Suspesa la vaga de la neteja de Salou

Segons STR, els serveis mínims exigits dificulten que molts treballadors s'hi puguin sumar
Netejadora en un dels carrers de Salou. | Cedida.

 

Salou salva la vaga de la neteja hores abans que hagués de començar. Ho havia de fer a les dotze de la nit. Ara bé, el problema no s'ha solucionat ja que el motiu de la suspensió no és un acord entre els treballadors i la direcció de l'empresa que presa el servei, UTE Salou Net, sinó les condicions amb què la vaga s'havia de celebrar. Tot i que STR —el sindicat que ha convocat la vaga i que és majoritari al Comitè d'Empresa— hagués garantit que se seguirien uns serveis mínims que evitarien problemes de salubritat, dimarts l'alcalde de Salou, Pere Granados, va demanar al Conseller de Treball, Chakir el Homrani, que s'ampliessin els serveis mínims exigits.

 

Els serveis mínims exigits impedeixen que molts treballadors se sumin a la vaga

El Departament de Treball ha establert uns serveis mínims que afecten a més de la meitat de la plantilla, fet que, segons STR, «impedeix que un gran nombre de treballadors es puguin sumar a la vaga». D'aquesta manera, aquesta «a efectes pràctics perd valor com a forma de protesta perquè no es pot arribar als objectius marcats». Per aquest motiu, el sindicat, una vegada ha rebut i estudiat el document, ha decidit suspendre la vaga, que estava programada entre el 17 i el 23 d'agost, sencers.

 

STR havia sol·licitat que el cent per cent de la plantilla es pogués acollir al dret de fer vaga, mentre que l'Ajuntament i la direcció de l'empresa demanaven que aquesta xifra fos del deu per cent. La Generalitat ha decidit que sigui un 30, una xifra que, segons el sindicat, deixa la vaga sense efecte. A més a més, des del sindicat també han suspès la manifestació que havien convocat per demà divendres a les set de la tarda ja que coincideix amb els actes de commemoració dels atemptats de Barcelona i Cambrils. De totes maneres, aquesta protesta està prevista que se celebri més endavant tot i que encara no s'ha decidit la data.

 

El judici per saber quin conveni és vigent començarà a l'octubre

Des del sindicat també recorden que al mes d'octubre començarà el procediment judicial al jutjat social de Tarragona, on s'ha d'aclarir quin conveni és el que està vigent: si el de 2008 —l'últim conveni registrat, fet abans de l'esclat de la crisi i que implica una jornada laboral de 35 hores setmanals i una paga a setembre— o el de 2014 —negociat posteriorment entre els treballadors i l'empresa que prestava el servei de la neteja llavors però que no es troba registrat—.

 

L'ajuntament de Salou, satisfet amb la desconvocatòria de la vaga

L'alcalde de Salou, Pere Granados, ha mostrat la seva satisfacció pel fet que finalment no es produeixi l'aturada dels serveis de neteja, i ha agraït l'actitud «dels treballadors i treballadores que des del primer moment no han volgut secundar aquesta vaga, és a dir un 80% de la plantilla». Granados ha lamentat també  que des del sindicat STR «convoquessin una vaga injustificada per perjudicar Salou a través d'un anunci innecessari i, com s'ha vist ara, sense el recolzament necesari».     

 

Notícies relacionades:

La mediació entre UTE Salou Net i el sindicat STR no atura la vaga de la neteja

— Els treballadors de la neteja de Salou faran vaga del 17 al 23 d'agost

— Els treballadors de la neteja de Salou decideixen anar a vaga