Balanç positiu del segon Festival Internacional de Guitarra de l'Hospitalet

Ha crescut tant des d'un punt de vista qualitatiu i quantitatiu
Carles Trepat i l'Orquestra Krammart, durant el concert de cloenda del Festival Internacional de Guitarra de l'Hospitalet de l'Infant. | Cedida.

 

El Festival Internacional de Guitarra de l’Hospitalet de l’Infant, que va tenir lloc del 25 al 29 de juliol, va tancar amb un «balanç positiu». Com expliquen des de l'organització, en aquesta segona edició del festival s'ha crescut tant des del punt de vista qualitatiu com del quantitatiu. Més concretament, ho justifiquen pel prestigi dels intèrprets i conferenciants convidats i també per la millor resposta del públic.

 

Assistència destacada al Festival Internacional de Guitarra

Els concerts han comptat amb un total de 750 persones assistents, fet que correspon a una mitjana de 150 persones per actuació i que gairebé dobla l'afluència per espectacle de la primera edició del festival, de l'any passat. D'aquesta manera, es demostra que el canvi de format ha estat força eficient i que, després d'una primera edició de presentació, el festival està guanyant en notorietat. L'any passat el festival va durar dotze dies i hi van haver catorze concerts i enguany n'han estat cinc en cinc dies.

 

Pel que fa a les tres conferències programades, han aplegat unes cent persones; i les quatre màster classes, una vintena. Aquesta edició el Festival Internacional de Guitarra de l’Hospitalet de l’Infant, s'ha dedicat a la música de cambra, de manera que el so de la guitarra s'ha pogut escoltar acompanyat d'altres instruments com el violí, la viola, la flauta i la veu. Els actes han tingut lloc al Centre Cultural Infant Pere.

 

El concert inaugural del Festival Internacional de Guitarra de l'Hospitalet va anar a càrrec del músic americà Hopkinson Smith. | Cedida.

 

Músics i lutiers de gran qualitat al Festival Internacional de Guitarra

La coordinadora general del festival, Patricia Mercado; i el director artístic, Anders Clemens, han posat de relleu el nivell dels músics i lutiers participants, tots ells professionals de renom internacional. D'entre tots els actes oferts, han destacat la conferència del cubà Leo Brouwer, una de les figures més reconegudes de l'actualitat i membre d’Honor de l’International Music Council de la UNESCO.

 

Un altre dels concerts més destacats va ser l'inaugural, que va anar a càrrec de Hopkinson Smith, qui és considerat un dels millors llaütistes del món i una personalitat de gran reputació en el camp de la música antiga. Com explica Mercado, «el que més van valorar els assistents a aquest concert va ser, a més de la seva magnífica manera de tocar el llaüt, la seva proximitat amb el públic».

 

La coordinadora també ha remarcat les tres exposicions ofertes, sobretot la dels instruments antics fabricats pel lutier italià Marco Salerno, i el «virtuosisme» de Henning Kraggerud, el violinista noruec que va tocar el seu Guarnerius —un violí del segle XVIII— acompanyat de la guitarra del seu compatriota Petter Richter. Mercado també destaca que «La nit dels artistes» va agradar molt als assistents «per la riquesa tímbrica i de repertori dels quatre duets participants». En aquesta jornada es van poder escoltar El Libre Vermell de Montserrat —un repertori antic català—, la Flor de Karatachi —música del folklore japonès—, Astor Piazzolla i La vida breve de Manuel de Falla.

 

De totes maneres, el concert més multitudinari va ser el de cloenda, que va omplir tot l'aforament. Es tracta de l'espectacle que van oferir els músics catalans Carles Trepat i Anabel Montesinos, que van anar acompanyats de l’Orquestra Kammart, dirigida per Àlex Sansó. El lleidatà Trepat, qui també va impartir màster classes —com també ho van fer Hopkinson Smith, Marco Tamayo i el Duo Ditirambo— va oferir «Fantasia Catalana», un homenatge a Enric Granados —compost pel mateix Trepat—. Anabel Montesinos, filla de l’Hospitalet de l’Infant, va interpretar el cèlebre Concierto de Aranjuez de Joaquín Rodrigo.

 

Voluntat que el Festival Internacional de Guitarra sigui un referent cultural

Per tot plegat, la regidora de Cultura de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Núria Ortiz, ha fet una valoració positiva del festival, l’únic dedicat a la guitarra que se celebra a les comarques de Tarragona. Explica que «ha permès donar accés a experiències musicals d’alta qualitat i atreure gent no només del municipi, sinó també de fora, sobretot d’arreu de Catalunya i de la Comunitat Valenciana». Ortiz també ha expressat la voluntat de l’Ajuntament de convertir aquest festival en una cita cultural de referència al territori.