La 26a edició de Trapezi engegarà a Reus el dimecres 11 de maig i comptarà amb una seixantena de representacions d'una quinzena de companyies fins al diumenge dia 15. Amb un pressupost d'uns 520.000 euros es recuperen espectacles de carrer, sense limitacions d'aforament ni entrada. La Fira del Circ de Catalunya mantindrà també espectacles en recintes tancats i de pagament.
Les entrades es posaran a la venda la setmana vinent a preus entre els dos i els vuit euros. Pel que fa als espais, es recuperen escenaris com la plaça del Mercadal, però no acollirà el Cabaret, que es mantindrà a la carpa del Parc Sant Jordi. La presentació de l'edició d'enguany s'ha fet aquest dimarts per partida doble, al matí a Barcelona i a la tarda a Reus.
Tornen els espectacles de carrer sense perdre els recintes tancats
«Aquest any tornem a fer espectacles al carrer, de gran format i massius», ha anunciat Leandro Mendoza, director artístic de la fira. «Allà trobarem aquest sentiment del Trapezi que ens ha faltat una mica aquests dos anys», ha afegit. S'hi ha sumat Daniel Recasens, regidor de Cultura, insistint que «tornem al carrer, al format que toca i, si no passa res, sense mascaretes, en la més absoluta normalitat».
L'edició d'enguany s'ha treballat mantenint algunes de les mesures preses l'any passat arran de la pandèmia. En són exemple espais com Mas Iglesias, que es va incorporar el 2021, o la instal·lació de carpes. En el cas d'enguany, una a la plaça d'Anton Borrell i una altra al Parc de la Festa.
Aquesta segona substituirà la que s'havia instal·lat a tocar de la Biblioteca Pere Anguera, on el pas proper dels trens distorsionava els espectacles. També es mantenen els espectacles de pagament en aquests espais, amb preus entre els dos i els vuit euros. Alhora es recuperen les propostes al carrer i sense aforament delimitat.
En seran exemples espais com la plaça del Mercadal, la del Baluard o la de la Llibertat. Trapezi no tornarà al Teatre Fortuny, però sí al Bartrina, com a Mas Iglesias, la Palma, la Casa Rull i la plaça de la Cultura de la Pau. Tampoc es mantindran espais com el del carrer de Sant Serapi o la plaça de l'Arquitecte Sardà precisament per augmentar la capacitat de públic.
El Cabaret es queda a la carpa del Parc Sant Jordi
Repetirà format el Cabaret, que no tornarà a la plaça del Mercadal, sinó que es quedarà a la d'Anton Borrell. Novament en una carpa, el Parc Sant Jordi acollirà la proposta més emblemàtica de la Fira del Circ de Catalunya. Dirigit per Marta Sitjà, el presentaran Mama Calypso i Lolo Fernández, i comptarà amb la participació de deu companyies durant els tres dies de programació.
El format de carpa vol aconseguir un encant que no s'ha trobat els anys que s'ha fet en espais a l'aire lliure. Ni la plaça del Mercadal ni, encara menys, la plaça d'Anton Borrell al descobert han aconseguit recuperar un ambient que sí que hi havia a la Palma. Amb la carpa es volen mantenir les sensacions que sí que es van poder viure l'edició de l'any passat.
«Aquest cicle nostre l'hem intentat posar en valor completament, primer venint a la plaça del Mercadal i ara trobant l'espai natural i circular que necessita», reflexiona Leandro Mendoza. «Estem molt contents de l'experiència forçada de la carpa, però també n'hem après», ha afegit. Pel que fa al fil conductor, «parlarem sobre la pressió social sobre la perfecció, farem coses molt ben fetes i després les trencarem, que és el que toca», ha comentat.

Disciplines vistoses, construccions en viu i oficis tradicionals
Entre els caps de cartell d'aquesta edició, la companyia Cirque Barcode, que actuarà al Teatre Bartrina i al Cabaret. També Les P'tits Bras, que actuaran a la plaça del Mercadal on s'hi instal·larà un gran remolc com a escenari per a «disciplines molt vistoses». Entre les companyies internacionals s'ha subratllat la belga Tripotes i la brasilera Barnabô.
Pel que fa a l'escena catalana, Manolo Alcántara tornarà a Reus per estrenar Maña, espectacle durant el qual construeix un pont en viu. Una «barreja d'espectacle, performance i instal·lació» segons l'ha definit Leandro Mendoza. Carla Farreny portarà la terrisseria a la carpa del Parc de la Festa, amb trapezi i música i audiovisual en viu.
«És moderna i entranyable al mateix temps, molt contemporània amb un fons tradicional», ha detallat el director artístic. L'alemanya Vivian Friedrich, resident a Catalunya, mostrarà a la Palma una cantant i un violoncel·lista que faran òpera i música lírica amb un bufador de vidre, tot en directe. La coproducció de Trapezi d'enguany arribarà de la mà d'Yldor Llach amb un espectacle amb bicicleta acrobàtica i «una poètica molt interessant».
El cartell d'aquesta edició és obra d'Alba Domingo, una riudomenca exalumna de l'Escola d'Art i Disseny de Tarragona. Segons ha explicat, sempre havia viscut Trapezi com una espectadora, però per fer el cartell s'ha immers en la maquinària interna de la fira. «Sempre havia vist Trapezi com una xarxa d'espectacles, i tu t'hi vas movent».
Una sensació que s'ha reforçat; «quan he entrat dins m'he adonat que encara hi ha més xarxa entre professionals, agents...». El resultat és un cartell amb diferents disciplines circenses connectades per un fil. Al capdamunt, fent funambulisme, l'emblemàtic elefant de Trapezi.
Trapezi, fira estratègica de Catalunya
En el món del circ, Trapezi s'ha convertit en un referent, tal com destaquen tots els agents implicats en la fira. El seu director exposa que, la primera meitat de la història de la fira «ha sigut la gran escola del circ català». Una referència que es va aconseguir per la programació de companyies internacionals.
La segona dècada i mitja s'ha convertit en «vitrina i plataforma d'exhibició», precisament perquè se segueix apostant per l'àrea professional. Una fira del circ que Carles Pellicer, alcalde de Reus, ha definit com un «esdeveniment únic al món». Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació, ha reafirmat que «és un gran esdeveniment, no només per la ciutat, sinó per al conjunt de la demarcació de Tarragona i del país».
Es tracta d'un festival qualificat d'estratègic per la Generalitat de Catalunya, motiu pel qual aquest dimarts s'ha presentat per partida doble, al matí a Barcelona i a la tarda a Reus. Llauradó considera que Trapezi serveix per reforçar tres àmbits. Per una banda, «la capitalitat de Reus pel que fa a l'espai cultural de referència, i no només Reus, sinó el conjunt de la demarcació de Tarragona i la Catalunya Sud».
En segon terme, ha assenyalat que la fira serveix per «democratitzar l'accés a l'art escènica del circ». Per últim, «el Trapezi no deixa de ser un aparador per al públic i per als programadors, Reus lidera una iniciativa d'abast nacional». Per part de la Generalitat, Lourdes Malgrat, directora dels serveis territorials de Cultura a Tarragona, ha destacat que «el territori no pot prescindir de Trapezi, com el país tampoc pot fer-ho».