L'infant Pere va ser el fundador del nucli de l'Hospitalet de l'Infant, al Baix Camp; també va ser comte de les Muntanyes de Prades, infant d'Aragó, comte d'Empúries i senyor de la baronia d'Entença, entre d'altres. Nascut a principis del segle XIV, es va convertir en un personatge força influent a l'època, era fill de Jaume II de Catalunya-Aragó (el Just) i de Blanca d'Anjou (de Nàpols), qui també és una figura històrica i emblemàtica del municipi.
Precisament, perquè Pere d'Aragó i d'Anjou va construir l'Hospital medieval del Coll de Balaguer, adreçat als viatgers i pelegrins que transitaven el camí reial de la costa -molt perillosa en el seu moment pels atacs de sarraïns i bandolers-, i al voltant d'aquest va començar a erigir el poble de l'Hospitalet. Avui, l'hospital és un monument protegit com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). Més enllà de diversos equipaments, com la Sala d'exposicions Infant Pere o el Centre Cultural Blanca d'Anjou, són dos personatges molt implantats entre l'imaginari popular.
I per això van donar nom als Gegants de l'Hospitalet de l'Infant, que es van crear el 1990 i que, per tant, enguany arriben als 35 anys 'de vida'. "Potser, no tothom en coneix la història, però en els hem fet molt nostres i estan molt presents en la vida de la gent", explica la presidenta de la colla gegantera, Coia Poblet. Sumat al tret particular que la parella de gegants representin mare i fill, és curiós que l'entitat responsable de la colla, Foment Cultural, va organitzar trobades geganteres abans de tenir gegants propis, convidant altres pobles i aportant la seva colla de grallers i timbalers.

- El grup de músics és una part essencial en l'activitat de la colla.
- Cedida
"Els inicis de la colla van ser per un grup de persones que estaven molt implicades en la cultura catalana i tenien ganes de difondre les tradicions al municipi, recuperar-les perquè no es perdessin; van començar amb sardanes i música tradicional i es van engrescar fins a proposar l'Ajuntament de construir els dos gegants", descriu Poblet. Actualment, els gegants de l'Infant Pere i la reina Blanca d'Anjou "la gent se'ls sent molt seus i dona molta importància a la seva imatge" i agraeixen, també, les diverses mans que els van fer possible, sota la direcció de l'escultor reusenc Ramon Ferran i l'artista tarragoní Marcel Socias, que va fer l'obra.
35 anys de molts canvis i múltiples efemèrides
Els gegants, que duien vestits de Pilar Liesa (la Riera de Gaià) i Montserrat Grau (Nulles) i unes corones de Joaquim Solé (Reus), es van estrenar l'agost del 1990, per la Festa Major de Sant Roc. Van ser apadrinats per les colles geganteres Rasquera i Riudoms, i pel Patronat de Turisme de l’Hospitalet i el Club de Futbol municipal. Posteriorment, amb el pas del temps, Coia Poblet recalca que "hi ha hagut moltíssims canvis" i que s'ha modificat especialment l'aparença de l'Infant Pere, que abans tenia unes celles molt grosses i se li van arreglar els cabells -que encara es voldria posar de perruca amb cabells naturals-.
Alhora, les figures s'han anat "actualitzant" amb la història, ja que arran de les troballes que es van fer entre les restes de Blanca d'Anjou al Monestir de Santes Creus, es va descobrir que la reina portava un penjoll de corall en forma de creu, que es va replicar en un joier perquè la geganta també dugués collaret. Pel que fa a restauracions, es van renovar les corones -quan el metall es va ennegrir- i tot el vestuari, que va mantenir els colors originals amb petits canvis de tonalitat. Va ser amb motiu del seu 15è aniversari, que Foment Cultural va invertir perquè El Barato de Reus fes els nous vestits, perquè el vellut de la capa i l'estola havia patit molt les inclemències meteorològiques i la mateixa activitat.
Llavors, també es va estrenar un ball propi, amb partitura d'Ezequiel Molina i coreografia de Josep Bargalló; havien passat quinze anys des que la il·lusió i l'empenta van fer realitat els Gegants de l'Hospitalet de l'Infant, dos anys després del debut del grup de grallers, el 1988. I és que, sense fer-ho expressament, la colla sempre podria estar de celebració en els anys múltiples de cinc, perquè també el Cavallet de Mar es va crear el 1995 i el Gegantó, després, el 2010. Per tant, esperaran a fer 'festa grossa' pel 50è aniversari de Foment.
No obstant això, Poblet avança que estan preparant una exposició fotogràfica per enguany i estan recopilant documentació sobre els 35 anys de l'Infant Pere i la Blanca d'Anjou, entre d'altres, per recordar fites tan importants com la celebració del 25è aniversari, quan els van pujar a l'Ermita de Sant Roc caminant. "L'organització va ser astronòmica, complicadíssima, i vam tenir el suport i l'ajuda de molts geganters d'arreu de Catalunya; van col·laborar 25 portadors en la pujada perquè tot estava absolutament cronometrat", expressa en referència al camí de terra ascendent per on van fer ballar els Gegants, una actuació molt exigent que "va sortir molt bé i va ser molt bonic" per a tot el poble.

