Els Pessebres Vivents més espectaculars de la demarcació de Tarragona

TarragonaDigital et proposa una ruta pels pessebres vivents més espectaculars de les comarques tarragonines. No us els perdeu!

Publicat el 07 de desembre de 2023 a les 06:00
El desembre és un mes carregat de tradicions i costums arreu dels municipis catalans. Una de les mostres més esteses de cultura popular de Nadal en l'àmbit local son els pessebres vivents, del tot comuns i molt reconeguts en pobles de la demarcació de Tarragona. Avui, TarragonaDigital et proposa una ruta pels pessebres vivents més espectaculars de les comarques tarragonines. No us els perdeu!

1. Pessebre dels Estels a la Masia Castelló

L'Associació Masia de Castelló celebra la seva 26a edició del Pessebre dels Estels els dies 8, 9, 16 i 17 de desembre amb algunes novetats. Des de fa més de 25 anys, aquesta tradicional exhibició de pessebres vius es converteix en un atractiu indispensable per a les famílies durant les festes nadalenques.

Enguany, el pessebre oferirà una experiència encara més accessible per a les famílies amb infants petits amb una ampliació d'horari. Des de les cinc de la tarda, les portes estaran obertes per a tots aquells que vulguin gaudir de més de 40 escenaris costumistes d'escenes bíbliques i oficis antics propis dels pobles de muntanya, com Castelló.
 

El Pessebre dels Estels de Masia Castelló es podrà veure per primera vegada aquest divendres. Foto: Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.

 

2. Pessebre Vivent de l'Espluga de Francolí

Un dels pessebres vivents més espectaculars de Tarragona es troba a l'Espluga de Francolí. Es fan representacions biennals (cada 2 anys) i tornarà durant el desembre de 2024 pels carrers i cases medievals del municipi. Es tracta d'una experiència immersiva en primera persona pels carrers de l’antiga Judea, recreats entre les restes dels dos nuclis priminegis (s. XI-XIV) de l’Espluga de Francolí, en un recorregut sensorial i emocional per l’origen del Nadal.

L’Espluga de Francolí representa pessebres vivents des de fa prop de 6 dècades: als jardins del Casal de l’Espluga, a la cova de la Font Major, a l’escola Vedruna i al centre històric medieval.
 

Una escena del pessebre de l'Espluga Foto: Pessebre Vivent de l'Espluga

 

3. Pessebre de Sorra de la Pineda

Tot i que no és un pessebre vivent, la platja de La Pineda, a Vila-seca, acull cada any el tradicional Pessebre de Sorra entre els mesos de desembre i gener. Un espectacular conjunt d’escultures fetes amb sorra permeten alçar el monumental pessebre al Parc del Pinar de Perruquet.

Diversos artistes internacionals donen forma a la sorra per obtenir un grup escultòric únic i diferent any rere any, aconseguint un resultat sorprenent pels visitants que només es desvetlla a mesura que les escultures es van alçant.

Les imponents escultures ocupen uns 200m2 de superfície. Per alçar-les es fan servir gairebé 300m3 de sorra, fet que suposa treballar amb 400 tones de sorra per tal de recrear aquests pessebres.

El Pessebre de Sorra s’organitza des de l’any 2000. En paral·lel, es duen a terme diverses activitats familiars de temàtica nadalenca perquè grans i petits puguin gaudir d’aquesta tradició vila-secana.
 

Pessebre de Sorra de La Pineda Foto: Cedida

 

4. Pessebre Vivent de la Pobla de Montornès

Pel que fa a les representacions del Pessebre Vivent de la Pobla de Montornès, actualment un dels més antics de Catalunya, comencen el diumenge abans de Nadal i acaben el Dia de Reis a l’entorn de l’Ermita de la Mare de Déu de Montornès. Hi ha una àmplia zona d’aparcament per als visitants.

Aquest any, els dies de representacions son el dia 17, 25, 26 de desembre i el 6 i 7 de gener, en horaris de tarda, amb diferents representacions.
 

5. Pessebre Vivent de Salou

El Pessebre Vivent de Salou és un viatge en el temps a Betlem del segle I, amb la recreació teatralitzat d'oficis d'aquell temps, personatges, cases, vestuari, diàlegs, etc. 

Les diferents escenes representen el naixement de Jesús amb un espectacular musical. Son més de 90 persones involucrades de totes les edats en aquest projecte, tenim equips d'escenografies, vestuari, multimèdia, teatre i música. Moltes de les persones involucrades són del mateix poble de Salou o rodalies. 

Enguany, els dies de representacions son el 16 i 17 de desembre de 2023.

Escena dels Reis del pessebre vivent de Salou Foto: Cedida