Un espectacle de drons iniciarà la celebració del 25è aniversari de Tarragona Patrimoni de la Humanitat

Els actes, que s'allargaran durant tot un any, començaran el pròxim 30 de novembre amb diverses propostes

Tarragona celebrarà els 25 anys de la declaració com a Patrimoni de la Humanitat amb un programa ple d'actes i propostes.
Tarragona celebrarà els 25 anys de la declaració com a Patrimoni de la Humanitat amb un programa ple d'actes i propostes. | Antonio Ramos
11 de novembre de 2024, 13:58
Actualitzat: 13:58h

Tarragona celebrarà durant tot un any el 25è aniversari de la declaració del conjunt arqueològic de Tarraco com a Patrimoni de la Humanitat. Els actes, amb el lema Tarraco25, es desenvoluparan entre el 30 de novembre d'enguany i el 30 de novembre de 2025, amb actes culturals, acadèmics, institucionals i festius. Aquest dilluns 11 de novembre s'ha presentat la imatge, obra de Sergi Opisso, i les primeres propostes de celebració que es faran abans que acabi aquest 2024. El tret de sortida arribarà el pròxim 30 de novembre amb un espectacle de drons i un mapping a la capçalera del Circ romà.

Cal recordar que el 30 de novembre de l'any 2000, en una reunió d'experts de la UNESCO a Austràlia, Tarragona va ser escollida Patrimoni de la Humanitat pel seu conjunt arqueològic. Per celebrar l'efemèride dels 25 anys, aquest 30 de novembre de 2024 arrencaran els actes de celebració amb un berenar popular (17.30 hores) i un espectacle amb 220 drons, que arrencarà a les 19 hores des de la Punta del Miracle. Es tracta d'una proposta del Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat, adaptat a Tarragona, amb elements patrimonials de la ciutat.

La jornada inaugural dels actes de celebració es clourà amb un mapping, creat per dones artistes i inspirat en les gladiadores romanes i l'imaginari de la força femenina. El projecte és una col·laboració entre Mèdol Centre d'Arts Contemporànies de Tarragona i el festival Jardí Digital. La cita tindrà lloc a les 21 hores i es podrà veure a les parets del Circ romà que donen a la plaça UNESCO.

Antoni Pujol rebrà el Premi Tarraco

El primer cap de setmana de desembre es durà a terme l'acte institucional més destacat, com és el Premi Tarraco. Serà el dissabte 7 de desembre, a les 12 hores, a la Volta de Sant Hermenegild, al Circ romà. En aquesta cita, s'homenatjarà Antoni Pujol, que rebrà el Premi Tarraco Patrimoni Mundial en reconeixement a la seva tasca com a arquitecte, directament vinculada amb el Patrimoni de la ciutat. En la seva trajectòria, Antoni Pujol Niubó, nascut l'any 1942 a Tarragona, va exercir com a president del Port de Tarragona (1987-1995), contribuint a la transformació de la façana marítima de la ciutat, sempre amb una gran sensibilitat per la Tarraco romana.

Pujol va ser pioner en repensar la ciutat romana a través de suports divulgatius, com una reconstrucció virtual ja als anys 90. També a nivell urbanístic va destacar en l'impuls del Catàleg de Patrimoni del Pla General de 1978; del Pla Pilats; la recuperació de la capçalera del Circ o el Pla Especial de la Part Alta (PEPA), entre d'altres. L'endemà, diumenge 8 de desembre, a les 12.30 hores, tindrà lloc 'Fargar', un impactant espectacle de dansa vertical que es farà a la façana exterior del Pretori i que es podrà veure des del Passeig de Sant Antoni, amb quatre acròbates, que aniran lligats per uns tensors i desplegaran el seu art, desafiant les lleis de la gravetat.

"Avui engega un projecte il·lusionant"

L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha volgut destacar que "avui engega un projecte il·lusionant, ja que la celebració d'un 25è aniversari vol dir que algú s'ha fet gran i que cal felicitar i homenatjar". En aquest sentit, ha remarcat que "el 30 de novembre del 2000, Tarragona va ser declarada com a ciutat Patrimoni de la Humanitat, dins el conjunt arqueològic de Tàrraco, que comprèn 14 monuments, 11 dels quals estan situats a la ciutat i aquest fet la fa única, excepcional i alhora l'ha posicionat al món, sent una de les 1.000 ciutats al món i una les 15 de l'estat espanyol; i alhora formant part del Grupo Ciudades Patrimonio de la Humanidad".

Viñuales ha reafirmat que "la celebració ha de ser lluïda i ha de comptar amb tothom, ha de ser acadèmica i institucional, però també ha de ser una autèntica festa i comptar amb la implicació de tota la ciutat, donant molt de protagonisme als nens i nenes de Tarragona". En definitiva, ha conclòs Viñuales, volem "fer viure el patrimoni els 365 dies de l'any i per a tothom, perquè el patrimoni és de tots i totes, és part de la nostra història".

"El més important és que els nens i nenes de la ciutat facin seu el patrimoni"

Per la seva banda, el conseller de Patrimoni, Nacho García Latorre, ha apuntat els eixos principals d'aquest programa, que seran principalment quatre i que en resum volen respondre a "un any de celebració, de festa per tota la ciutat". Els quatre eixos són la part acadèmica, la part educativa, la institucional i la festiva i cultural. García Latorre ha dit sobre la part educativa que "el més important és que els nens i nenes de la ciutat facin seu el patrimoni i acabin estirant els pares i les mares perquè vinguin als actes i vinguin a veure el patrimoni".

En la celebració dels 25 anys de Tarragona Patrimoni de la Humanitat, també tindran el seu paper el congrés Tarraco Biennal, els actes institucionals que tindran lloc durant el darrer trimestre de 2025, Tarraco Viva, Setmana Santa o el Museu d'Història de Tarragona.