Valls celebrarà la Festa Major de Sant Joan entre el 20 i el 25 de juny. Aquest 2024, la celebració manté tot el ritual i i s'impulsa, encara més, el corpus central històric que l’han convertit en una de les festes majors més tradicionals i populars de Catalunya.
La celebració tindrà com a protagonistes, entre molts d’altres, a la cantant vallenca Mariona Escoda com a pregonera i també el campaner en actiu de més edat de Valls, el Ramon Vilà que serà proclamat SantJoaner 2024. El dia 23, Ramon Vilà no només tindrà l’honor de dur la bandera de la ciutat a la Tronada com és tradicional sinó que, com a novetat, se li farà entrega d’una de les tres claus que obren l'espai que guarda el reliquiari de Sant Joan per tal de, conjuntament amb l’alcaldessa de Valls i el rector, extreure la relíquia del patró vallenc a l’ofici de Completes.
L'eix més tradicional de la festa
En aquest sentit, el diumenge 23 arrencarà el bloc de la Festa Major amb els actes més tradicionals que configuren el corpus central històric de la celebració i que, després d’anys de treballs, es va recuperar plenament ja en l’últim Sant Joan. Així, des de primera hora se celebrarà l’enramada de la creu de Sant Joan Baptista amb flor vermella i es proclamarà Ramon Vilà Santjoaner. El seguiran alguns dels actes més tradicionals, com la sortida de l’Àliga al balcó, l’oneig de la Bandera, la Tronada, amb la Pirotècnia Tomàs de Benicarló, el tritlleig de campanes i el tomb de vigília dels Gegants de la Ciutat, entre d’altres.
També serà el dia de l’arribada de la Flama del Canigó per encendre les fogueres de Valls i comarca. Les Completes en honor de Sant Joan, amb l’acompanyament del seguici cerimonial, serà un dels moments més esperats i emotius de la Festa amb la cascada de llum, els focs d’artifici i els castells a l’antiga de la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls a la plaça del Blat.
El moment culminant de la vigília serà, com sempre, la celebració de les Solemnes Completes. Enguany, la ciutat retroba el ritual de l'inici de l'acte, amb l'obertura de la cambra que custodia tot l'any el reliquiari de Sant Joan Baptista, patró de la ciutat. Es tracta d'un espai de dimensions reduïdes que s'ubica a l'interior del retaule de l'altar major de l'església, en el lateral de l'Evangeli. Històricament, la porta havia estat tancada amb tres panys i les tres claus corresponents eren guardades per la Comunitat de Preveres, l'Ajuntament de Valls i els Obrers de la Candela.
La Comissió del Seguici Cerimonial, conjuntament amb la parròquia, han decidit impulsar de nou la tradició i actualitzar-la en aquest Sant Joan 2024. Per això, a partir d'enguany, l'inici del Cant de Completes comptarà amb la descoberta històrica del reliquiari i la professó per l'interior del temple. En aquesta ocasió, el rector, l'alcaldessa i el Santjoaner seran els custodis de les claus durant tot l'any.
Diada de Sant Joan
Els actes més històrics de la Festa Major vallenca continuaran el dia 24, diada de Sant Joan. Les matinades i la diana dels trabucaires despertaran la ciutat en una jornada que tindrà la plaça del Blat com epicentre, amb la tanda de lluïment de les danses i les balladetes de la imatgeria i el bestiari del seguici, per continuar amb la diada castellera que enguany estrenarà el nou sistema de rondes vallenques. A la tarda, serà el torn del Tomb del Poble pels carrers del Centre Històric i que finalitzarà amb una segona tanda de lluïment de les danses, l’entrada de la bandera de la ciutat, la ballada de l’Àliga i l’enlairament de focs d’artifici.
El dimarts 25, últim dia de celebració, serà el torn del vot del poble a la Mare de Déu del Lledó, amb els Gegants de la Ciutat. A la tarda, el Tomet, amb el seguici petit, omplirà carrers i places, i al vespre es tancarà, amb la Moixiganga, la capelleta votiva de Sant Joan. El correfoc, amb encesa al Pati, i el Castell de Focs artificials al Fornàs, a càrrec de la pirotècnia Valenciana, clouran la Festa Major d’enguany.