La sala de concerts Lo Submarino de Reus reobre les portes aquest divendres 27 de setembre amb el grup Buhos -i el cartell d'entrades venudes- i sessió de DJ amb DJ Ceba i Aleix Ballesté. Així, el mític espai de música en directe comença una nova etapa, en una nova ubicació (carrer de Granollers, núm. 11) al polígon Granja Vila, i una programació estable que ja ha anunciat els primers concerts de la temporada, com ara el comiat dels altafullencs Porto Bello.
A més, les noves instal·lacions permetran potenciar i fer créixer el projecte de la Casa de la Música de Reus, en què Produccions Submarines treballa des del març del 2023 i que comptarà, a partir d'ara, amb un espai físic i un nou ventall de possibilitats: bucs d'assaig, estudi de gravació, dues sales per assajar i produir directes... Encara que la iniciativa no es correspon directament amb una "casa", marcarà un abans i després com a agent cultural.
La xarxa de Cases de la Música de Catalunya va incorporar la capital del Baix Camp com a punt de referència i de dinamització del sector musical al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. El projecte requeria una entitat privada involucrada en la música en directe i, des del primer moment, era Lo Submarino "qui tenia potència al territori per poder estirar el projecte", assegura Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística.
La Casa de la Música de Reus
Davant una gran mancança, les Cases de la Música "històriques" de Mataró i l'Hospitalet de Llobregat es van convertir en vertebradores del territori musical del país. Sota aquesta idea, van començar a treballar a Reus, encara sense espai físic, amb programes de formació i assessorament, tallers i xerrades, beques, etc. L'objectiu de tot plegat és potenciar el treball en xarxa per a la professionalització dels músics i impulsar projectes en què la música funcioni com una eina d’inclusió.
Amb tot, era necessari recuperar un espai d'exhibició per tal de garantir una projecció de la feina dels músics i creadors, a més de fomentar l'atracció del públic amb propostes "més comercials". Recasens explica que els responsables de Lo Submarino van començar a plantejar-se si adequar i modernitzar la sala que tenien o treballar des de zero en una de nova i, com a ajuntament, es van valorar diverses opcions: primer, la Sala Novo, que tenia una sèrie de problemàtiques i no va avançar; i després, la Sala Toman, on finalment s'ha reconduït el projecte.
El gestor de Produccions Submarines, Víctor Bladé, exposa que és una iniciativa engrescadora perquè permet "potenciar la música des de diferents facetes: com a exhibició fent concerts, ajudant als grups locals perquè puguin fer activitats a l’espai o fora, donant beques anuals per desenvolupar projectes musicals i assessorament".
L'exemple de la Casa de la Música del Gironès és en què s'emmirallen a Reus, amb la voluntat de ser l'epicentre i donar servei alhora a les Terres de l'Ebre. Volen fer crida al territori perquè puguin venir artistes i altres agents del sector, gaudir d'un espai equipat i anar detectant les principals necessitats del sector musical a la demarcació.
Una aposta completa pel circuit musical
El regidor reusenc apunta que "és molt interessant per tal que gent del territori pugui fer tots els passos, ja que busquen formació, creació i exhibició de tot l'àmbit musical". Lo Submarino continuarà sent sala comercial, però anirà més enllà, per exemple, amb convenis de col·laboració amb el Festival Accents, el Muses Festival, el Reus Cultura Contemporània o amb la ja celebrada Mostra Stellart del Reus Music Festival.
Bladé espera que totes les instal·lacions es posin en marxa a principis d'octubre. Tant l'estudi de gravació com els bucs d'assaig, que encara han d'acabar d'equipar-se, oferiran lloguers per hores per tal d'optimitzar la seva funcionalitat; així com ambdues sales -la gran, amb 500 persones d'aforament, i una petita- posaran a disposició de talents emergents i grups consolidats material de primera qualitat.
S'obriran les portes, així, a diferents estils i gèneres, a través de Jam Sessions i altres propostes que s'aniran definint. "Tenir aquest nou espai ens donarà molta flexibilitat a l’hora de poder programar, sobretot en l’àmbit de l’exhibició, que és un dels pilars bàsics del projecte perquè n'és el resultat final", assenyala Víctor Bladé, qui aspira a continuar creixent i posa en valor l'aportació econòmica de la Generalitat a través de l'ICEC i la col·laboració de l'Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona.
En aquest sentit, Recasens valora la importància de la Casa de la Música, no només pel fet de guanyar un equipament cultural a la ciutat, sinó perquè "Lo Submarino fa molt de temps que treballa, des de Reus, preparant músics i generant circuit" amb el risc d'hipotecar part del negoci per anar més enllà de "ser un espai musical absolutament privat i d'oci nocturn".
«Rentada de cara»: nova ubicació i més aforament
El canvi d'ubicació de Lo Submarino de Reus no només suposa un nou lloc on anar a gaudir de la música en directe, també incrementa l'aforament de la sala principal i permet el desenvolupament de dues activitats simultànies, amb dues entrades separades per a cadascuna de les sales. "Era una mancança que teníem, no hi havia una sala amb un aforament prou gran per fer un determinat tipus de concerts", valora el regidor de Cultura i Política Lingüística.
Des de l'àrea, precisament, reflexionen que disposar d'una sala d'aquestes característiques els dona molta tranquil·litat davant la possibilitat d'ampliar l'oferta cultural, ja que no totes les bandes fan gira de teatres. Alhora, "és un espai que està prou allunyat per no molestar ningú, prou a prop per si cal anar-hi a peu des del centre i per aquells qui vagin en cotxe, tenen lloc per aparcar", exposa Recasens, qui agraeix el compromís de Lo Submarino i la seva voluntat de quedar-se al municipi. "El crèdit i la confiança que s'han guanyat és indubtable", conclou.
Amb la nova etapa a punt d'inaugurar, Víctor Bladé reivindica la creença que "els concerts no són mai gratuïts perquè la cultura s'ha de pagar" i, després d'haver estat limitats, ara la programació serà més sostenible, estable i atractiva, amb molt més per oferir a les bandes, que sempre han vingut a Reus i confiat en Lo Submarino. "Entre tots fiquem una mica de la nostra part i aconseguim que es pugui fer el concert", garanteix i celebra la reobertura en una escena de música en viu -nacional i estatal- prou desèrtica que impossibilita que nous talents facin camí.