La 24a edició del REC, el Festival Internacional de Cinema de Tarragona, s'inaugurarà el 4 de desembre al Teatre Tarragona amb la projecció de La guitarra flamenca de Yeray Cortés, l'opera prima del cantant madrileny Antón Álvarez Alfaro, conegut internacionalment com C.Tangana. El músic s'estrena com a director amb aquest documental que ha rebut el reconeixement a Millor Documental Musical Nacional al Festival In-Edit. Durant quatre dies, del 4 al 8 de desembre, el públic podrà gaudir de més d'una trentena de pel·lícules de nous talents.
Tretze de la trentena de produccions cinematogràfiques que es podran veure al REC han estat dirigides o co-dirigides per dones, mentre que vuit seran estrenes d'àmbit nacional. L'Òpera prima, la secció estrella de l'esdeveniment, on es dona visibilitat al talent jove, comptarà enguany amb deu llargmetratges internacionals. Les projeccions d'aquesta secció es duran a terme a l'Antiga Audiència. "El REC s'ha consolidat com un referent perquè les pel·lícules del jove talent creixin i encarin el circuit comercial amb més potència", ha assenyalat el director, Xavier G. Puerto.
El REC s'estendrà per molts espais de Tarragona. A banda de l'Antiga Audiència i el Teatre Tarragona —Talent Local—, els passis de les Sessions Vermuts s'ubicaran al Teatret del Serrallo, espai ideal per després poder degustar un vermut a la terrassa amb els membres dels equips dels llargmetratges. L'experiència patrimonial del REC, el Pantalla Tàrraco, tindrà quatre escenaris: la Galeria La Catedral, el bar L'Alquimista, la Casa Canals i el Col·legi Oficial d'Arquitectes de Tarragona. Com es habitual, la programació reservada a la canalla, el RECXics, es podrà veure al Museu d'Art Modern de Tarragona.
La programació del REC
El 5 de desembre, el públic podrà gaudir de Boys go to Jupiter, una pel·lícula d'animació creada mitjançant la utilització de la tècnica Blender, pròpia dels videojocs. Dirigida a un públic més jove que els transportarà a un món únic en colors pastel i amb elements propis de la generació Z. Aquesta projecció suposarà la seva estrena a Espanya.
L'endemà, el 6 de desembre, es projectarà La piel en primavera, l'òpera prima de la directora colombiana Yennifer Uribe, en què s'acompanya a la seva protagonista, la Sandra, en el seu procés de prendre consciència i comprendre el significat de la seva pròpia presència a través del cos. Aquest mateix dia es projectarà Diamante en bruto, una obra audiovisual que mostra l'altra cara dels realities i l'obsessió per fer-se un nom i ser algú. Es mostra la Liane, una jove de 19 anys que es podria acabar convertint en una joguina trencada.
El 7 de desembre els assistents podran gaudir de fins a quatre films d'aquesta secció. No sleep till, una pel·lícula hindie que serà projectada per primer cop a Espanya obrirà la sessió. Seguidament trobaran una altra estrena a escala nacional, la pel·lícula grega Kyuka, que mostra a un pare solter que organitza unes vacances en veler pels seus fills bessons amb l'objectiu de presentar-los la seva mare biològica. Les reines du drama ha estat definida pel director del festival com "una comèdia musical petarda, plena de referents pop". Finalment, la darrera projecció del dia serà La tutoría, nominada als premis de l'Acadèmia Europea i tracta un cas d'abús entre dos nens de sis anys.
El 8 de desembre es tancarà aquesta edició del Festival Internacional de Cinema de Tarragona amb la projecció Salve María, que ha estat guardonat al Festival de Valladolid i al Festival Locarno. Al llarg de la peça audiovisual se'ns mostra l'obsessió d'una jove escriptora amb el cas d'una mare que va assassinar els seus bessons. La programació completa es pot consultar a través de la web del festival.