El Pla d'actuació per la llengua arrela en el teixit associatiu del Camp de Tarragona

L'objectiu és arribar a una àmplia diversitat d'àmbits socials, en una prova pilot de com es podria implantar el Pacte Nacional per la Llengua arreu del territori

Publicat el 14 de desembre de 2022 a les 05:00

El Pla d'actuació per la llengua al Camp de Tarragona i el Baix Penedès segueix amb la roda de trobades que es va iniciar a l'octubre a Reus. Té per objectiu incorporar la visió i la participació d'entitats de les poblacions que es troben inscrites en el Pla.

 

Durant el mes de novembre s'han dut a terme taules pel català amb teixit associatiu de Torredembarra, Valls i Constantí. La voluntat és posar sobre la taula les inquietuds de les entitats respecte a la situació de la llengua. Aquesta anàlisi està servint per definir actuacions concretes per incrementar el percentatge d'ús del català en cada municipi. En aquesta primera presa de contacte, han sorgit propostes d'iniciatives com intercanvis culturals entre entitats, parelles lingüístiques o el foment de la llengua al comerç, entre altres.

 

L'hàbit de mantenir la llengua

Una de les accions comunes a tots els municipis en relació amb les associacions són els tallers d'assertivitat lingüística, el primer dels quals ha tingut lloc en el marc de la trobada de Torredembarra. L'entitat Tallers per la Llengua és l'artífex i qui imparteix aquesta proposta, a través de la qual es donen eines, de manera pràctica i participativa, perquè els catalanoparlants superin la norma de convergència al castellà (canviar automàticament a aquesta llengua en situacions determinades encara que els seus interlocutors els entenguin en català).

 

De fet, aquesta és una de les preocupacions que moltes entitats i ajuntaments han manifestat durant les reunions, tot fent una reflexió sobre el paper cabdal dels mateixos catalanoparlants a l'hora de promoure l'ús social de la llengua i d'integrar les persones nouvingudes a través d'aquesta.

Foto de família de la signatura del Pla d'actuació per la llengua al Camp de Tarragona i el Baix Penedès
Els vuit municipis del Camp de Tarragona i el Baix Penedès són els primers en participar en el Pla d'actuació per la llengua. | ACN

Una aposta transversal

Les trobades amb entitats, liderades per cadascun dels consistoris, han suposat l'obertura d'una nova fase del Pla, ja que la coordinació i col·laboració entre les administracions i les entitats permetrà un major abast i adaptació local d'aquest impuls a la llengua. Paral·lelament a aquestes accions, durant l'estiu i aquesta tardor els ajuntaments han estat treballant altres línies de caràcter més intern, com la sensibilització lingüística del personal de l'administració local (a càrrec dels CNL de Tarragona i l'Àrea de Reus Miquel Ventura), l'aplicació d'un protocol d'acollida lingüística als municipis i accions per al compliment de la normativa lingüística al comerç.

 

El Pla es va presentar el passat mes de juny al conjunt monumental de Centcelles de Constantí, amb la presència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Aquest acord pioner a Catalunya neix amb l'objectiu de millorar la situació de la llengua catalana a les comarques del Camp de Tarragona i el Baix Penedès i l'impulsen la Secretaria de Política Lingüística i els Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Tarragona, conjuntament amb els representants dels municipis i institucions que signen el Pla.