- Les figures de goma es troben a la venda en parella o per separat.
- Cedida
La il·lusió de la canalla
Així mateix, hi ha la principal novetat per aquests 35 anys: les figures de goma col·leccionables dels Gegants. La presidenta de la colla assenyala que faran un acte de presentació exclusiu de les figures perquè ho viuen com "haver-se tret una espineta clavada", després de gairebé cinc anys insistint, i gràcies a l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant ho han aconseguit. La seva intenció era acostar la història dels personatges als més petits, però també hi ha una pressió important, per la "fal·lera gegantera" i perquè "amb uns gegants tan macos no podia ser que no tinguéssim les figures", afegeix Coia Poblet. Es troben a la venda a la biblioteca de l'Hospitalet, per 32€ la figura o 60€ la parella.
Sobre la rebuda que ha tingut entre la gent del poble, assegura que "han fet feliç a la canalla", fet que els fa molt feliços, al seu torn, a tots els membres de l'entitat perquè tenen la ferma creença que "si els Gegants tenen la capacitat d'atraure un infant, aquest mai vindrà sol i així ens acabarem convertint en una gran família". És un dels grans objectius de la colla gegantera, que ja comença a tenir una "canalleta increïble que s'ho passa molt bé a les sortides", però necessita trobar més portadors que en un futur facin més fàcils els intercanvis i relleus en les ballades.

- El gegantó del Frare Celestí està pensat perquè el portin adolescents.
- Cedida
Encara que les figures no són molt pesades (45 kg ell i 50 kg, ella), la principal dificultat és portar l'Infant Pere, que és lleugerament més alt i sobretot l'estructura és més estreta, fet que "fa variar moltíssim el punt de gravetat, és més inestable i costa mantenir l'equilibri", exposa la gegantera. També, tenen un gegantó, el Frare Celestí, que pesa uns 17 kg i fa dos metres i mig d'alçada, perquè està pensat per ser portat per adolescents.
"És un personatge històricament relacionat amb els altres perquè representa un dels monjos hospitalers que s'encarregaven de l'hospital medieval", explica Poblet. En paral·lel, els nens i nenes també poden gaudir de dos gegants manotes -tipus motxilla- que representen un pirata i un llop marí -vinculat a la bèstia de foc, el Cavallet de Mar-; i els encoratgen a ser creatius i imaginatius per a dissenyar el pròxim gegantó de la colla.
A futur: aula de música tradicional i més massa social
Amb un clima molt familiar, la massa social ha arribat a la seixantena de persones, però volen que continuï creixent perquè en les trobades es redueix habitualment a 20-25 persones que tenen disponibilitat. Al mateix temps, Coia Poblet evidencia que costa més implicar la gent com a portadora que dins el grup de músics, amb grallers i tabalers, que no només acompanyen els Gegants, també participen en actes com l'Home dels Nassos o el Concert de Nadal de Foment.

- La colla gegantera en una sortida a Porrera, a principis de maig.
- Cedida
En aquest sentit, la presidenta de la colla detalla il·lusionada que "la principal previsió per als pròxims anys és augmentar la massa musical" i que "l'Ajuntament els està donant un cop de mà impressionant per poder iniciar, aviat, una aula de música tradicional al poble". Així, podran incrementar el nombre de músics i compartir-los amb la colla de Capgrossos de Vandellòs. "Creiem que és essencial i bàsica la col·laboració entre entitats dels dos nuclis per continuar creixent plegats", conclou.
Els portadors de l'Infant Pere i la Blanca d'Anjou van començar la temporada el passat mes de febrer a l'Ametlla de Mar i aniran fent diverses sortides geganteres arreu del territori, amb una data clau marcada en el calendari: la Festa Major de Sant Roc, que se celebrarà del 13 al 17 d'agost. La seva voluntat és convidar un mínim de 10-12 colles a la trobada gegantera local, un volum d'entitats que faci goig i puguin assumir, tenint en compte que tot el municipi serà ple aquells dies d'actes culturals, esportius i lúdics en honor al seu patró.