L'Arxiu i el Museu del Port impulsen un cicle d'activitats per preservar la Memòria Democràtica a Tarragona

El Port de Tarragona promou actes per recordar el passat i fomentar la cultura democràtica sumant-se un any més al Programa de Memòria Democràtica

Imatge d'arxiu del Port de Tarragona sota les bombes.
Imatge d'arxiu del Port de Tarragona sota les bombes. | Cedida Arxiu Port
19 de febrer de 2025, 13:19

El Port de Tarragona, a través de l'Arxiu i el Museu del Port, torna a sumar-se un any més al Programa de Memòria Democràtica de Tarragona. Aquest projecte, liderat pel Servei d'Arxiu i Documentació Municipal de l'Ajuntament de Tarragona, arriba enguany sota el lema 'La lluita de la cultura democràtica contra l'adoctrinament totalitari' i compta amb la col·laboració activa del Port de Tarragona.

Amb una programació que s'estén entre finals de febrer i principis d'abril, es duran a terme un total de vuit activitats per fomentar la reflexió històrica i la consciència democràtica. Tots els actes programats són gratuïts i oberts al públic, sense necessitat de reserva prèvia.

Les activitats programades inclouen presentacions de llibres i projectes audiovisuals, projeccions de documentals, conferències i col·loquis. Les responsables de l'Arxiu i el Museu del Port han destacat la importància de preservar la memòria històrica com a eina per construir una societat millor. "Des de l'Arxiu i el Museu del Port de Tarragona, volem contribuir al fet que la ciutadania recordi tot allò del nostre passat recent que no podem oblidar, perquè no es torni a repetir", han expressat.

Activitats del Museu i a l'Arxiu del Port

Dins d'aquesta programació, el Museu del Port organitzarà el 13 de març la conferència 'Taula participativa: Cultura i lleure al Serrallo', on es convida els veïns del barri pesquer a compartir records sobre les activitats culturals que s'hi desenvolupaven des de 1954. A més, del 17 al 23 de març, el Tinglado 1 del Moll de Costa acollirà l'exposició 'La columna de los ocho mil. El primer éxodo de la Guerra Civil española. Extremadura, 1936', impulsada per l'Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica "José González Barrero" de Zafra.

Pel que fa a l'Arxiu del Port, s'han organitzat sis activitats que arrencaran el 20 de febrer amb la presentació del llibre 'Els ocells et bressolen. La història de la tieta' de Teresa Borrut Llopis, un relat en primera persona sobre la vida d'una dona que travessa alguns dels episodis més convulsos del segle XX. El 5 de març es projectarà el documental 'Maquis a les muntanyes de Prades', seguit d'un col·loqui amb el director, Toni Orensanz, i el coguionista Rafa Marrasé.

El 20 de març tindrà lloc la conferència 'Desenterrem els maquis. Les partides antifranquistes a les muntanyes de Prades i al Camp de Tarragona: el cas dels Teixidors', a càrrec dels historiadors Anna Pastor i Axel Baiget, especialistes en fosses comunes de la Guerra Civil i el franquisme. El 29 de març, el cicle 'Lectures de mar. Història i música' abordarà els bombardejos de la Guerra Civil al Port de Tarragona, amb rapsodes i músics que oferiran una lectura dramatitzada d'aquests fets històrics.

La programació continuarà el 2 d'abril amb la conferència 'El pou dels maquis' de l'escriptora Margarida Aritzeta, autora del llibre homònim publicat per Cossetània Edicions el 2013. Finalment, el 8 d'abril es clourà el cicle amb la presentació de la càpsula audiovisual 'L'atac al Thorpeness, 1938. Bombardejos al Port durant la Guerra Civil', dirigida per Joana Zapata. Aquesta obra obrirà la sèrie 'Històries Portuàries', que vol acostar al públic episodis rellevants de la història del Port en un format accessible i dinàmic.