Tarragona ja escalfa motors de cara al Carnaval 2025 que enguany se celebrarà entre el 21 de febrer i el 4 de març. El vestíbul del Teatre Tarragona ha acollit aquest dijous 6 de febrer la presentació del cartell i del programa d'enguany, que té com a efemèride destacada la celebració de la 25a edició de la Disfressa d'Or, un dels actes més emblemàtics de la cita. Aquesta serà l'acte que donarà el tret de sortida a la celebració, el diumenge 23 de febrer, al recinte firal del Palau de Congressos, amb tres passis, un al migdia i dos a la tarda. En aquest sentit, les sessions de tarda ja han exhaurit les entrades, mentre que encara en queden per al passi del migdia.
L'esdeveniment comptarà amb la participació de 15 comparses i la presència especial de Disc 45 i Colours Fantasy, que enguany són els responsables del Rei Carnestoltes i la Concubina. La consellera de Cultura i Festes de l'Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos, ha explicat que "veurem un espectacle magnífic, amb personatges emblemàtics, moments emotius i un brindis finals per celebrar aquests 25 anys".
L'aportació municipal per al Carnaval 2025 és de 130.000 euros, segons ha explicat Sandra Ramos. En aquest sentit, la consellera ha assenyalat que a tot això cal sumar el que inverteixen les comparses i els seu membres en la confecció dels vestits, les carrosses o la Disfressa d'Or.
Els actes més destacats del Carnaval
La seqüència ritual del Carnaval de Tarragona s'iniciarà el dimarts 25 de febrer amb la Plantada de la Bóta i la presentació del Ninot i la Ninota. Aquest 2025 es consolida la plaça de la Disbauxa, el nom amb què es coneixerà la plaça Corsini durant el regnat del Rei Carnestoltes i la seva Concubina, que esdevindrà un dels punts neuràlgics de la celebració del Carnaval de Tarragona. La inauguració de l'espai es farà el dimecres 26 de febrer, el mateix dia en què el Rei i la Concubina faran la seva entrada triomfal a la ciutat i faran el seu primer ball.
La tarda de dimecres 26 de febrer, es nomenarà el Boter d'Honor, un reconeixement que enguany serà per a la Colla la Bóta, pel seu 40è aniversari. Posteriorment, el Rei i la Concubina celebraran la seva Gala al Teatre Tarragona, amb dos passis, a les 19.30 hores i a les 21.30 hores. En el programa de Carnaval també repeteix enguany l'acte de presentació dels vestits de les comparses, que l'any passat va tenir molt bona acollida i que tindrà lloc la tarda del dijous 27 de febrer a la plaça de la Disbauxa.
Divendres 28 de febrer i dissabte 1 de març, el carnaval més satíric tindrà el seu espai amb la Farra dels Ninots i la Baixada del Pajaritu. Sobre aquesta qüestió, la consellera de Cultura i Festes ha assenyalat que "hi ha una convivència harmoniosa entre la sàtira i l'espectacle". El cap de setmana, dissabte 1 i diumenge 2 de març, serà el moment de les comparses de Carnaval amb la Rua de l'Artesania i la Rua de Lluïment. Així mateix, dissabte al matí, les comparses faran una prèvia a Sant Salvador, Sant Pere i Sant Pau i els barris de Ponent amb les rues de barri.
El punt final del Carnaval de Tarragona arribarà dilluns 3 de març amb el Judici i dimarts 4 de març amb el Dol, l'Enterrament del Rei Carnestoltes i la Crema dels Ninot, la Ninota i la Bóta. Acabat l'acte, es farà públic el veredicte del concurs de comparses i el lliurament dels premis.
"Tenim un dels millors carnavals d'Espanya"
La consellera de Cultura i Festes de l'Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos, ha afirmat que "tenim un dels millors carnavals d'Espanya i no només ho diem nosaltres, ja que tothom que ve ho constata". Ramos ha manifestat que "l'aposta d'aquest govern pel Carnaval ha arribat per quedar-se", alhora que agraït la feina que fan les comparses, assegurant que "el cor del Carnaval són les entitats que el formen, perquè darrere de tot això hi ha molta gent que s'estima aquesta festa". En aquest sentit, ha afegit que "si no fos per les comparses no tindríem el Carnaval que tenim".
Sandra Ramos ha destacat també l'increment dels premis econòmics per al Concurs de Comparses i per a la Disfressa d'Or, ja que "s'ha de recompensar la feina de les comparses". En aquest sentit, la comparsa guanyadora s'endurà 1.500 euros, mentre que la segona classificada rebrà 1.000 euros. Pel que fa a la Disfressa d'Or, el primer premi passa dels 800 als 1.200 euros i el segons dels 500 als 800 euros.
El cartell d'enguany és obra de l'artista tarragoní Isma Martínez i està protagonitzat per la Disfressa d'Or en el seu 25è aniversari. Tal com ha explicat el propi autor, en el cartell ha volgut plasmar l'acte de la Disfressa d'Or, així com tota la feina que hi ha al darrera, duta a terme per totes les comparses colze a colze. Al mig, destaca la figura de la disfressa principal, demostrant tant la feina final com el suport i el treball entre les comparses