La Unió Anelles de la Flama de Valls celebra, aquest any 2022, el 50è aniversari. Es funda com a entitat el mes de maig de 1972, però la seva gestació comença molt abans. Segons fonts de l'entitat, «a finals dels anys seixanta i al tombant dels setanta, Valls és una ciutat gairebé erma pel que fa a cultura popular i només hi havia els castells, com a màxim exponent d’exportació de la cultura vallenca, i els gegants, els nans i l’Àliga, com a figures municipals».
A finals dels anys seixanta, Valls tenia la sort de comptar amb diverses colles sardanistes i el dia 28 de maig de 1972, tres colles (Petits Vallencs, Dansaires de l’Alt Camp i Rebrots de Joventut) es van unir amb el Foment de la Sardana sota la forma d’una nova entitat: la UAF.
«Aleshores, és quan va comença el bagatge d’una entitat que des del primer moment tindrà clara la seva vocació: la recuperació, difusió i divulgació de la cultura popular del nostre país», expliquen des de la junta. Primer, i de manera molt ferma, en el camp de les sardanes, i posteriorment també en molts altres vessants relacionats amb les festes vallenques.
Una manera de fer
Avui en dia, la Unió Anelles de la Flama és reconeguda arreu com una entitat cultural única i singular al país per la seva enorme tasca en la recuperació del patrimoni festiu vallenc. Aquest bagatge l’ha convertida en una entitat de referència en el terreny de la cultura popular i tradicional de Catalunya.

Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de 1981 van brindar l’oportunitat a l'entitat vallenca per fer aquest pas. «En aquell desenari, el primer en democràcia des de 1939, la Comissió de Festes va oferir a la UAF la possibilitat d’assumir el repte de recuperar el ball de la Primera, una dansa autòctona de la ciutat que feia ja uns anys que no es veia al carrer», exposen els de l'associació. L’entitat va recollir amb entusiasme la proposta, potser sense ser conscient de tot el que significaria en l’esdevenir de l’entitat. De fet, aquest projecte propiciaria el cop de timó indispensable per portar l’entitat cap al que és la UAF avui en dia.
L’èxit d’aquesta experiència va obrir les portes a apostar definitivament per emprendre el projecte de recuperació del seguici històric de la ciutat, a partir de les documentacions i els materials que han arribat als nostres dies. Així, l’any 1985 esdevingué un punt de partida especialment prolífic amb la reintroducció del ball de Gitanes, el ball de Diables i el Drac de Valls, amb la ja mítica imatge de la bèstia descendint amb l’ajuda de cordes fins al pati del claustre de Sant Roc. Les dècades posteriors veurien renéixer la totalitat de bèsties documentades, algunes de les danses recollides o l’entrada al Seguici d’elements de nova creació com el Lleó.
Entitat clau en el calendari festiu de Valls
La UAF també ha tingut un paper clau en la creació del seguici petit, amb la creació de les versions infantils del Seguici Cerimonial. A més, a banda dels elements propis de l’entitat, també s’ha convertit en la responsable de fer ballar les peces municipals.
Però la tasca de la Unió Anelles de la Flama no s’ha limitat en recuperar el que ja existia, sinó que també ha volgut fer les seves aportacions a la festa, de nova tradició, amb el segell propi de la UAF. El gegant del Calçot, la Vella Quaresma o la imatgeria de Carnaval s’han consolidat com uns protagonistes més de les seves respectives celebracions.

Amb el pas dels anys, l’activitat de l’entitat al llarg de l’any ha acabat transcendint els moments que per idiosincràsia li són propis com la Festa Major de Sant Joan, Corpus, la Fira de Santa Úrsula o les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. Carnaval, Sant Jordi o, des de la recuperació de la Neulada, Nadal, s’han convertit en festes que no podrien ser enteses a la ciutat sense la participació de l’entitat.
La Unió Anelles de la Flama ha esdevingut, així, un dels puntals culturals indiscutibles del territori tenint presència en la gran majoria de celebracions del cicle festiu anual.