La cartoixa més antiga d'Espanya es troba en un petit poble del Priorat

El rei Alfons el Cast la va fundar a finals del segle XII, als peus de la Serra de Montsant, van arribar a viure-hi una trentena de monjos i els seus dominis van donar nom a la comarca

  • Claustre menor de l'antic monestir cartoixà -
Publicat el 24 d’abril de 2025 a les 08:46

En indret gairebé sense cobertura, en un paratge singular, amb el paisatge únic de les muntanyes de la Serra de Montsant i on antigament es creia que hi havia "l'escala a Déu", és on es troba la cartoixa més antiga d'Espanya. La Cartoixa de Santa Maria d'Escaladei (abans Scala Dei) va ser el primer monestir cartoixà de la península Ibèrica i el que va inspirar les posteriors cartoixes catalanes. Fins i tot, els seus dominis van configurar el territori històric de la comarca del Priorat, el nom de la qual també ve del prior del monestir. Actualment pertany al terme municipal de la Morera de Montsant.

I és la més antiga perquè la Cartoixa d'Escaladei data del segle XII, quan el rei d'Aragó Alfons el Cast va cedir uns terrenys a l'Orde dels Cartoixans -originaris del 1084 a França- perquè construïssin el monestir, on els monjos van seguir un model de vida marcat pel silenci i l'oració, en què combinaven la vida eremítica amb la vida comunitària. El prestigi que va assolir i les rendes obtingudes del seu ampli patrimoni, a més de les donacions que van permetre la seva construcció -enllestida el 1228- van fer que la cartoixa visqués una gran esplendor entre els segles XVI i XVII.

 

 

  • Característica entrada a la cartoixa amb la doble arcada i la Serra de Montsant al fons

 

Els cartoixans van impulsar una important remodelació arquitectònica, que inclou grans obres pictòriques, que va continuar el creixement fins a la primera meitat del s. XIX, quan la desamortització de les terres que eren propietat de l'Església (Decret de Mendizábal del 1835) i les revoltes populars que protagonitzaven saquejos van portar l'antic monestir a l'abandonament i posterior ruïna. Les restes es van convertir en espais agrícoles fins que, el 1980, la Cartoixa d'Escaladei va ser declarada Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

A principis dels anys noranta del segle passat, quan els propietaris van cedir els terrenys i el conjunt al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, va començar el projecte de rehabilitació i restauració, que encara continua avui dia. Així, les primeres visites públiques es van fer el 1992.

Visites a la Cartoixa d'Escaladei

Actualment, es poden visitar els tres claustres, l'església i el refectori, a més d'una cel·la reconstruïda. Es tracta d'una visita obligada per a totes aquelles persones que passin per la comarca del Priorat. A més, des del passat mes de novembre, l'espai monumental ofereix una experiència immersiva, anomenada "Els ulls de la història", que incorpora la realitat virtual per completar la visita de manera activa i emprant els nous relats que possibiliten les eines tecnològiques.

 

 

  • Un passeig amb xiprers dona a la portalada principal amb l`escultura de Santa Maria

 

Aquesta transporta al visitant a la Cartoixa del segle XVII, a través de la veu i l'experiència vital de l'artífex de la decoració de l'església, el pintor cartoixà Joaquim Juncosa. La tria del seu personatge rescata una història quotidiana que ajuda el públic a connectar amb el passat. També, està disponible una audioguia en diferents idiomes per acompanyar en el recorregut visitable -que no és totalment accessible en la visita completa-. L'horari d'obertura de la Cartoixa d'Escaladei és el següent:

  • De l'1 d'octubre al 15 de desembre i de l'1 de març al 31 de maig: de dimarts a diumenge, de 10 a 17 hores.
  • Del 16 de desembre al 28 de febrer: de 10 a 15.30 hores.
  • De l'1 de juny al 30 de setembre: de 10 a 19.30 hores.
  • Tancat: dilluns no festius, 1 i 6 de gener, 25 i 26 de desembre.

L'entrada general té un preu de 5 euros i la reduïda, de 3 € (persones de 65 anys o més, jubilats, Carnet Jove, estudiants amb carnet internacional, família nombrosa o monoparental acreditada, grups no turístics de 10 persones o més); i és gratuïta per a menors de 16 anys, persones amb discapacitat, persones a l'atur, membres de l'ICOM, l'Associació de Museòlegs de Catalunya, guies turístics professionals, docents, professionals de premsa, entre altres casos, sempre degudament acreditats. Per demanar una visita guiada (9 euros), cal fer reserva prèvia al 977 638 556 o al correu electrònic reservesmonuments.acdpc@gencat.cat. Així mateix, l'entrada és gratuïta l'últim dimarts de mes entre l'1 d'octubre i el 30 de juny.