El festival de música d'arrel tradicional per excel·lència tornarà al Baix Camp del 18 al 21 de juliol, amb un total de cinc concerts entre Reus, Colldejou, Mont-roig del Camp i Cambrils. El Cap de setmana Diatònic arriba enguany a la seva 17a edició, com un format més que consolidat i com a quart any consecutiu des que es va "descentralitzar" per la comarca, amb propostes folk i l'acordió com a protagonista.
El seu fundador i coordinador, Guillem Anguera, celebra que "el festival englobi des de la capital, com és Reus, a un petit poble com Colldejou, i altres municipis amb Cambrils i Mont-roig, perquè certifica que és ben viu i ha anat evolucionant, però no ha perdut mai aquella essència d'un cap de setmana on es troba gent d'arreu de Catalunya que estima aquest instrument".
A més, enguany, serà una de les edicions més internacionals del Diatònic, mantenint un equilibri entre artistes de casa i de fora, amb músics dels Països Baixos, Euskal Herria i la Bretanya francesa. Les diferents propostes permetran reivindicar el ball tradicional com a forma d'oci, transportar-se a sonoritats d'altres països, posar en valor el talent jove, gaudir d'intèrprets de prestigi i copsar diferents instruments.
De fet, Anguera destaca tres punts fonamentals del programa: la qualitat dels concerts, els indrets acollidors i els cursos de formació a gent que està aprenent a tocar l'acordió. Hi col·laboren l'Associació de Veïns Muntanya Roja, Reus Cultura, el Centre Cultural de Colldejou, el Patronat de l'Ermita Mare de Déu de la Roca; i compta amb el patrocini d'Estrella Damn i el Restaurant de l'Ermita.
Programació 2024
- Dijous 18 de juliol, a les 22.30 hores (Plaça de la Patacada, Reus). Ball folk amb Ameba. Formació encapçalada per l'acordionista Víctor Pedrol, amb els músics Joan Boada al llaüt i Roger Pineda al baix. Melodies populars catalanes per ballar i no parar.
- Divendres 19 de juliol, a les 22.30 hores (Àrea de lleure, Colldejou). Concert amb Jaume Parra & Hekthor Folk. Dos joves músics que ofereixen un repertori de música folk catalana i basca amb altres estils d'arreu, combinant amb una percussió sorprenent d'instruments tradicionals i temes propis.
- Dissabte 20 de juliol, a les 22.30 hores (Ermita de la Mare de Déu de la Roca, Mont-roig del Camp). Concert amb Remco Sietsema & Janos Koolen. Música colorida amb arranjaments emocionants i narraeus. Canvien entre la lírica i la rítmica i entre diferents estils com la polka, funk, bluegrass o balada.
- Diumenge 21 de juliol, a les 12.30 hores (Ermita de la Mare de Déu de la Roca, Mont-roig del Camp). Concert vermut amb Folk i Manxa. Una barreja d'amics i música d'arreu per ballar i escoltar tot fent un vermut. Folk alegre i simpàtic transmès en el diatònic, manxa de pures melodies d’estira i arronsa.
- Diumenge 21 de juliol, a les 20 hores (Parc del Pescador, Cambrils). Concert inclòs en els actes de la Festa de la Mare de Déu del Carme. Fantango és un projecte creat pel bretó Jean Bapeste Henry (bandoneó) i el català Pere Olivé (percussió) on ens ofereixen un recital sincer, íntim i desenfadat, on el bandoneó i la percussió mostren, en un viatge oníric, totes les facetes i recursos d’aquests instruments. Pràcticament una estrena.
Sonoritats diverses i arrelament al territori
Segons explica el creador del Cap de setmana Diatònic, en aquestes setze edicions, "el festival ha anat evolucionant més cap als concerts, però no s'ha volgut deixar de banda els tallers de formació". Enguany, se n'oferiran dos, el divendres i dissabte a la tarda, a l'Ermita de Mont-roig del Camp, i aniran a càrrec dels músics que tocaran cadascun dels dies, Jaume Parra i Remco Sietsema, respectivament.
Per tant, seran en paral·lel als concerts, tots ells gratuïts, i serviran perquè els alumnes preguntin i puguin absorbir tots els coneixements sobre un instrument com és l'acordió, que "encara sona, encara fa música i l'hem d'intentar preservar perquè no es perdi", com ha assenyalat la regidora de Festes cambrilenca, Teresa Recasens.
El regidor de Cultura i Festes de Colldejou, Ivan Rofes, ha posat en valor "la importància de la cultura, que es porti a un poble de muntanya que ningú situa habitualment, i d'arribar a la gent". Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística de Reus, ha recalcat que el "Diatònic ja és un clàssic, que posa en relleu la música tradicional centrada en l'acordió per regalar a la ciutadania una sonoritat que ens porta a allò que som". La regidora mont-rogenca, Marimar Urisel, ha excusat la seva presència.