 

I un altre dels punts positius podria ser que, un cop passat aquest estricte confinament i la màquina comenci a girar, les vacances seran un bé molt preuat i per això es té esperança que «començarem tard, però és molt possible que la temporada s'allargui fins al setembre-octubre. També comptem amb el turisme esportiu, ja que alguns dels actes s'han reprogramat i no cancel·lat».

Ni una ànima tampoc a Cambrils. | Laia Solanellas

Calafell, terrasses buides i controls del consum d’aigua

Al Baix Penedès, la zona marítima del Vendrell i Calafell hauria d’estar aquests dies de Setmana Santa ben plena de gent, recorrent el Passeig Marítim, prenent alguna cosa a les terrasses dels bars o, fins i tot, banyant-se a la platja aprofitant el bon temps i la mar calmada que hi havia aquest dilluns. En lloc d’això, els nuclis marítims dels dos municipis ofereixen una imatge inusual, amb uns passeigs completament deserts i amb el so perfectament audible dels ocells que canten.

Al Passeig Marítim de Calafell hi ha un degoteig de gent que passeja el gos o va a comprar, però les taules i cadires buides de les terrasses ja indiquen que la situació és completament excepcional, i que pel sector turístic suposarà un cop dur. Els carrers de més endins del nucli de la Platja ja mostren una activitat més gran de gent i una certa relaxació del confinament, amb parelles caminant juntes o gent parlant al carrer, tot i que a distància.

El passeig de Coma-ruga buit completament, aquest dilluns. | Marc Guitart
 

Calafell ha controlat les arribades de ciutadans de segones residències amb controls a les diferents vies d’accés, i ho segueix fent amb una vigilància del consum d’aigua a través dels dipòsits municipals. Això els ha fet constatar que hi ha un consum menor que les anteriors Setmanes Santes, tot i que des del consistori admeten que sí que hi ha famílies que han vingut. Tot i això, els controls segueixen, com el que la policia del Vendrell fa a la zona de l’hotel Ra del Vendrell. Els vehicles que no tenen un motiu plausible, han de girar cua i no poden passar d’un municipi a l’altre.

La imatge a Sant Salvador és bucòlica a la vegada que esfereïdora. | Marc Guitart

El Passeig Marítim del Vendrell, sense vida

La situació als barris marítims del Vendrell encara és més acusada. A Sant Salvador, Coma-ruga i el Francàs hi ha menys residents habituals que a la platja de Calafell, amb el qual els carrers i el Passeig Marítim d’aquests nuclis estan completament buits. La poca vida que es pot observar és la d’alguns veïns que llegeixen o prenen el sol als seus balcons, davant d’una mar tranquil·la. També la via verda que uneix Sant Salvador amb el centre del Vendrell hauria d’estar plena aquests dies de gent que passeja o fa esport. Aquest només s’hi veu una persona que, fent cas omís a l’estat d’alarma, ha sortit a córrer. Això sí, amb mascareta

"😷 Nou material mèdic al CAP de l'Hospitalet de l'Infant per fer front al coronavirus" "⚫URGENT: Tragèdia a la residència d'avis de Vila-seca amb diversos morts per coronavirus"