CaixaForum Tarragona acull fins al 27 de juliol una exposició al voltant dels mamuts, animals extingits fa uns quatre mil·lennis. La peça central de la mostra és l'esquelet fossilitzat real d'un mamut siberià que transportarà els visitants a l'edat de gel per descobrir com vivien aquests animals, la relació que tenien amb els humans i les possibles causes de la seva extinció. En aquest sentit, l'exposició fa un recorregut didàctic que aporta informació històrica i científica sobre aquest gènere extint i permet reflexionar sobre l'evolució, els cicles del planeta i la rellevància del treball científic.
La directora de CaixaForum Tarragona, Glòria Olivé, i el coordinador de l'exposició a la Fundació la Caixa, Alejandro Pérez, han presentat aquest dimarts 25 de març a la capital tarragonina Mamut. El gegant de l'edat de gel, exposició que indaga la vida d'aquests animals fascinants i misteriosos, autèntiques icones de l'edat de gel. En un moment en què el món intenta reconnectar amb els mamuts, en aquesta mostra, que romandrà oberta fins al 27 de juliol, els visitants podran fer un viatge molt emocionant a l'època de les glaciacions per conèixer de prop els mamuts i submergir-se en el seu hàbitat.
La mostra, produïda per la Fundació la Caixa, permet als visitants envoltar-se d'aquests mamífers i entendre com vivien gràcies a l'exhibició d'un fòssil real de mamut llanut, originari de la regió de Tiumén (Rússia). Aquest impressionant esquelet, de 6 metres de llarg i 3,5 metres d'alçada, que té entre 40.000 i 50.000 anys d'antiguitat, és la peça central de l'exposició.
Els orígens i l'evolució d'aquests animals
Els mamuts pertanyen a la família dels proboscidis, que engloba els animals amb trompa, i el seu origen es remunta a uns 60 milions d'anys. D'aquesta família, se n'han identificat 200 espècies, entre les quals hi ha la que va donar origen a l'Àfrica, ara fa 9 milions d'anys, a la família dels elefants, que avui només inclou tres espècies, de les quals l'elefant asiàtic és el parent viu més proper al mamut. Els primers mamuts van aparèixer a l'Àfrica fa 5 milions d'anys, i fa una mica més de 3,5 milions d'anys van sortir d'aquest territori i van continuar evolucionant en altres llocs del món, com es pot veure en alguns mapes de l'exposició.
Els mamuts llanuts (Mammuthus primigenius) van vagar per vastes àrees des del Regne Unit fins a Espanya a l'oest, i fins a Sibèria, la Xina i el Japó a l'est. Després van passar a través del gelat estret de Bering cap a Alaska i, des d'allà, fins a la regió dels Grans Llacs. Els últims mamuts van desaparèixer fa uns 4.000 anys a l'Àrtic rus.
L'exposició conté exemplars de molars procedents del Museo Nacional de Ciencias Naturales - CSIC i de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, que mostren com va anar evolucionant la dentició dels diferents gèneres de l'ordre dels proboscidis, incloses diverses espècies de mamuts.
L'extinció dels mamuts
L'exposició reflexiona també sobre l'extinció dels mamuts, que continua tenint un halo de misteri entre els qui pensen que va ser a causa de l'acció humana i els qui diuen que un canvi climàtic en va propiciar la desaparició. L'augment de la temperatura global va afavorir l'extensió dels boscos i va eliminar grans zones de praderies, cosa que va fer minvar les poblacions de mamuts, que també patien l'assetjament de la caça. Els mamuts eren una font important de proteïna, greix i pell. Els seus ossos també es van utilitzar per construir eines i armes, si bé el més anhelat eren les defenses de vori, amb les quals es confeccionaven escultures i altres objectes.
Els seus parents vius, els elefants, s'enfronten a amenaces idèntiques i només depèn de nosaltres que no tinguin el mateix final. Actualment, els avenços en el camp de la genètica estan donant lloc a diverses investigacions que tenen la pretensió de fer reviure els mamuts a partir de l'ADN obtingut d'exemplars ben conservats, cosa que ha generat un debat ètic sobre si s'hauria de fer o no i amb quin objectiu, més enllà de l'avenç científic.
Mamut: El gegant de l'edat de gel: més enllà de la sala d'exposició
L'exposició es complementa amb diverses activitats durant els mesos en què serà a CaixaForum Tarragona perquè tots els públics puguin ampliar el seu coneixement sobre els mamuts. Una de les propostes més destacades per al públic general és el seminari De quan mamuts i homínids vam compartir el món, a càrrec de l'arqueòleg Ignacio de la Torre Sáinz. El seminari es desenvoluparà en tres sessions al mes de maig, en les quals es parlarà sobre com era el nostre planeta a l'edat de gel, es descobrirà quins animals es van adaptar a la vida dels erms congelats i quins es van extingir, i es reflexionarà sobre les espècies d'Homo que interaccionaven amb la megafauna de l'època.
Així mateix, amb motiu de la mostra Mamut. El gegant de l'edat de gel, la Fundació la Caixa ha gravat un pòdcast de cinc episodis, disponible a Spotify i Ivoox, per donar a conèixer al gran públic més detalls sobre aquests animals extingits. En el marc de l'exposició, el centre ofereix visites comentades, visites en família per a infants a partir de 7 anys i visites escolars per a estudiants de diferents edats. La informació ampliada i els horaris de totes les activitats es poden consultar a través d'aquest enllaç.