REPORTATGE

La comparsa més satírica del Carnaval de Tarragona està d'aniversari: 40 anys de la Colla la Bóta

La Colla la Bota, que va néixer l'any 1985, rebrà aquest 2025 el reconeixement de Boter d'Honor del Carnaval de Tarragona

La Colla la Bóta es disfressa enguany de guàrdies civils transvestits.
La Colla la Bóta es disfressa enguany de guàrdies civils transvestits. | Cedida Colla la Bóta
23 de febrer de 2025, 06:00

El Carnaval de Tarragona ja està en marxa des d'aquest divendres 21 de febrer i aquest diumenge celebra el primer gran acte, amb la Disfressa d'Or. L'esdeveniment, que arriba a la 25a edició, té lloc al recinte firal del Palau de Congressos, amb tres passis, un al migdia i altres dos a la tarda. Enguany, però, també hi ha una altra efemèride, com és el 40è aniversari de la Colla la Bóta, la comparsa més satírica de la batejada com a Festa Major d'Hivern de Tarragona. Fundada l'any 1985, s'encarrega des de fa uns 15 anys d'organitzar el Judici, la Mascarada de Dol, la Vetlla i l'Enterrament del Rei Carnestoltes.

Des de TarragonaDigital, hem xerrat amb el president de la comparsa, Toni Garcia, per parlar sobre aquesta efemèride i sobre el paper de la Colla la Bóta al Carnaval de Tarragona. Garcia ens explica que "som tradició, humor àcid, crítica social i Carnaval de Tarragona en majúscules". En aquest sentit, assenyala que "crec que ara mateix sostenim el ritual del Carnaval, des de la plantada de la Bota fins a l'Enterrament del Rei Carnestoltes", és a dir, representem "la part més tradicional del que és el carnaval català".

L'origen de la Colla la Bóta

La Colla la Bóta va néixer l'any 1985 i el seu origen, segons ens relata el Toni Garcia citant els "savis de la colla", és molt curiós. Els impulsors de la Bóta sortien en una altra comparsa i durant la rua molts d'ells portaven una bota vi penjada, "amb aigua amb misteri", ens diu el president. En un moment donat, els van dir que això no estava permès i alguns, enfadats per aquest fet, van decidir muntar la Colla la Bóta, que va debutar l'any 1985 en el Carnaval de Tarragona i el logo de la qual era una bota de vi, recordant aquest origen.

Precisament, enguany, per celebrar els 40 anys, la Colla la Bóta ha estrenat un nou logo, obra del dissenyador Marc Volpini. En aquest sentit, en una publicació a la xarxa social Instagram, la colla explicava que aquesta nova imatge transmet per si sola l'actitud "gamberra" de la Bóta. Actualment, tot i que la xifra fluctua, una trentena de persones formen part de l'entitat. El Toni Garcia ens explica que la gent que surt a la rua és diferents a la que participa en els altres actes del programa que van a càrrec de la Bóta.

Aquesta trajectòria de quatre dècades serà reconeguda aquest dimecres 26 de febrer durant l'Entrada del Rei Carnestoltes i la Concubina. Així, la Colla la Bóta rebrà el reconeixement de Boter d'Honor, que segons explica Toni Garcia "és un premi a la nostra història, a aquests 40 anys de trajectòria i al treball en el sosteniment de la sàtira dins del Carnaval de Tarragona". El president afegia que "estem molt agraïts, perquè es una decisió a la Comissió Consultiva, amb consens de l'Ajuntament, les comparses i els tècnics municipals". I en aquest sentit, anunciava que "farem un discurs d'agraïment, que no deixarà ningú indiferent".

Un Carnaval molt especial

El Carnaval 2025 és molt especial per a la Colla la Bóta, tant pel reconeixement de Boter d'Honor com per la celebració del 40è aniversari. Un dels actes més destacats serà una Farra dels Ninots ben especial, en la qual hi haurà un duel de xarangues —Tocats de LA-LA i Toma Nota— per decidir si mana el Rei Carnestoltes o ho fa la Concubina. La cita serà divendres 28 de febrer, a les 20.30 hores, a la plaça de la Disbauxa. Aquesta esperada nit es clourà amb la FanFarra dels Ninots, una gran revetlla amb la música de Kuki Party.

vetlla carnaval tarragona nacio
La Colla la Bóta s'encarrega de la Vetlla del Rei Carnestoltes i la Concubuna. FOTO: Ajuntament de Tarragona

Però això no és tot, perquè la Bóta també es deixarà veure el Dijous Gras, venent coca de llardons durant el Carnaval Gastronòmic, a la plantada de la Bota per donar el tret de sortida oficial al Carnaval i, especialment, en el tram final de la festa, amb el Judici —que enguany tindrà dues sessions, una d'elles al Saló de Plens—, la Mascarada de Dol, la Vetlla i l'Enterrament del Rei Carnestoltes i la Concubina. El Judici, dilluns 3 de març, serà un repàs a la història de l'entitat, amb picades d'ullet al passat i en el qual "cap polític es quedarà sense la seva crítica".

La Bóta també es podrà veure a la Rua de l'Artesania, on la seva disfressa serà, de llarg, la més satírica. El Toni Garcia comenta que "durant la Farra dels Bisbots de fa dues setmanes vam presentar la disfressa d'enguany. Anem de guàrdies civils transvestits. Fem 40 anys, el rei de la nostra carrossa serà Francisco Franco, però ja podeu imaginar com serà, perquè busquem ridiculitzar el bàndol sublevat i recordar que allò que va passar no es pot repetir i que no tornin, i que si ho fan, ho facin de rosa i transvestits. Un homenatge al transformisme, molt perseguit durant la dictadura".

La convivència de la ploma i la sàtira

El president de la Colla la Bóta, Toni Garcia, destaca que "ens portem molt bé amb la gent de la ploma, suposo que perquè no ens veuen com a competidors, que tampoc és la nostra intenció. Nosaltres el que volem és fer una rua popular, per això som l'entitat més econòmica amb la qual sortir a la ruda. Tenim una quota de 75 euros que inclou la disfressa, la carrossa i tiquets per a la Farra dels Ninots". En aquest sentit, Toni Garcia destaca que "en els darrers anys, les comparses han anat donant valor als nostres actes i també la gent participa més en els actes més tradicionals".

Així, recorda que "el Judici s'omple, la gent vol venir a plorar a la Mascarada. La relació es molt bona, tot i que cal dir que de vegades ens trobem fora de lloc a la rua, perquè les comparses fan coses espectaculars i, s'ha de dir que el Carnaval és el que és avui per les coses espectaculars i el treball que fan les comparses. Nosaltres tenim el nostre espai i l'aprofitem". El Rei i la Concubina sempre han participat en els actes que organitza la Bóta, fins i tot ficant-se al taüt durant la Vetlla, com recorda el Toni Garcia.

Sobre la salut del Carnaval de Tarragona, el president de la Bóta afirma que "està en plena forma. Té un molt bon futur, amb renovació, ja que tot i que alguna comparsa ho deixa, en sorgeixen de noves. A més la plaça de la Disbauxa com a punt neuràlgic és tot un encert. Així que, llarga vida". Finalment, el Toni Garcia fa una crida als tarragonins i tarragonines perquè "participin com fan sempre, que continuïn sortint al carrer per les rues, però també els emplacem a gaudir de tots els actes de Carnaval, ja que tothom hi té el seu lloc".